Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Krypto 5: Zavírání Hedvábné stezky

Josef Tětek
Josef Tětek
8. 3. 2017
 15 611

Zašifrované tržiště Silk Road je důvod, proč byl bitcoin ve svých počátcích spojovaný převážně s obchodem s drogami. Projekt mladého idealisty, který mu těžce přerostl přes hlavu – a vysloužil mu doživotní vězení.

Krypto 5: Zavírání Hedvábné stezky

Psalo se prvního října roku 2013 a Ross Ulbricht neměl dobrý den. Původně chtěl na svém notebooku pracovat v kavárně, bylo tam ale plno, a tak se přesunul na své další oblíbené místo, do klidné sci-fi sekce v městské knihovně. Zanedlouho se za jeho zády začal hádat mladý pár. Rozladěný Ross se ohlédl – a v tu ránu byl jeho notebook v rukou mladého muže a Ross poslouchal poučení o svých právech.

Byl to poslední den Rosse Ulbrichta na svobodě. Patnáct měsíců nato byl odsouzen k doživotnímu vězení. Ross Ulbricht byl Dread Pirate Roberts, zakladatel a hlavní správce Silk Road, Hedvábné stezky, největšího internetového tržiště s drogami.

Kryptoměny v číslech

  • Cena bitcoinu: 1280 USD
  • Tržní kapitalizace bitcoinu: 20,5 miliard USD
  • Bitcoinové transakce (denně): 322 tisíc transakcí / 312 milionů USD
  • Tržní kapitalizace všech kryptoměn: 24,2 miliard USD
  • Počet obchodovaných kryptoměn: 433

Údaje ke 4. 3. 2017, coinmarketcap.com, blockchain.info

První podezření

Že se v drogovém obchodě něco zásadně změnilo, si poprvé všiml celní agent Jared Der-Yeghiayan, když na chicagském letišti O’Hare zaznamenal zvýšený objem balíčků s menším množstvím drog. Podle množství obsažených drog se jednalo o zásilky pro koncové zákazníky, což bylo do té doby nevídané. Po chvíli pátrání na internetu narazil Der-Yeghiayan na Silk Road. Internetové tržiště přístupné pouze pomocí anonymizačního internetového prohlížeče TOR, kde se dalo platit pouze bitcoiny. Když odhlédneme od neobvyklého přístupu a odvážné nabídky zboží, jednalo se o e-shop srovnatelný s  obchody typu e-Bay. Byli zde ověření obchodníci i zákazníci, reklamační řízení, zákaznické recenze, uživatelská fóra, návody na správný způsob balení zásilek.

Der-Yeghiayan spolu s kolegy z DEA a FBI si velmi rychle uvědomili, že Silk Road má potenciál zcela podrýt a obejít desítky let trvající válku proti drogám. Přímým spojením mezi většími distributory (nebo dokonce samotnými výrobci) a koncovými zákazníky pomocí anonymního prohlížeče a decentralizované měny bylo zcela možné eliminovat pouliční dealery; což je výhodné pro obě strany obchodu, ovšem pro státní orgány šlo o alarmující vývoj, protože v takovém prostředí není možné uplatňovat klasické policejní postupy. Orgánům se čas od času povedlo vypátrat jednoho z prodejců; na rozdíl od pouličního obchodu jim ale dealer nebyl schopen povědět, kdo stojí nad ním. Silk Road bylo decentralizované tržiště, jehož správce pod maskou piráta Robertse nikdo neznal.

Stačí jedna chyba

Netrvalo dlouho a po identitě drogového piráta pátrala celá abeceda amerických úřadů – FBI, DEA, DHS, IRS. Vznikl tým odborníků na kyberzločin vedený Chrisem Tarbellem, který nedlouho před tím odhalil a zatknul několik prominentních hackerů ze skupiny LulzSec.

Černé tržiště provozované v síti TOR bylo teoreticky nezničitelné. Při správném nastavení byla IP adresa serveru, na kterém Silk Road běžela, neodhalitelná. Problém byl v tom, že Ross Ulbricht byl programátorský samouk, který chtěl svou vizi naprosto volného trhu spustit a rozvíjet co nejdřív. Kvůli chybě v nastavení tak byla adresa serveru při určité uživatelské aktivitě viditelná. Agenti dokázali zjistit, že server se nachází na Islandu a získali možnost celý ho zkopírovat a pročíst všechny soukromé zprávy a detaily transakcí. Objevili také klíčovou indicii – uživatelské jméno, kterým se do serveru přihlašoval hlavní administrátor.

Netrvalo dlouho, aby agenti vypátrali, že stejné uživatelské jméno bylo použito na programátorském portálu Stack Overflow, kde se jeho uživatel radil s ostatními ohledně bezpečného nastavení serveru. Registroval se s e-mailem ross.ulbricht@gmail.com.

Po několika týdnech sledování Ulbrichta a porovnávání jeho aktivit s aktivitami piráta Robertse bylo zřejmé, že se jedná o totožné osoby. První říjnový den roku 2013, dva a půl roku od spuštění Silk Road, spadla v sanfranciské knihovně klec. Ross Ulbricht byl zatčen s otevřeným notebookem, na kterém byl přihlášený jako administrátor největšího internetového tržiště s drogami.

Jak velký byl provoz na Hedvábné stezce

Během soudního přelíčení se potvrdily domněnky o rozsahu obchodu na Silk Road. Během necelých tří let dosáhly celkové tržby 9,5 milionu bitcoinů. V říjnu 2013 bylo v oběhu celkem 11,8 milionu bitcoinů; čtyři pětiny všech bitcoinů tak byly hypoteticky použity k nákupu zboží na Silk Road (ve skutečnosti to tak samozřejmě nebylo a jeden bitcoin se otočil vícekrát). Celková provize piráta Robertse činila 614 tisíc bitcoinů. Podle kurzu bitcoinu k dolaru v den Ulbrichtova zatčení byly celkové tržby 1,2 miliardy dolarů a čistý zisk správce 79 milionů dolarů. Ross Ulbricht ale jako dolarový multimilionář rozhodně nežil. Bydlel s několika spolubydlícími v nájemním bytě (nikdo z nich o jeho dvojím životě nic netušil), kromě svého notebooku, afrického bubnu djembe a ošacení nic cenného nevlastnil. Úřady po jeho zatčení získaly přístup ke 144 tisícům bitcoinů – osud dalších 470 tisíc bitcoinů je neznámý.

Za celou historii stránky vyvěsilo svou nabídku 3877 unikátních obchodníků a v 1 229 465 transakcích od nich nakoupilo 146 946 zákazníků. Celkový počet založených účtů (tedy i těch, které neprovedly žádnou transakci) byl 957 079.

Zvětšíte klikem

Největší část nabídky tvořily ilegální drogy a léky na předpis – v září 2013 se vyskytovaly ve víc než 13 tisících nabídkách. Dále byly v nabídce nástroje pro hacking, falešné dokumenty nebo knihy (náhled do nitra tržiště vpravo).

Zdaleka nejzajímavějším aspektem Silk Road ale byly služby, které svým klientům portál nabízel. Pirát Roberts a jeho „posádka“ trávili převážnou část svého času zákaznickým servisem, moderováním diskuzí, ověřováním počestnosti a kvality obchodníků. Frekventovaným zákoutím Silk Roadu byla drogová poradna, kde si uživatelé vyměňovali zkušenosti a varování; nejvýznamnějším členem fóra byl DoctorX – skutečný, kvalifikovaný doktor, kterého platil sám pirát Roberts za účelem zvýšení bezpečnosti. Jak zmiňuje britský novinář Jamie Bartlett, který temná zákoutí webu dlouhodobě zkoumá – na Silk Roadu byli k nalezení ti nejcivilizovanější drogoví dealeři na světě.

Zkorumpovaní strážci pořádku

Ross Ulbricht strávil čtrnáct měsíců ve vazbě v očekávání soudního procesu, který se nakonec uskutečnil v únoru 2015. Obžalován a usvědčen byl z praní špinavých peněz, hackingu, spiknutí za účelem obchodu s drogami a s falešnými dokumenty. Rozsudek zněl: doživotní vězení bez možnosti podmínečného propuštění. V měsících před soudním procesem i při jeho průběhu se často zmiňovalo několik nájemných vražd, které si měl Ulbricht v roli piráta Robertse objednat. Obžalován z těchto zločinů však nikdy nebyl.

Důvodem byla skutečnost, že pirát Roberts si nevědomky tyto vraždy objednával u agenta DEA, který se v dlouhodobém utajení vetřel do jeho přízně. Agent jménem Carl Force, jak se později ukázalo, hrál dvojí hru. Pirátu Robertsovi prodával informace o policejním vyšetřování, pod jiným účtem ho vydíral a do třetice okrádal některé uživatele. Pikantním faktem dále je, že agent Force před svým zatčením jednal s filmovou společností 20th Century Fox o možném účinkování v dokumentárním filmu o drogovém tržišti – soud to označil za nehorázný střet zájmů. Jakékoli důkazy spojené s tímto agentem tak byly u soudu nepoužitelné. Samotný Carl Force byl odsouzen k 6,5 roku vězení.

Force přitom nebyl jediným zkorumpovaným agentem. Shaun Bridges, agent tajné služby, byl odsouzen ke stejnému trestu za to,že ze Silk Road ukradl bitcoiny v hodnotě přes 800 tisíc dolarů.

Give peace a chance

Globální válka proti drogám selhala, zní závěr zprávy Globální komise pro drogovou problematiku. Političtí lídři a společenské autority by měli mít odvahu říct veřejně to, co mnozí z nich dávno přiznávají v soukromí: že důkazy přesvědčivě ukazují, že represivní strategie drogový problém nevyřeší a že válku proti drogám nelze vyhrát.

Globální válka proti drogám: Dejme šanci míru!

 

Ukončení státní války proti drogám nepovede k drogové apokalypse, stejně jako zrušení alkoholové prohibice nevedlo k plošnému alkoholismu. V prostředí legálních drog by jejich uživatelé měli šanci na normální život, namísto jejich současného odsouvání na ulici, do vězení a často i předčasného hrobu. 

Drogy jsou nebezpečné, a proto by měly být legální

Podle Ulbrichtova právníka je zde podezření ještě na třetího agenta, který měl piráta Robertse vydírat, a dokonce i manipulovat důkazními materiály, aby se na něj nepřišlo. Domnělá i dokázaná korupce hned několika agentů, kteří se na vyšetřování Silk Road podíleli, je jedním z hlavních bodů odvolání Ulbrichtovy obhajoby.

Válka proti drogám? Válka proti lidem

Přepis posledního dne soudního přelíčení dává nahlédnout do podivuhodné logiky války proti drogám a do mysli těch, kdo stojí v jejích předních linií. Soudkyně Katherine Forrestová v něm naprosto odmítá uznat jako polehčující okolnost systematické snižování rizik pro prodejce a zejména pro nakupující, a to s pomocí zvláštního argumentu: koncový prodejce a zákazník je pouze konečným článkem celosvětového drogového řetězce a snižování negativních dopadů užívání v tomto úzkém segmentu je prý irelevantní.

Ross Ulbricht si za svou snahu snížit rizika při prodeji a užívání drog vysloužil doživotní vězení. Na rozdíl od vládních agentů při „výkonu svého povolání“ nikoho nepodvedl ani neokradl. Je-li vinen horšími zločiny, jako je příprava nájemné vraždy, nechť je z nich obviněn. Doživotní vězení za snahu vnést civilizovanost obchodu do šílenství války proti drogám je ale aktem čirého zoufalství. Za mříže nepatří ti, kdo snižují rizika alespoň některých. Patří tam ti, kdo je ve své zaslepenosti zvyšují všem

V příštím dílu Krypta zmapujeme, co Silk Road nahradilo, a posvítíme si do dalších temných zákoutí internetu...

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
9
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Josef Tětek

Josef Tětek

Ekonom s dlouhodobým zájmem o podstatu peněz a bitcoin. Brand ambassador hardwarové peněženky Trezor. Tvůrce Stackuj.cz Podcastu. Autor knih Nepřátelé státu, přátelé svobody a Bitcoin: Odluka peněz od... Více

Související témata

altcoinalternativní měnybitcoindrogykryptokryptoměnyměnyseriál kryptosilk roadválka proti drogám
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo