Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Guvernér Chris Christie prezidentem? Tomu už nikdo nevěří

Bohumír Žídek
Bohumír Žídek
15. 9. 2015

Je to paradox. Guvernér New Jersey a kandidát v republikánských primárkách Chris Christie je obrovský. Přesto je v posledních průzkumech skoro neviditelný.

Guvernér Chris Christie prezidentem? Tomu už nikdo nevěří

Primárky u republikánů

Ted Cruz
Vlivný senátor ohlásil kandidaturu jako úplně první už 23. března. Jde o vyhraněnou osobnost, nesmiřitelného protivníka prezidenta Obamy i establishmentu vlastní strany. Je oblíbený mezi aktivisty Tea Party.

Rand Paul
Libertariánský konzervativec a senátor za Kentucky, který do republikánské strany přináší originální myšlenky a nová témata v oblastech občanských práv, osobních svobod nebo zahraniční politiky. Kandidaturu ohlásil 7. dubna.

Marco Rubio
Floridský senátor má velké ambice a byl považován za velkou naději příštích primárek. Jeho plány může zhatit Jeb Bush. Pochází ze stejného státu, mají podobné názory, potenciální voliče a sponzory. Kandidaturu ohlásil 13. dubna.

Mike Huckabee
5. května se přidal Mike Huckabee. Pryč s potraty, homosexuálními manželstvími a feminismem. To je v kostce politický program bývalého guvernéra Arkansasu, který si v průzkumech nevede vůbec špatně. Naposledy se účastnil primárek v roce 2008. Vyhrál mj. v Iowě, Alabamě, Virginii nebo domovském Arkansasu.

Ben Carson
Dva dny před Mikem Huckabeem, 3. května, oznámil kandidaturu neurochirurg Ben Carson. V roce 1987 úspěšně oddělil siamská dvojčata spojená zadní částí hlavy. V roce 2013 se pak proslavil projevem v rámci slavné konference National Prayer Breakfast. Afroamerický lékař je dalším oblíbencem hnutí Tea Party.

Carly Fiorinová
4. května oznámila účast v primárkách bývalá výkonná ředitelka Hewlett-Packard, poradkyně Johna McCaina v prezidentské kampani v roce 2008 Carly Fiorinová. V roce 2010 neúspěšně kandidovala na senátorku za Kalifornii.

Rick Santorum
Bývalý senátor za Pensylvánii a sociální konzervativec se do letošních primárek vložil 27. května. V roce 2012 uspěl v úvodních primárkách v Iowě a pak dlouho dýchal Romneymu na záda. Před nedávnem prohlásil, že je oddělení církve od státu komunistická a neamerická myšlenka.

Lindsey Graham
1. června se mezi kandidáty v republikánských primárkách zařadil i senátor Lindsey Graham. Patří mezi hlavní představitele republikánských zahraničně-politických jestřábů, a proto je velkým kritikem Randa Paula. V roce 2008 se podílel na prezidentské kampani Johna McCaina.

Rick Perry
Texaský guvernér to zkoušel už v roce 2012 a skončilo to fiaskem. 4. června oznámil, že se příští rok pokusí o reparát. Úřad guvernéra opustil už v lednu, takže času bude mít jistě dost.

Scott Walker
Guvernér státu Wisconsin v poslední době září v průzkumech a pro mnohé představuje pravicovou alternativu mediálně protežovaného Jeba Bushe. Proslavil se tím, že se podobně jako Margaret Thatcherová nebál jít do střetu s odbory. Neustoupil jim. Je pro ně od té doby nepřítelem číslo jedna. Velmi si tím šplhnul u aktivistů Tea Party.

Jeb Bush
Pokud republikáni skutečně do boje s manželkou bývalého prezidenta Clintona pošlou syna a bratra bývalých prezidentů Bushových, tak asi Američané nemají dostatek fantazie. Bývalý guvernér Floridy zosobňuje umírněného kandidáta a představitele establishmentu. Kandidaturu oznámil 15. června.

Donald Trump
Den po Bushovi se přidal i obchodní magnát a televizní hvězda Donald Trump.

Chris Christie
Populární guvernér státu New Jersey. Velký kritik Teda Cruze. Pro kované republikány levičák. Uškodilo mu, když se provalilo, že členové jeho týmu a zaměstnanci úřadu guvernéra v září 2013 úmyslně vytvářeli dopravní zácpy ve městě Fort Lee nesmyslnými uzavírkami. Spekulovalo se o pomstě starostovi, který odmítl Christieho podpořit v guvernérských volbách.

Dnes třiapadesátiletý Christie vešel ve známost jako federální žalobce pro okres New Jersey, kterého dělal šest let do prosince 2008. Vzápětí vyplnil dokumenty potřebné pro kandidaturu na guvernéra státu. Navzdory odporu aktivistů radikálnějšího hnutí Tea Party prošel guvernérskými primárkami u republikánů v levicovém New Jersey jako nůž máslem.

Díky tomu se mohl postavit dosavadnímu demokratickému guvernérovi Jonu Corzinemu. Voliči byli z jeho vlády unavení. Štvaly je korupční skandály. A tak poměrně vysoký počet hlasů – téměř šest procent –získal nezávislý kandidát Chris Dagett. Chrisovi Christiemu pak k vítězství stačilo 48,5 procenta hlasů proti Corzineho 45 procentům.

Republikánský guvernér to ve spíš levicovém státě nemá nikdy jednoduché. V newjerseyských zákonodárných tělesech mají většinu demokraté. Proto je Christie oceňován, že vůbec dokáže ze svého programu něco prosadit. Postupem času se stal velmi oblíbeným guvernérem.

Hurikán a kauza mostu

Oblíbený guvernér se stal ještě populárnějším v průběhu bouře Sandy v roce 2012. Nic veřejnost neocení více než pohotové jednání lídrů v krizovém období.

O kandidatuře uvažoval už v tehdejších prezidentských volbách. Někteří komentátoři s ohledem na jeho extrémní obezitu už tehdy zpochybňovali, jestli by byl vhodným kandidátem na prezidenta. Proti tomu se ohradila nezisková organizace The Obesity Society, jež vydala prohlášení na Christieho obranu. Podobné úvahy jsou podle ní „nevhodné, nespravedlivé a chybné“.

V říjnu 2012 se rovněž spekulovalo, že odmítl nabídku stát se jeho viceprezidentským kandidátem Mitta Romneyho, protože se nechtěl vzdát pozice guvernéra. Svoji pozici v listopadu 2013 obhájil se ziskem neuvěřitelných 60 procent hlasů.

Později mu uškodila aféra kolem mostu George Washingtona mezi newyorským Manhattanem a Fort Lane v New Jersey. Provalilo se, že členové guvernérova týmu a další zaměstnanci jeho úřadu v září 2013 úmyslně vytvářeli dopravní zácpy ve městě Fort Lee nesmyslnými uzavírkami.

Důvodem měla být pomsta tamnímu demokratickému starostovi, který odmítl v guvernérských volbách podpořit právě Christieho. Ten samozřejmě trvá na tom, že o ničem nevěděl. Nikdo zatím neprokázal opak, nicméně špína na něm už ulpěla a jde o jeho slabé místo.

Spory s Randem Paulem

Před rokem a ještě dřív v rámci poněkud předčasného boje o čelo republikánského pole se Christie dlouho profiloval jako hlavní umírněný oponent radikálního Randa Paula. Čelní pozice obou kandidátů jsou minulostí. Dnes se oba pohybují na hraně první desítky. To jim nebrání se proti sobě vzájemně vymezovat i nadále.

Skoro jako by je napadlo, že každý spor znamená pozornost a může je oba vynést zase nahoru. A tak to zkusili v první republikánské debatě na Foxu.

Christie dostal otázku, jestli si skutečně myslí, jak dříve prohlásil, že Paul pouhým odmítáním plošného sbírání telefonních záznamů ohrožuje bezpečnost země a bude jeho vina, pokud dojde k nějakému teroristickému útoku.

Guvernér na to odpověděl, že si to myslí a že sám jako veřejný žalobce v New Jersey zažil 11. září a podával podání na základě nechvalně proslulého Patriot Actu. Paul odpověděl, že je potřeba dodržovat čtvrtý dodatek americké ústavy. Christie tvrdil, že neexistuje způsob rozeznat nevinné občany od teroristů. Paul navrhuje v souladu se čtvrtým dodatkem získat soudní příkaz.

Nepomohlo to ani jednomu. Jestliže do debaty byl Paul nasazen jako republikánská osmička a Christie jako devítka, dnes klesli na pozice desítky a jedenáctky.

Říkám to, jak to je

Christie si v primárkách zvolil slogan Říkám to, jak to je a vsadil na image politika, který se s ničím nepáře a říká, co si jiní jen myslí. Asi už tušíte, že tato strategie má háček. Tuhle roli si už pro sebe zabral Donald Trump, jehož šílené výroky nelze překonat.

Christie třeba slíbil, že by jako prezident zavedl systém on-line monitorování cizinců na území USA pomocí technologie, kterou pošta FedEx sleduje poštovní zásilky. Tak si představuje boj proti nelegálním přistěhovalcům.

Christieho snaha ale vůbec nepůsobí autenticky. Politicky jde o představitele umírněného křídla strany a je považován za součást republikánského establishmentu. Vedle Lindseyho Grahama a Johna McCaina, patřil k největším kritiků neústupnosti Cruzova antiestablishmentového křídla strany. Jednak za to, že se v obou komorách Kongresu snažilo za každou cenu zablokovat Obamovu zdravotnickou reformu, jednak za to, že se v případě boje proti rozšíření dluhového stropu nezaleklo ani částečného uzavření vládních institucí.

Vynikající republikán pro New Jersey…

„Chris Christie je vynikající republikán. Pro New Jersey. Já ale pocházím z jihu, takže je mi hodně vzdálený,“ myslí si o něm konzervativní aktivista Ian Jacobson z jižanského San Antonia. Jak bylo řečeno, New Jersey je totiž „modrý“ stát, kde pravidelně vyhrávají levicoví demokraté.

Jiná aktivistka Julia Kiewitová oceňuje, že mají republikáni svého guvernéra v New Jersey, nicméně dodává: „Nemyslím si, že by zastupoval mě nebo hodnoty, kterých si vážím.“ Nebo jak říká další aktivistka English Hintonová: „Podle mě je velmi levicový.“

Pravověrní republikáni na Christieho zkrátka nejsou příliš zvědaví. A tohle říkali ještě dávno před nástupem Donalda Trumpa.


Úvodní fotka: Christopher Halloran / Shutterstock.com

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Bohumír Žídek

Bohumír Žídek

Ekonomický novinář. Spolupracuje s Forbes BrandVoice. Pět let působil jako ekonomický redaktor serveru Novinky, odkud odešel do týdeníku Ekonom. Absolvoval bakalářskou němčinu a religionistiku na Filosofické... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo