Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

... a kradou jako straky

Martin Vlnas
Martin Vlnas
1. 6. 2016

Nikdo je nezval, nemají platné doklady. A dávno jsme zapomněli, jak s nimi zatočit – recept na vraní polívku už určitě nepamatuje ani vaše babička.

... a kradou jako straky
-
+7
+

Šokující

Sever Čech zaplavili nepřizpůsobiví. Jsou černí, kradou a potkáte je u popelnic. Takže klasika… Slušným lidem, dosud přivyklým, že v Liberci se krade jen ve velkém, ale dochází trpělivost. Nezvané existence jim znečišťují auta a ruší je svým křikem. „Letos mám pocit, že jich neskutečně přibylo. To, co provedly během noci s autem, jsem ještě nezažil. Jejich křik je doslova odporný,“ popisuje neutěšenou situaci Jiří Malý z Liberce. Pověstné ucho se utrhlo, když před několika dny agresivní imigrant brutálním způsobem rozsápal mládě místního starousedlíka. Obzinová na Primě svolává další mimořádnou poradu, premiant Roman Šebrle leští koule a brousí oštěpy. Ačkoliv byl vždycky solitér, očividně si rád kopne i za tým.

-
+10
+

Až na vrcholky hor…

Australanka Maria Strydomová chtěla dokázat všem masožroutům, že vegani nejsou fyzicky slabí, a když na to přijde, dokážou zdolat i Mount Everest. Nedokázala. Zabil ji otok mozečku. Květákového.

-
+4
+

Molotov-Ribbentrop

Německé rasisty pohoršilo, že se na jejich oblíbené mléčně bíle pochoutce objevila černá huba. Za svým si stáli, i když se následně ukázalo, že jde o dětskou fotku Jérôma Boatenga. Čutat za německou repre sice umí, ale za souseda by ho prý nikdo nechtěl, nechal se slyšet Alexander Gauland, místopředseda Alternativy pro Německo. Fanoušci mu následně pěkně vysvětlili, že za souseda by Boatenga nikdy ani mít nemohl, protože fotbalista žije na místě, které odpovídá tomu, že za týden vydělá tolik, co populista za rok.

Paradoxní je, že když se před mistrovstvím světa v Brazílii objevil na německé schokolade malý Putin, nacionalisté se jí ládovali bez problémů. Asi družba, nebo co…

-
+2
+

Muži v off-sidu

Když už jsme u té čutané… Zatímco většina světa o víkendu s napětím sledovala, jestli Ligu mistrů vyhraje Madrid, nebo Madrid, v Abcházii začalo mistrovství světa oficiálně neuznávaných států. I když se Vítek Jedlička snažil, Liberlandu místo v základní skupině nakonec nevyhádal. Pořadatelé se báli, že by neuznával pravidla.

Na mistrovství neuznaných států se totiž může beztrestně porušovat jen jediné, to o postavení mimo hru.

-
+13
+

Miluj mě jako ústřední výbor

Že se o svatební noci zázraky většinou nestávají, víme všichni. Výjimkou je samozřejmě Čína. Tamní novomanželé Li Jün-pcheng a jeho choť Čchen Süan-čch’ totiž strávili celou svatební noc přepisováním stanov komunistické strany. Než padli vysílením, zvládli kolem sedmnácti tisíc slov. Zatímco hrdý straník Li médiím nadšeně sdělil, že si z noční akce odnesl „krásné vzpomínky“, manželka prý měla na tiskové konferenci rudo před očima. 

-
+11
+

Je to umění

Dva kalifornské teenagery nudila návštěva Muzea moderního umění v San Francisku, položili proto před jednu z prázdných bílých stěn sluneční brýle, zamyšleně se na ně zahleděli a čekali, co se bude dít. Do tří minut se kolem nich vytvořil hlouček uznale pokyvujících návštěvníků, kontemplujících nad tím, jestli umělec upozorňuje na nedostatečný přístup k dioptriím na jižní polokouli, nebo jde o alegorii zachycující sublimaci individua v americkém vzdělávacím systému. Shodou okolností jsem se i já stal nechtěným pozorovatelem podobné legrácky. Také jsem se s ní potkal v galerii. Jen ta moje byla nákupní a dílo cestou k výtahu do podzemních garáží mnohem expresivnější. Jestli šlo o protest proti předraženému parkovnému, nebo iracionálnímu rozmístění eskalátorů, už se nikdy nedozvím. Autor, jak to v podobných případech chodí, stihl vysublimovat dříve než exponát.

-
+15
+

Bezstarostná jízda

Moskevská zlatá mládež v čele se synátorem viceprezidenta Lukoilu a jeho kamarádkou, která v patnácti srazila dva lidi a stihla nasbírat víc než tři sta pokut, má novou kratochvíli. Hraje GTAčko naživo a streamuje to na sociálních sítích. Na rozdíl od českého policisty Kadlece, který se na hard prohnal Vinohrady, a spadla klec, ale mají nastavenou obtížnost na easy. Rodiče zvednou telefon a za chvíli je tu respawn v nové káře a jede se nanovo. Ostatním Moskvanům tak nezbývá než se modlit, aby vývojáři konečně dostali rozum a v dalším díle odstranili volbu obtížnosti. Nebo opravili bug, podle kterého jsou dopravní přestupky v Rusku trestány jen pokutou ve správním řízení. Snad se ho dožijí.


Minule nám naložili

Že se občas najde magor, který si myslí, že žije Grand Theft Auto, to je vlastně normální. A že si zástupci světové velmoci myslí, že žijou Command & Conquer? No, to je vlastně taky normální. Nebo dokonce pravda.

Život je jen hra. A není to FarmVille

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo