Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Katka v Křemíkovém údolí II: Kolik stojí americké snění

Kateřina Mikulková
Kateřina Mikulková
10. 11. 2015

Katka Mikulková má start-up. Vyhrála s ním soutěž: na tři měsíce odletěla do Mekky start-upů, do San Franciska. Vedlejším produktem té cesty je tenhle deník – právě teď máte před sebou druhý zápis. Jaké to je, zkoušet se chytit v místech, kde se peče budoucnost?

Katka v Křemíkovém údolí II: Kolik stojí americké snění

První díl deníku: Katka v Křemíkovém údolí I: Here I come!

Katka

Katka Mikulková

Jsem Katka Mikulková a tenhle deník píšu v San Francisku. Můj sotva roční start-up Travelove vyhrál soutěž Czech ICT Incubator a já po letech v teplých a bezpečných kancelářích balím tašku, nechávám v Praze manžela a dva malé kluky – a do konce roku se tu budu snažit dosáhnout na zázrak. Dokážu to?

San Francisco (a Silicon Vallley zejména) je místo nasáklé invencí i ambicemi, ráj i peklo stovek budoucích Stevů Jobsů. Jak se mezi nimi žije?

Katka v Křemíkovém údolí

Travelove

Travelove je cestovatelský webový projekt určený cestovatelům, kteří si chtějí užít autentickou dovolenou na míru – ale přitom se nechtějí vzdát komfortu, který by jim poskytla cestovka. Travelove propojuje cestovatele s lidmi, kteří jim dokážou připravit program v destinaci, kde jsou sami doma. Stačí si na webu vybrat z nabídky destinací a zážitků, Travelove všechno domluví, pomůže s letenkami a ubytováním a připraví tištěný průvodce včetně doporučeného itineráře, map, kontaktních informací i fotek a zajímavostí.

Myslíte, že bydlet na Manhattanu stojí ranec? Jasně, stojí. Ale bydlet v sanfanciském downtownu stojí ještě větší ranec. Technologická horečka vynesla ceny zdejších realit a nájmů vysoko nad Manahttan. Kdo se díky regulacím nájemného (po uzavření nájmu může pronajímatel zvýšit cenu maximálně o tři procenta ročně) drží ve skromném bytě na ceně do dvou tisíc dolarů měsíčně, ten už se asi nikdy nepřestěhuje. A ti ostatní vydělávají v podstatě jenom na nájem.

Když se chystáte vyrazit vstříc start-upovému ráji – a zvlášť když cestujete bez plánů a narychlo – zavolejte co nejdřív, ještě před odjezdem americkým kamarádům. Rychle nebo dočasně můžete přespání najít přes Homestay nabo Airbnb – za sto dolarů na noc tu určitě něco najdete. Přes kamarády se ale dostanete ke kamarádům, kteří možná budou mít kamarády…

Být Východoevropan

Standardní podnájem si z Česka budete domlouvat těžko. Zaklínadlem je slovo Craiglist (snad nejstarší portál s pronájmy, realitami, pracovními nabídkami a vším možným; vznikl mimochodem právě tady v Bay Area). Byty na Craiglistu mizí strašně rychle, všichni nájemníci si chtějí případné podnajemníky pořádně proklepnout, chtějí vidět, co jste zač. Jako Východoevropan nemáte moc šanci.

Mně se na první měsíc podařilo přes kamarádku kamarádky mého kamaráda Edy Meegena (který úspěšně v Česku rozjel kupnajisto.cz) sehnat byt přímo na Inner Sunset za pouhých tisíc dolarů. Ale pozor, to je rarita a spíš charita než kapitalismus – být Východoevropan se někdy taky vyplatí.

Pokud nechcete za bydlení dát měsíčně dva a půl tisíce dolarů nebo víc, můžete se uskromnit v jednom z hackerhouses. V těch seženete bydlení klidně i pod tisícovku, ale počítejte se čtyřmi až šesti většinou chlupatými spolubydlícími na pokoji. Za dvoulůžák si už připlatíte. Hackerhouse je přesně to, co říká název – doupě plné hackerů. Vedle pokojů s patrovými postelemi mají hackerhouses pracovní místnost, perfektní připojení k internetu, kuchyň a možnost poznat pár fajn lidí od počítačů.

San Francisco a Silicon Valley

Místem zaslíbeným start-upům bylo původně Silicon Valley, místo nedaleko San Franciska směrem na jih až do San José. Křemíkové údolí má dodneška svůj věhlas a sídlí v něm celosvětové úspěšné firmy. Řada z nich – a řada start-upů má ale dnes kanceláře v dostupnějším a větším San Francisku, koncentrují se do oblasti zvané Financial District, kolem Market Street. Třeba já mám kancelář v inkubátoru v budově Twitteru, právě na Market Street.

V Americe bez auta? Proč ne

Bydlení vybírejte podle dostupnosti hromadné dopravy. Auto se samozřejmě půjčit dá, ale jezdit s ním do centra není výhra, zácpy jsou tu jako všude jinde a míst na parkování tragicky málo. Navíc drahých.

Technologické zázraky místního start-upového světa jsou jedna věc, místní hromadná doprava věc druhá, úplně jiná. Nejrychleji a nejčastěji tu jezdí BART (Bay Area Rapid Transport), tedy metro. Má ale jen jednu trasu od jihu na sever, pak pokračuje přes vodu do Oaklandu. Potom tu mají Muni (Municipial Railway), tramvaje, které v některých úsecích zmizí pod zemí jako metro. Ty už nejezdí ani tak často, ani tak rychle, ale dá se jimi cestovat více směry.

A nakonec jsou tu autobusy. Jestli chcete zažít pravé San Francisco, vykašlete se na slavnou tramvaj, ze které můžete viset ven (ne ta nepatří do sítě Muni a platí se za ni zvlášť), a svezte se raději autobusem, pěkně hrkavě do kopečka se zastávkou na každém bloku. Hromadná doprava vás vyjde na dva a čtvrt dolaru za jednu jízdu (1,5 hodiny i s přestupy). Tohle shrnutí ukazuje, proč je Uber tak úspěšný! Za převoz Uberem v rozsahu Muni zaplatíte tak do patnácti dolarů – a je to rychlé a pohodlné. Pokud tedy pracujete a vyděláváte ročně přes sto tisíc dolarů (běžný nástupní plat programátora po škole), je Uber nebo Lyft jasná volba.  

Pokud si přece jenom auto nepůjčíte a dáte přednost emhádéčku, může se stát, že po něm na chvíli zatoužíte – budete si chtít v třeba v neděli chtít vyčistit hlavu někde v Muir Woods nebo Carmelu. Pak se podívejte se na getaround.com. Možná tu najdete auto k půjčení na den hned u vedlejšího domu. Jde o další z úžasných start-upů, které tu vznikly.

V příštím díle už se přestaneme věnovat holému přežití v San Francisku a už se konečně pustíme do byznysu…


Úvodní fotka ikonické sanfranciské kabelové tramvaje T photography / Shutterstock.com

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Kateřina Mikulková

Kateřina Mikulková

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo