Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Padouch nebo hrdina: Silicon Valley stojí za Trumpem

Jathan Sadowski
Jathan Sadowski
12. 1. 2017

Že Elon Musk začal radit Trumpovi, není žádné překvapení. Jejich politické názory jsou si blíž, než se může zdát.

Padouch nebo hrdina: Silicon Valley stojí za Trumpem

V polovičce prosince si Donald Trump udělal přestávku v tweetování a sešel se s nejvyšším vedením společností jako Apple, Facebook, Google, Amazon, Microsoft, IBM a další. Samozřejmě že Ivanka, Eric a Donald mladší seděli u stolu taky. Summit uspořádal investor se zájmem o upíry Peter Thiel, s úmyslem postavit most Trumpovou vládou a Silicon Valley, které téměř jednohlasně podporovalo Hillary Clintonovou.

Schůzka měla v první řadě prolomit ledy, měl to být první krok k partnerství, od kterého si obě strany slibují prospěch. Zúčastnění dostali příležitost se poznat, vyzvědět, kde leží čí zájmy a nakolik je kdo s kým kompatibilní. Každý vztah je koneckonců vyjednávání: Jak reformovat daně? Jaká obchodní politika je žádoucí? Kdo bude fakticky provádět hromadné špehování veřejnosti?

Několik přítomných ředitelů se během kampaně pustilo s Trumpem do přestřelky. Elon Musk (Tesla) řekl, že Trump „nemá charakter, který by Spojeným státům dělal dobré jméno“ a Travis Kalanick (Uber) hrozil, že „jestli Trump vyhraje, přestěhuje se do Číny“. Na světě to ale už tak chodí, že když se člověk octne blízko moci, změní názor. Několik hodin před schůzkou oba pánové souhlasili, že se stanou Trumpovými poradci v rámci jeho Fóra pro strategii a politiku, což je skupina, do které mimo jiné patří i Jamie Dimon (JP Morgan) a Stehen Schwarzman (Blackstone).

Miliardář k miliardáři sedá

Technologicky orientovaná média před schůzkou ředitele, kteří se na ní chystali, převážně koupala za to, že vůbec do Věže zla půjdou. Fotky ze schůzky zřejmě vyvolaly sympatie s idealistickými inovátory, jako by je Trump byl vlákal do pasti. Jako by se nebožáci nemohli dočkat, až se dveře zasedačky odemknou a oni budou vysvobozeni z osidel šílence.

Skutečnost je pochopitelně mnohem prozaičtější – prostě se sešla skupina miliardářů, aby prodiskutovali své zájmy a strategii. Byla to srdečnésetkání, nikoli bitva mezi blonďatým fašounem a libertariánskou smetánkou. Jak pak řekl Wilbur Ross, miliardářský investor a kandidát na ministra obchodu: „Lidé od technologií a lidé z administrativy se po dnešku znají mnohem lépe než včera.“ Podle dalších vyjádření by se mohl podobný summit konat klidně každé čtvrtletí.

Manažeři přitom nemuseli v zájmu obchodu odložit své politické přesvědčení v předsíni. Jejich politické názory se totiž od těch vládních neliší. Lidé jako Elon Musk a Jeff Bezos se můžou prezentovat jako smělí vizionáři, ve skutečnosti ale mají s Trumpem společného mnohem víc, než by se jejich hagiografové kdy odvážili přiznat. Silicon Valley je obydlené nemilosrdnými kapitalisty, kteří se snaží přetvořit společnost k obrazu svému – co může být trumpovatějšího?

Vezměme si například takovou IBM, společnost, která má za sebou nevábnou historii spolupachatele státního útlaku po celém světě. Během 2. světové války hrála na obě strany a mimo jiné poskytovala informační management nacistickým koncentračním táborům, jakož i americkým internačním táborům pro občany japonského původu. IBM dodnes pomáhá státům při sběru, katalogizaci a analýze komunikačních aktivit celých populací. Na začátku minulého roku (2016) pracovala s evropskými zeměmi na analytickém programu, který by oddělil uprchlíky od teroristů.

Generální ředitelka IBM Ginni Romettyová, která se stala Trumpovým poradcem poté, co mu napsala otevřený dopis s nabídkou podpory a nápadů, bytostně věří, že bychom měli „přijmout prediktivní analytiku“ a další datové technologie ze dvou důvodů: „Zaprvé protože můžeme,“ a zadruhé, „protože musíme.“

Aby vydělávaly, ne aby měnily svět k lepšímu

Romettyová směšuje normativní (musíme) a deskriptivní (můžeme) a hlásí se k pozici, která je znepokojivě častá u technokratů a autoritářů. Podle této logiky ospravedlňuje každý čin sám sebe. Jakmile je něco možné, stává se to i nezbytným.

IBM tvrdí, že chce vytvořit „Chytřejší planetu“. Chytřejší pro koho? Z jakého důvodu? Opravdu chceme, aby tato rozhodnutí za nás činili mrchožrouti z technologického summitu?

Nebylo by úplně férové zasednout si čistě na IBM. Každá korporace, která vyslala na summit svého představitele, se podílí na šmírovacím kapitalismu. Když devět technologických gigantů dostalo otázku, jestli by spolupracovaly na vytvoření registru muslimů, odmítl jediný Twitter. Ostatní to nechali bez komentáře. Což možná vysvětluje, proč generální ředitel Trumpova oblíbeného megafonu nedostal na schůzku pozvánku.

Pravá míra

Společnost IBM se důrazně ohrazuje proti tomu, že by snad měla spolupracovat na vytváření hypotetického rejstříků muslimů nebo na podobných projektech.

„Společnost IBM by se do tohoto hypotetického projektu nezapojila. Naše společnost vyznává dlouholeté hodnoty a má četné záznamy o boji proti diskriminaci na základě rasy, pohlaví, sexuální orientace či náboženství. Tento přístup se nikdy nezměnil a ani nezmění,“ uvádějí její zástupci.

Z následujících odkazů plyne, že ani další velké technologické společnosti, by k takové spolupráci nepřistoupily:

Spolupráce s Trumpem bude víceméně jízdou po starých dobrých kolejích. IBM má možná historický náskok, není těžké si ale představit, jak i ostatní technologické společnosti, ať už vědomě, nebo neúmyslně, budují databázi muslimů, přistěhovalců a dalších skupin, po kterých Trump vyjede. Ne snad ze zlého úmyslu, ale protože vznikly, aby vydělávaly peníze, ne aby měnily svět k lepšímu.

Teprve pár dní po summitu začali někteří přítomní konečně vydávat prohlášení, že vládě s registrem nepomůžou. To je ovšem chabá útěcha, když už něco podobného de facto probíhá – Facebook i Google už dnes sestavují, organizují a vytěžují osobní profily. Datoví brokeři již dnes shromažďují a prodávají přístup k mikrodemografickým informacím. Všemožné startupy jako třeba firma s neironickým názvem Ethnic Technologies už dnes tvrdí, že dokážou z plného jména, adresy a PSČ vyextrahovat etnický původ jedince. Silicon Valley dávno nabízí arzenál produktů, které napomáhají cílenému sledování, společenské kontrole a násilí vůči marginalizovaným a zranitelným skupinám. Tyto databáze dávno existují, technologické společnosti už je jenom zvyšují jejich výkon a efektivnost.

Můžeme pochválit dobré úmysly jednotlivých inženýrů, kteří se hned zavázali, že na muslimském registru nikdy pracovat nebudou. Jak se ale jejich dobrá vůle má k zájmům korporací, pro které pracují? Jejich závazek je navíc málo platný, když titíž inženýři tráví celé dny vývojem technologií, na kterých se takové databáze staví? Primárně se sice využívají k nevinným účelům, ovšem ďábel se skrývá v sekundárním využití.

Romettyová v roce 2013 řekla: „Chytřejší podnikání [...] popožene hospodářský růst, a ten zase nutně urychlí společenský pokrok.“ Trump se obklopuje manažery a generály – slučuje korporátní a státní moc – a přestavuje stát na firmu. Generální ředitelé, kteří dnes berou místa v administrativě, vydělali miliardy že na útlak a vykořisťování zabalili jako růst a pokrok. A teď mají ve Washingtonu partnera, který jim rozumí.


Z anglického originálu, který vyšel na webu Jacobin, přeložil pro Finmag Aleš Drobek

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Jathan Sadowski

Jathan Sadowski

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo