Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Demokratické primárky: Tragédie a fraška

Bohumír Žídek
Bohumír Žídek
29. 10. 2015
 6 849

Sledovat prezidentské primárky americké Demokratické strany je k uzoufání. Ještě před začátkem minulého týdne měla Hillary Clintonová namále. Teď ale nejen prožila týden snů, ale navíc zmizela naděje na jakoukoliv rozumnou alternativu.

Demokratické primárky: Tragédie a fraška

Pozice Hillary Clintonové se dlouho zdála být neotřesitelná. Ale v jednu chvíli už to začínalo vypadat, že dva její největší skandály budou větší problém, než se čekalo.

E-mailgate

První skandál: letos v březnu vyšlo najevo, že jako ministryně zahraničí Clintonová využívala k pracovním účelům místo oficiálního e-mailu e-mail soukromý. Nemusel by to být až takový problém, třeba Colin Powell také nepoužíval oficiální e-mail. Jenže i tehdy se musí veškerá relevantní oficiální komunikace ministerstva uchovávat. A to se právě v případě Hillary nedělo. Dokonce tvrdila, že všechny zprávy ze svého serveru hillaryemail.com smazala. Nakonec se ukázalo, že je nesmazala tak docela a že většinu z nich lze jednoduše obnovit. To už si vzala na starost FBI, která celou věc prošetřuje.

Velká kritika se pak na Clintonovou snesla za to, že používala soukromý server, který se nacházel v jejím vlastním domě a s jehož bezpečností to bylo velmi vachrlaté.

Kauzu hezky shrnul guvernér Wisconsinu Scott Walker, když řekl, že ruské a čínské tajné služby o Hillaryiných e-mailech vědí víc než americký Kongres.

Benghází

Druhý skandál je staršího data. Libye se po svržení Muammara Kaddáfího stala přístavem pro džihádisty a salafistické extremisty. 11. září 2012 džihádisté zaútočili na americkou ambasádu v Benghází. Zahynuli čtyři američtí občané včetně velvyslance, zraněno bylo dalších deset lidí.

Hillary Clintonová od té doby čelí kritice a podezřením, že jako ministryně pro ochranu ambasády neudělala dost. Kritici například tvrdí, že nevyslyšela volání Američanů v Libyi po zajištění větší bezpečnosti ambasády.

Kromě toho Hillary dlouho tvrdila, že šlo o násilné vyvrcholení spontánního protestu proti filmu Nevinnost muslimů. Ve skutečnosti přitom dávno věděla, že se jednalo o plánovaný teroristický útok. Vyplývá to z písemného záznamu, který její ministerstvo zahraničí pořídilo z jejího rozhovoru s egyptským premiérem. Ten proběhl již 12. září 2012 a Hillary v něm jasně uvedla, že útok na ambasádu nijak nesouvisí s filmem a že nešlo o spontánní protest, nýbrž plánovaný útok skupiny napojené na al-Kájdu.

Přesto v následujících měsících veřejnosti tvrdila pravý opak. Jinými slovy vědomě lhala. Člověk si říká, že by to pro kandidátku na prezidentku mohl být problém.

Týden snů

A je třeba říct, že kauzy Hillaryině kampani skutečně neprospívaly. Její zpočátku neotřesitelné postavení se zhoršovalo a s jejími vyhlídkami na prezidentství to šlo od desíti k pěti.

A pak přišel zlomový předposlední týden v říjnu, kdy se z její kandidatury měl buď definitivně stát průšvih, nebo se mohla konečně zmátořit. Asi už tušíte, že se stalo to druhé. Víc než to. Hillary prožila týden snů a její postavení mezi demokraty opět působí neotřesitelně.

Nejprve se konala první televizní debata demokratických kandidátů. Hillary se na ni připravila důkladně a skutečnost, že je naprosto nekompetentní kandidátkou se jí dařilo výborně skrývat. A když se začaly přetřásat zmiňované e-maily, přispěchal jí na pomoc Bernie Sanders.

Socialista, který by měl být jejím hlavním soupeřem, kauzu smetl ze stolu prohlášením, že Američané jsou jí unavení a mají toho akorát dost. Dojatá Clintonová řekla, že ona taky, a nadšeně Sandersovi potřásla rukou. Publikum vybuchlo nadšením a tleskalo ve stoje. Pro nezávislého pozorovatele navýsost trapné, ale taková je zkrátka dnešní Demokratická strana.

Pak Hillary čekalo slyšení v Kongresu, kde měla vysvětlovat patálii v Benghází. Republikáni se celí třásli, jak Clintonovou sejmou. A to byla asi chyba. Sympatie nepřesvědčených diváků byly na straně bývalé ministryně, ohrožované krvelačnými kongresmany.

Alternativa chybí

Navíc se republikáni na to zásadní vůbec nezeptali – protože se jim to nehodí do krámu. Hillary Clintonová totiž byla v Obamově vládě jedním z největších příznivců intervence v Libyi.

„Kdyby Obamova vláda Libyi v průběhu Arabského jara neuvedla v chaos, žádné Benghází by se nepřihodilo,“ napsal demokrat Jim Webb na sociálních sítích s odkazem na své předchozí vystoupení k zahraniční politice. Fajn. Tak když to nezvládli republikáni v Kongresu, tak tu debatu otevřou Clintonové soupeři v soutěži o demokratickou nominaci na prezidenta, že? Bohužel, Jim Webb už mezi nimi nebude. Z primárek odstoupil dřív, než napsal výše zmíněný příspěvek.

V televizní debatě Clintonové v otázkách zahraniční a bezpečnostní politiky aspoň trochu oponoval Lincoln Chafee. Kritizoval způsob, jakým USA na Blízkém východě útočí drony – jejich užití s sebou nese nemalé civilní oběti a připomněl Hillary její podporu války v Iráku v roce 2003. Jenže jako napsal Jesse Walker v Reasonu, Chafee byl hodně špatný oponent. Jeden internetový mem mu přišil jednoslovnou charakteristiku – „idiot“. A to byl asi jeden z důvodů, proč odstoupil hned po Webbovi.

A tak jedinou možnou alternativou mohlo být, že by se viceprezident Biden konečně rozhoupal a přece jen ohlásil kandidaturu.

Primárky k uzoufání

Vystoupil tedy s projevem, v němž Hillary zkritizoval například za to, že v debatě v odpovědi na otázku, na které své nepřátele je nejvíc hrdá, uvedla mimojiné republikány: „Jsou naši oponenti, nejsou naši nepřátelé,“ kontroval Biden.

I on se vymezil vůči její intervencionistické politice na Blízkém východě: „Argument, že prostě musíme něco udělat, když špatní lidé dělají špatné věci, není dost dobrý. Není to dost dobrý důvod pro americkou intervenci a pro riskování životů našich synů a dcer,“ řekl mimo jiné v projevu.

A nakonec pak řekl – že vhodný moment pro oznámení kandidatury propásl. Teď už není dost času, aby mohl vést kampaň, která by měla reálnou šanci na úspěch.

Tím definitivně završil Hillaryin týden snů. Žádný kandidát, který by otevřel debatu, které se republikáni v kongresu bojí, Clintonovou v demokratických primárkách konfrontovat nebude.

Sledovat prezidentské primárky americké Demokratické strany je i proto k uzoufání.


Úvodní obrázek: JStone / Shutterstock.com

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
9
+

Sdílejte

Diskutujte (17)

Vstoupit do diskuze
Bohumír Žídek

Bohumír Žídek

Ekonomický novinář. Spolupracuje s Forbes BrandVoice. Pět let působil jako ekonomický redaktor serveru Novinky, odkud odešel do týdeníku Ekonom. Absolvoval bakalářskou němčinu a religionistiku na Filosofické... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo