Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Trumpova kampaň je jen pokračování jeho televizní reality show

Bohumír Žídek
Bohumír Žídek
5. 4. 2016
 5 760

Donald Trump je rozený vítěz. Od zahájení kampaně vítězí v průzkumech a teď i reálně v republikánských primárkách. Neustále opakuje, že chce Ameriku vrátit mezi vítěze, mezi které podle něj už dlouho nepatří. Evropan nechápe, o čem mluví. Američané vědí. Trumpova kampaň je pokračování jeho úspěšné reality show The Apprentice.

Trumpova kampaň je jen pokračování jeho televizní reality show

The Apprentice je „kultovní“ pořad americké NBC s realitním magnátem „panem Trumpem“ v hlavní roli. Trump v letech 2004 až 2015 natočil celých čtrnáct sérií.

Každá série reality show je koncipována jako „ultimativní pracovní pohovor“, kterého se účastní osmnáct kandidátů. Pohovor trvá čtrnáct týdnů, každému odpovídá jeden díl show. Vítěz se na rok stane zaměstnancem Trumpovy společnosti Trump organization – „učněm“, the apprentice.  Trump rád opakuje, že jde o práci snů a příležitost, která se vyskytuje jednou za život. Osmnáct kandidátů prý vybírá ze statisíců životopisů, které mu lidé každou sérií posílají.

Uchazeči jsou hned na začátku rozděleni do týmů podobným způsobem jako na tělocviku. Trump určí dva kapitány, respektive „projektové manažery“, kteří si pak po jednom vybírají členy svých týmů. Oba týmy pak tvoří jakési dvě fiktivní firmy, které spolu soupeří, kdo se lépe zhostí daného úkolu. Obvykle jde o úkoly z oblasti marketingu a reklamy. Většinou vítězí většinou ten, kdo vydělá víc peněz, naláká na svoji promo akci víc lidí a podobně.

Vítězný tým čeká v každém kole odměna. Trump ho vezme třeba na večeři do luxusní restaurace se světoznámým šéfkuchařem, na VIP místa na zápase NBA nebo na koncert populárního interpreta, spojený s návštěvou v zákulisí.

Zato tým, který prohraje, čekají krušné chvíle v obávaném boardroomu, kde společně s Trumpem a jeho dvěma pomocníky (někdy to byla jeho dcera Ivanka a projektový manažer vítězného týmu) zjišťují, který člen týmu je za porážku zodpovědný a dostane padáka.

Dva kandidáty na padáka určuje samotný poražený projektový manažer, který se automaticky stává třetím kandidátem. Poslední slovo má ale Trump, který si pro tuto příležitost rezrvuje hlášku: Máš padáka!

Frustrace a strachy v službách pana T.

Kdo by volil Trumpa? Třeba ten, kdo se cítí být ohrožený. Bílý muž z někdejší střední třídy.

Lukáš Kovanda: Proč má Trump úspěch

Pan Trump

Jako v každé reality show mají i v The Apprentice soutěžící svoji nezastupitelnou roli. Nejdůležitější úlohu ale hraje postava Donalda Trumpa, kterého všichni uctivě oslovují pane Trumpe. V hraní této role Donald Trump od zahájení prezidentské kampaně pokračuje. Abychom pochopili, o čem je The Apprentice i letošní prezidentské volby, musíme pochopit postavu „pana Trumpa“.

Celá show na mnoha úrovních říká, že Trump rovná se bohatství a luxus. Často to říkají sami soutěžící. Často to ukazují scény, v nichž Trump vystupuje: Trump jede v limuzíně. Trump jede v kabrioletu a do kamery vysvětluje, jak miluje Los Angeles. Trump vysvětluje, kde postavil nové golfové hřiště a jak úžasně si vede.  Trump postupujícím soutěžícím ukazuje, jak vypadá jeho luxusní Boeing 737 zevnitř.

A to samé, co Trump-postava, říká i Trump-kandidát: Jsem velmi bohatý. Vybudoval jsem úspěšnou firmu.

Vítězové a poražení

Jak bylo řečeno, Trump je v soutěži tím, kdo určuje, kdo bude pokračovat a kdo bude balit kufry. Celým pořadem prostupuje striktní rozdělování lidí na dvě kategorie – vítěze a poražené.  Je na něm postavena i Trumpova prezidentská kampaň.

V jednom díle se Trump v boardroomu obrací k projektové manažerce vítězného týmu.

„ Heidi, co jsi slyšela o tomhle týmu?“
„Slyšela jsem, že nevyhráli,“ odpověděla.
„Správně, všechno je to o tom vyhrát,“ potvrzuje Trump.

Trumpova posedlost dělením lidí na vítěze a poražené vyvrcholila v šesté sérii. Vítězný tým po celý týden bydlel v luxusní vile, zatímco poražení bydleli na dvoře ve stanu. Ve chvíli, kdy si vítězové užívali v bazénu, poražení deprimovaně seděli potmě.

Trumpův humor

Když Trump chce, umí být i docela milý. Součástí toho jsou i občasné pokusy o humor.

V jednom díle stojí osmnáct uchazečů před Trumpovým boeingem. Trump se rozhodne zmírnit napětím vtipem o svých vlasech, které jsou často terčem posměchu: „Dneska je opravdu větrno. Takže aspoň vidíte, že mám pravé vlasy.“

Krátce nato se Trump vrátí k členství jednoho soutěžícího v Mense, kterou podle svých slov velmi respektuje: „Derek má vyšší IQ než kdokoliv z přítomných kromě mě.“

Co mají tyto vtipy společného, kromě toho, že se z nich neválíte po zemi, pokud zrovna neusilujete o zaměstnání u Trumpa? Jejich ústřední postavou je – pan Trump.

Každý chce k Trumpovi do učení

Postava, kterou Donald Trump hrál v TheApprentice je v USA notoricky známá. V mnohých vyvolala či prohloubila dojem, že jde o velmi úspěšného byznysmena, který se vypracoval vlastní pílí a srší skvělými nápady. 

O vítěze, který sám dokáže rozpoznat další vítěze a nemilosrdně se rozloučit s poraženými.

To, jakým způsobem je soutěž koncipována, zřejmě do značné míry odráží i Trumpovu skutečnou mentalitu.

Zprávu, kterou The Apprentice vysílá a kterou je prodchnuta i celá Trumpova kandidatura na prezidenta, bych shrnul do následujících tří bodů:

  • Svět podle Trumpa je rozdělen na vítěze a poražené. Právě Donald Trump dokáže rozeznat jedny od druhých.
  • Pokud se k Trumpovi chováte uctivě, bude na vás milý. Pokud jste vítězové, bude ještě milejší. Pokud se nechováte uctivě a patříte mezi poražené, zadupe vás do země.
  • Značka Trump je ztělesněním úspěchu, bohatství a luxusu. Každý chce pracovat pro Trumpa, aby si na úspěch, bohatství a luxus sáhl. Každý chce Trumpa za prezidenta, aby si na ně sáhla celá Amerika.

Úvodní snímek, na kterém se Donald Trump pitvoří v roli pana Trumpa na akci televize NBC, pořídil Joe Seer / Shutterstock.com

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Bohumír Žídek

Bohumír Žídek

Ekonomický novinář. Spolupracuje s Forbes BrandVoice. Pět let působil jako ekonomický redaktor serveru Novinky, odkud odešel do týdeníku Ekonom. Absolvoval bakalářskou němčinu a religionistiku na Filosofické... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo