Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nakládačky: Horník omývačem

Gabriel PleskaMartin Vlnas
Gabriel Pleska, Martin Vlnas
21. 10. 2015

Život zle nakládá. Nám, vám, zdravému rozumu zvláště. Život je kyselý.

Nakládačky: Horník omývačem
-
+15
+

Nemáš nohu? Ručit budeš!

Ministerstvo financí připravilo zákon, podle kterého budou muset mít povinné ručení i vozidla, která nejezdí po silnici. Však i ta by mohla někoho srazit. Chápeme, že má pan ministr pifku na drobného zemědělce, který ukusuje drobečky z jeho koláče – šup s povinným ručením na malotraktor. Chápeme, že má pifku na větší podnikatele, protože jen on sám je veliký – prásk povinné ručení na čtyřkolku.

Co ale může sakra mít proti invalidům na elektrickém vozíku?

-
+13
+

Peníze nejsou všechno

Švýcarská banka Credit Suisse zveřejnila studii, podle které žije nejvíc milionářů v Číně. Všichni dohromady mají v rukou šestnáct procent světového bohatství. Pokud jste fanoušek pražské Slavie, Petr Kellner nebo vyrábíte roztomilé popelníky z nožiček malých nosorožčat, musíte jásat. Nám ostatním nezbývá nic jiného než se převléknout za krtečka nebo se utěšit statistkami, ve kterých nás Číňané hned tak neporazí.

-
+13
+

Již neprzní

Je to právě dva roky, co Miloš Zeman popisoval zásadní rozdíl mezi vyšší a nižší šlechtou, doslova takto:

„Knížata měla právo první noci. A díky tomu zdegenerovala, protože své nevolnice nemusela znásilňovat, nemusela tedy vydávat energii na toto znásilňování. Zatímco my zemani jsme si svého práva, nejenom v sexuální oblasti, vždycky toto právo museli těžce vybojovat, a proto jsme nezdegenerovali.“

Bejvávalo.

-
+13
+

Hledání rovnoprávnosti

Britské ženy vydělávají v průměru o 19 procent míň než britští muži. Britové se proto rozhodli k radikálnímu řešení. Aby se poměr srovnal, mají odteď britské děti zakázáno používat fráze „vzmuž se“, „ty jsi ale bábovka“ nebo „nebuď baba“.

Boj s genderovou nerovností asi bere britským učitelům spoustu sil. Dokonce tolik, že nestíhají vychovávat vzdělanou elitu, která by byla k ruce Davidu Cameronovi. Premiérovi proto nezbylo nic jiného než si jako obchodního poradce vybrat čínského miliardáře, zakladatele Alibaby Jacka Ma. Když Britové radili před sto padesáti lety s obchodem Číňanům, skončilo dvacet milionů Číňanů se závislostí na opiu. Snad budou Číňané rozumnější.

-
+13
+

Hvězdný deník

Astronomové objevili v hlubinách vesmíru fakt divnou hvězdu. Tak divnou, že jim jako rozumné vysvětlení jejích podivností připadá i možnost, že ji inteligentní bytosti obestavily soustavou lapačů energie – aby ani trocha nepřišla nazmar. Jiné bytosti v severních Čechách rušily limity těžby hnědého uhlí.

-
+13
+

Na šišku!

Američan Sean Mace žaluje vládu, ministerstvo vnitra a taky správu národního parku, kde ze stromu spadla sedmikilová šiška tak šiškovně, že mu rozrazila šišku. Tak jako se v Americe na každý kelímek kávy tiskne varování, že obsahuje horkou tekutinu, lze na každou přístupovou cestu do lesa přidat varování, že les obsahuje klíšťata, zmije, muchomůrky, šišky, podpapíráky a další nebezpečné objekty. Ovšem na vytištění dostatečného množství informačně nasycených brožur by padly všechny ty lesy.

Babo, raď.

-
+13
+

Pokládka kabelu

Italští a francouzští pekaři spojili v Miláně těsta a síly k výrobě sto dvacet dva metrů dlouhé bagety. A protože šlo tak trochu o reklamu, celé se to pak popatlalo Nutellou – což popudilo ochránce přírody. Zhruba třetina objemu pomazánky je prý totiž palmový tuk, který se donedávna lisoval zejména z orangutanů. Firma Ferrero se ale hájí, že její dodavatelé pěstují palmy jen na místech, kde už se dnes žádní orangutani nevyskytují.

Každopádně být Milán, my bychom si sto dvacet metrů dlouhou válcovitou hnědou lepkavou věc v ulicích města jen tak položit nenechali.

-
+13
+

Jak hluboko Kleslová?

Radmila Kleslová bývala ve státních a pražských firmách žádaná: kromě ČEZu, který jí platil postupně čtyřicet až sto tisíc korun měsíčně, ji na výplatní pásce měly minimálně ještě Dopravní podnik hlavního města Prahy, Čepro, České dráhy a Správa železniční a dopravní cesty. Na iHNedu to vyčíslili zatím na něco přes 13 milionů korun.

O prebendy Kleslová postupně přichází, zdá se, že panuje obecný názor, že práce pro stát se neslučuje s výkonem funkce pražského vicebabiše. Minimálně do té doby, než její šéf konečně nahlas řekne l’Etat c’est moi, všichni teď pracujete pro mě.

-
+13
+

Z jiného uhlu

Greenpeace chce koupit východoněmecké uhelné doly, kde se těží víc uhlí než v celém Česku. Pokud jim je prodají, zavřou je. Tedy: grínpísáci zavřou ty doly, švédští majitelé můžou zůstat v klidu.

Těch pár tisíc lidí, které těžba a zpracování uhlí živí, bude rekvalifikováno na omývače velryb.

Minule nám naložili

Luftjarda Tvrdík je zpátky. Bude dohlížet na to, jak fotbalová Slavia hospodaří s penězi, které do ní bude pumpovat nový majitel, čínská společnost CEFC. Jasně že Číňani potřebujou ukázat, že mají prachy. Ale to jich mají opravdu tolik?

A další:

Nakládačky: Tak to vidíš, Íčko, přece jsme tě lízli

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo