Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

30 věcí, které jsem se dočetl v roce 2016

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
30. 12. 2016
 15 393

A to jste věděli, že…?

30 věcí, které jsem se dočetl v roce 2016
  • Karl Marx je pohřbený na soukromém hřbitově, provozovatelé vybírají čtyři libry vstupné. (WSJ)
  • Nejnákladnějším lidským výtvorem v historii je Mezinárodní vesmírná stanice, její vybudování zatím stálo 2,5 bilionu korun. (BBC)
  • Winston Churchill byl jediným premiérem, po kterém stříleli v bitvách na čtyřech kontinentech. (Boris Johnson:Faktor Churchill)
  • Když Donald Trump zvažoval prezidentskou kandidaturu v roce 2000, chtěl mít za viceprezidentku Oprah Winfreyovou. (Slate Star Codex)
  • Okolo dvacítky japonských návštěvníků Paříže onemocní každý rok pařížským syndromem, který se může projevovat mimo jiné zvracením nebo halucinacemi. Předpokládaných příčin je několik: jazyková bariéra, kulturní šok nebo rozpor mezi idealizovanou představou Paříže a skutečností. Japonská ambasáda zřídila nonstop linku nabízející pomoc. (Wikipedie)
  • Krejčí a šičky v čínském městě Kanton vydělávají v přepočtu 38 tisíc korun čistého. (Denník N)
  • Za cenu výcviku jednoho slepeckého psa v USA lze v chudých zemích zaplatit pěti stovkám lidí trpících trachomem operaci, která jim zachrání zrak. (Peter Singer: The Most Good You Can Do)
  • Poprvé v dějinách žije v extrémní chudobě míň než desetina lidstva. (Washington Post)
  • Mezi lety 1988 až 2008 vzrostly reálné příjmy všech příjmových skupin planety o desítky procent – s výjimkou stagnujícího 80. až 95. percentilu, tedy lidí z americké a evropské nižší střední třídy. (World Economic Forum)
  • Olašští Romové si mění příjmení, aby snáz sehnali bydlení. (A2larm)
  • Proč Blankou nejezdí autobusy? „Hlavní příčinou se zdá paradoxně skutečnost, že by tunelová linka byla příliš oblíbená. To by totiž znamenalo, že k její obsluze by bylo zapotřebí mnoho vozů, a její provoz by z toho důvodu byl velmi nákladný.“ (iDnes)
  • Automobilka Tesla nabízí ten samý vůz jako dva různé modely: S60 je o 8500 dolarů (220 tisíc korun) levnější než S75, protože má softwarově omezenou kapacitu baterie na přibližně 335kilometrový dojezd. Update na S75 si lze pořídit i po nákupu S60, s 500dolarovou přirážkou. (Lockerdome)
  • Telematické systémy vyhodnocují styl jízdy řidičů kamionů podle toho, jak hospodárně pracují s plynem a brzdou. (iDnes)
  • Nizozemská policie cvičí dravce na lov dronů. (BBC)
  • Policie ve Washingtonu D.C., Los Angeles a dalších městech zaznamenala případy „flash robs“ – hromadných přepadení obchodů, jejichž účastníci se synchronizovali po sociálních sítích, tak jako účastníci flash mobs. (Marc Goodman: Future Crimes)
  • Po šokujícím vítězství umělé inteligence AlphaGo nad jedním z nejlepších hráčů go na světě Lee Se-dolem se vzrušeně debatuje o tom, jestli byly některé podivné tahy AlphaGo spíš popletené, nebo naopak geniální k nedocenění. (Wired.comBayesian Conspiracy)
  • Bůh na Michelangelově fresce Stvoření Adama v Sixtinské kapli pluje po nebi v objektu, jehož tvar přesně odpovídá tvaru lidského mozku. (Wikipedie)
  • Microsoft vypustil na Twitter umělou inteligenci, která se měla od ostatních uživatelů učit konverzovat. Po několika hodinách bylo nutné ji vypnout, protože publikovala tweety jako tenhle: „Kurvadrát, jak já jen nenávidím negry, kéž bychom je mohli šoupnout do koncentráků i s židákama, bylo by po problému.“ (Business Insider)
  • „Ilustrativní jsou výsledky experimentu Debory Smallové a kolegů. Účastníkům svého pokusu nejprve slíbili odměnu ve výši ‚3 až 10 dolarů‘ za nesouvisející úkol. Leč po konci experimentu jim individuálně vypláceli jen tři dolary. Nijak přitom nezmínili původní slib ani možnost vyjednávání. Účastníkům nedávali žádnou zpětnou vazbu, jak si v experimentu vedli. Jen sledovali, kdo se ozve. O více peněz si řekl každý čtvrtý muž, ale jen 3 procenta žen. Když jsme podobný experiment zkoušeli na českých studentech ekonomických fakult, výsledky byly téměř identické.“ (Blog Petra Houdka)
  • Podle výpočtů ekonoma Fabiana Waldingera se během druhé světové války a po ní znatelněji zhoršily výsledky těch německých vědeckých institucí, které se zbavily Židů a disidentů, než těch, jejichž budovy poškodilo bombardování. ([tcd.ie](https://www.tcd.ie/Economics/assets/pdf/FabianWaldinger Bombs Brains and Science.pdf), Tim Harford: Messy)
  • Britská skupina Radiohead spravuje své příjmy prostřednictvím dvou desítek společností nazvaných mmj. LLLP LLP, Unreliable Ltd. nebo Random Rubbish Ltd. (The Guardian)
  • Benjamin Bennett se už 249krát natočil, jak čtyři hodiny bez hnutí sedí a jenom se usmívá do kamery. (YouTube)
  • „Džihádisté například nikdy nemluví o rozjímání. Nikdy neříkají věci jako ‚celou noc jsem přemýšlel o‘. Takhle nefungují.“ (A2larm)
  • „Když Spojené státy vyhlásily v roce 1776 nezávislost, v Nové Anglii se k nějaké církvi hlásilo jen 20 procent obyvatel. Náboženský život začal vzkvétat teprve v druhé polovině devatenáctého století. V roce 1890 už 45 procent lidí přináleželo ke křesťanské nebo židovské obci, o třicet let později to bylo 59 procent, v současnosti okolo 62 procent. Konzumerismus nevytlačil náboženství, to se s ním naopak šířilo bok po boku. Nápis ‚In God We Trust‘ se Američané rohodli vytisknout na bankovky a vyrazit na mince v blahobytném roce 1954.“ (Frank Trentmann: The Empire of Things)
  • „V roce 1992 v době rozpadu Jugoslávie zažádalo v EU o azyl 672 000 lidí. Unie však tehdy měla pouze 15 členů. Pokud by se navíc přičetly žádosti i v dalších třinácti dnes členských zemích, tedy včetně například Švédska (84 000 žádostí), Rakouska (25 000 žádostí), číslo by se blížilo k loňskému milionu.“ (slovo21.cz)

    Pozn.: Jak upozornil Jan Vaněk jr., odkazovaná stránka započítává již jednou započítané země: Rakousko a Švédsko nebyly členem EHS, ale do statistik EU-15 je EUROSTAT zařazuje i zpětně. Nicméně: Slovinsko v roce 1992 registrovalo 70 tisíc uprchlíků, Maďarsko 60 tisíc (jen z bývalé Jugoslávie), Československo [3500], bez dalších zemí to už je víc než 800 tisíc.

  • Podle experta na přežití v krizových situacích je lepší mít tisíc zapalovačů než jeden plynový generátor: „Při katastrofickém scénáři takový generátor přiláká celou armádu, tisíc zapalovačů nezabere tolik místa, jsou levné a vždy je můžete vyobchodovat za něco jiného.“ A dále: „Hygiena je důležitější než jídlo, můžete snadno ulovit holuba, pokud máte babičku, tak může znát některé jedlé rostliny, ale nemůžete si ulovit ruční dezinfekční zařízení“ (freepub.comehere.cz)
  • „V ČR bylo v loňském roce 20 393 umělých potratů. […] V době, kdy ženám hrozil za potrat až pětiletý trest vězení, tedy do poloviny padesátých let, se roční počet kriminálních potratů odhadoval nejméně na sto tisíc. Na komplikace po pokoutních potratech umíralo v tehdejším Československu třikrát více žen než na komplikace při porodu, tedy čtyřicet až padesát do roka.“ (denikreferendum.cz)
  • Mezi lety 1500 a 1843 opouštěly matky ve Florencii 12 až 43 procent novorozenců. V polovině 18. století dvě třetiny z těchto dětí zemřely do prvních narozenin. V roce 1767 dosahovala úmrtnost chovanců moskevských a petrohradských kojeneckých ústavů 90 procent. (New Yorker)
  • V průměru nejmladší mužská jména (nad 500 nositelů) byla loni Eliáš, Tobiáš/Tobias a Max. Nejmladší ženská: Ella, Stella/Stela a Sofie. Nejstarší mužská: Walter, Gerhard a Adolf. Nejstarší ženská: Jiřinka, Aloisie, Anastazie. Nejdéle oblíbená mužská: Metoděj, Bruno, Vincent. Nejdéle oblíbená ženská: Anežka, Anastázie, Marianna. (Blog Marka Lutonského)
  • Reklamní systém Googlu započítá jako úspěšnou konverzi, pokud zákazník do několika dnů po zhlédnutí inzerátu fyzicky navštíví kamenný obchod. (Search Engine Land; via Tom Whitwell, jehož 52 things I learned in 2016 mě přímo inspirovalo k tomuto seznamu)
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo