Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak oživit keltského tygra a prošustrovat volby

Pavel Jégl
Pavel Jégl
29. 2. 2016

Že nevíte, jaký je rozdíl mezi chaotickou stabilitou a stabilním chaosem? Zeptejte se na to Irů.

Jak oživit keltského tygra a prošustrovat volby

Demokracie bývá nevyzpytatelná. Stát se v ní může leccos. Třeba to, že, že voliči vytrestají úspěšnou vládu. Tak jako Irové.

Koalice konzervativně-liberální strany Fine Gael premiéra Endy Kennyho a labouristů vytáhla Irsko z krize. Přesto tenhle tandem v pátečních volbách ztratil většinu.

Je to snad důkaz, že nevděk voličů světem vládne?

Tygr, nebo prasátko?

Premiantem mezi prasátky

Pamatujete? Ještě před třemi lety ležel keltský tygr na kapačkách. Byl zapomenut. Irsko spolu s Portugalskem, Řeckem a Španělskem bylo zařazeno do skupiny bailoutových klientů, označovaných hanlivým akronymem PIGS.

Irsko dotlačila k záchranným balíčkům úvěrová bublina na domácím trhu nemovitostí přifouknutá nízkými úrokovými sazbami eura. Poté, co splaskla, zbyly v irských bankách nesplácené úvěry za desítky miliard eur. Banky je nezvládly, stejně jako tehdejší demoralizovaná vláda Fianna Fáil vedená premiérem Brianem Cowenem, která se držela pravidla „too big to fail“ a za toxické banky se zaručila.

Nakonec banky znárodnila a změnila soukromý dluh na dluh veřejný. V roce 2010 přišla s prosíkem k Evropské unii a Mezinárodnímu měnovému fondu.

Irové si vzali úvěrovou pomoc a podstoupili reformní kúru. Nová vláda Fine Gael seškrtala sociální programy, zmrazila mzdy, zvýšila daně, věk pro odchod do důchodu a snížila náklady práce, které před finanční krizí dosáhly takové výše, že Irsko vytlačily z některých odvětví. Součástí strukturálních reforem vlády byla také restrukturalizace bank, kterým kabinet v Dublinu přistřihl křídla – zúžil jejich rozvahy (bilance).

Zmíněná medicína přispěla k tomu, že se keltský tygr znovu postavil na nohy. V roce 2013 (po třech letech) získali Irové zpátky hospodářskou suverenitu a vrátili se na dluhopisové trhy.

Dnes irská ekonomika roste o sedm procent (nejvíc v eurozóně), dluh se v poměru k hrubému domácímu produktu snížil ze 123 na 99 procent a nezaměstnanost klesla z 15 procent v roce 2012 na nynějších 8,9 procenta.

Jistě, situace v Irsku není tak idylická jako před krizí, tehdy byla nezaměstnanost nižší a platy vyšší. Obavy vyvolává také vysoký objem dosud neřešených špatných úvěrů v bankách. Je nicméně nepopiratelné, že ostrovní země ze skupiny někdejších prasátek zaznamenala bezkonkurenčně největší pokrok.

Jak Irové volili

  • Fine Gael 24,8 %
  • Fianna Fáil 21,1 %
  • Sinn Féin 16 %.
  • Nezávislí 15 %
  • Labouristé 7,1 %

(Čísla jsou z průzkumu mezi voliči při odchodu z volebních místností – exit polls RTÉ, předpokládaná odchylka +- 1,5 %. Výsledky voleb v noci na pondělí k dispozici ještě nebyly. Dolní komora irského parlamentu Dáil má 158 poslanců.)

Za co Kenny zaplatil?

Kennymu před volbami hrálo vše do karet. Jeho vláda se mohla pochlubit ekonomickým boomem, dobrým ratingem a nízkými náklady na financování dluhu. Do ekonomiky uvolňovala miliardy eur, které do rozpočtu přinesl ekonomický růst – rušila škrty z minulých let a snižovala daně, respektive je vracela na úroveň, na které byly před krizí.

Přesto jeho Fine Gael ve volbách zaznamenala výraznou ztrátu. Dostala nejvíc hlasů, ale klesla o deset procent, zatímco Fianna Fáil, donedávna zatracovaná a v myslích Irů spojovaná s krizí, výrazně posílila. Oproti volbám před pěti lety zdvojnásobila zisky a za Fine Gael zaostala jen o necelá čtyři procenta.

[Vycházím z dat dostupných v noci z neděle na pondělí, dva dny po ukončení voleb. V Irsku, kde sídlí hi-tech a internetové giganty, trvá sečtení hlasů voličů tři dny – nejsem si jistý, jestli je příčinou jen komplikovaný systém přenosného hlasu, jak tvrdí Irové.]

Irští analytici se každopádně shodují, že Kennyho koalice doplatila na to, že Irové zotavení a růst dosud nepocítili na vlastní kůži. Někteří z voličů patrně premiérovi přičetli na vrub i odpovědnost za firmu Irish Water, která podle direktiv Mezinárodního měnového fondu a Evropské centrální banky drasticky zvýšila poplatky za vodné a stočné, a také za stoupající kriminalitu a válku gangů v Dublinu.

Sám Kenny však udělal pro vítězství málo. Čekal, že mu spadne do klína, že bude odměněn za dobré známky, respektive za dobré makroekonomické ukazatele, kterým Irové rozum2jí. Patrně ho ukolébaly průzkumy, které ještě na sklonku loňského roku předvídaly jeho pohodlné vítězství. No a teď se ukázalo se, že na to spoléhat neměl.

Na válečné stezce

Za jedinou životaschopnou variantu vlády v Irsku je po volbách pokládána koalice tradičních rivalů Fine Gael a Fianna Fáil, kteří dostali nejvíc hlasů. Alternativou k ní jsou nejspíš jen předčasné volby.

Nahlíženo běžnou levo-pravou orientací by spojenectví Fine Gael s Fianna Fáil mohlo fungovat. První strana je sice víc liberální a proevropská, ale obě jsou blízko pomyslnému politickému středu. Jenže dělí je propast stará devadesát let.

Obě strany byly založeny ve dvacátých letech minulého století v době irské občanské války. Ve Fianna Fáil (v irštině Bojovníci osudu) se sdružovali odpůrci smlouvy s Británií, která dávala Irsku postavení dominia (autonomního celku pod ochranou britské koruny), a ve Fine Gael (v irštině Klan Keltů) stoupenci smlouvy.

Občanská válka v Irsku už dávno skončila. Ne však v nejvyšších patrech politiky. Tam je patrná dodnes.

Deník Irish Independent shrnul prognózu dalšího vývoje v nedělním vydání do krátkého komiksu. Na prvním obrázku se ptá reportér, co bude po volbách následovat? „Stabilní chaos,“ odpovídá na druhém premiér Enda Kenny: „Chaotická stabilita,“ kontruje na třetím Micheál Martin, vůdce Fianna Fáil.

A pak si vyberte.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo