Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Použijte tlačítko Sdílet

Martin Vlnas
Martin Vlnas
2. 11. 2016

Najdete ho dole pod článkem.

Použijte tlačítko Sdílet
-
+13
+

Poklona, odklona

O ukrajinském poslanci Ihoru Kotvickém, který v majetkovém přiznání uvedl, že vydělal miliardu, ale nedokáže vysvětlit, jak k ní přišel, jsme psali už minulý týden. Přiznávalo se ale až do včerejška a zdá se, že v cílové rovince Ihora ještě leckdo trhl. Mezi na poslední chvíli přiznaným majetkem se totiž objevilo třeba Fabergého vejce, 1780 lahví vína nebo rituální dýka nacistických jednotek SS. Souboj, kdo z politiků dočurá nejdál, nakonec vyhrál místopředseda prezidentské frakce v parlamentu Anatolij Matvienko, který se bez mrknutí brvy kromě jiného přiznal k vlastnictví chrámu svaté Bohorodičky, sbírce dvaasedmdesáti ikon a k relikviáři s ostatky svatých ze 13. století. Štěstíčku se zkrátka musí naproti. I kdyby na rolexky nebylo.

-
+18
+

Kovářova kobyla

Čestnou cenu uznání za heroický výkon si pak zaslouží Roman Nasirov. V jím a jeho manželkou přiznaném majetku se totiž objevily švýcarské hodinky, jihoafrické diamanty, neobyčejné drahé ruské kožešinové kabáty a dva miliony amerických dolarů v hotovosti. Od ledasjakého portfoliomanažera by si tak jistě vysloužil pochvalu za vzornou diverzifikaci portfolia. Vše ale trochu kazí jeho stávající pracovní pozice. Jenomže… být obyčejnými Ukrajinci, asi byste byli radši, kdyby se u předsedy ukrajinské fiskální služby, obdoby naší národní banky, přece jen nějaká ta hřivna nebo milion ve sklepě našla.

-
+8
+

Too big to fail

Zatímco na Ukrajině se očividně hromadí dolary a obrázky svatých, v New Yorku, centru světového byznysu, se přemnožily krysy. Nemají v těle kouska studu, neznají slitování, jejich hlad je neukojitelný a nezastaví se před nikým, kdo by je chtěl regulovat. Jakkoliv je analogie s tamními obchodníky náhodná, těm i těm je v Novém Yorku dobře. Porazit je nedokáže ani americká vláda, ani radnice. Některé krysy už jsou navíc tak velké, že by jejich pád (především z horních pater výškových budov), mohl ohrozit stabilitu celého systému. Odborníci z Goldman Sachs proto přišli s nápadem. Nejdříve přijde na řadu erární dokrmování. A pokud selže i to, budou krysám rozdány zlaté padáky.

-
+11
+

Světový unikát

V Pchjongjangu otevřeli novou zoologickou zahradu. Kromě slonů, žiraf, tučňáků a opic má navíc jednu neobvyklou atrakci – kouřícího opičáka. Podle pracovníků zoo zvládne cvičený lidoop se špatnými návyky asi krabičku denně. Cigarety si prý zapaluje sám, stačí hozený zapalovač. A když není ani ten, je prý tak šikovný, že si zvládne připálit i od zapálené cigarety. Nedopalky pak prý odkládá vždy jen do připraveného popelníčku. Podle severokorejských médií tuhle atrakci nenajdete nikde jinde na světě…

Tak určitě!

-
+11
+

Nu pagadi!

A když už jsme u těch zvířátek. Neměli bychom opomenout ani ruský pár, který se minulý týden nechal oddat medvědem. Jakkoliv vypadají svatební fotky bizarně, pořád jsou mnohem lepší, než kdyby měli svatebčané na fotografii vlka.


Minule nám naložili

Svět baští čím dál míň cukrovinek, v Česku ale spotřeba bílého jedu roste. Možné příčiny jsou dvě. Zaprvé: nebaví nás žít. Nebo zadruhé: baví nás žít. A vlastně – nebo zatřetí byly volby. Volby, ten koblihový čas.

Sladký život

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo