Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Technokratický sen: Čína připravuje rating občanské důvěryhodnosti

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
13. 5. 2015
 9 875

Známkování občanů podobným způsobem, jakým se na Aukru nebo AirBnB hodnotí uživatelé, může najít svoje zastánce i v Česku.

Technokratický sen: Čína připravuje rating občanské důvěryhodnosti

Už loni weby People.cn nebo China Daily informovaly o tom, že čínská vláda plánuje spočítat každému z 1,3 miliardy občanů rating, popisující jeho nebo její schopnost dostávat svým závazkům. Před dvěma týdny Rogier Creemers, který na Oxfordské univerzitě analyzuje čínskou mediální politiku, zveřejnil anglický překlad vládního dokumentu představujícího projekt veřejnosti. Mezi floskulemi o inovacích, bezpečnosti a důvěře můžeme zahlédnout vizi všeobjímajícího sledovacího státu nové generace.

Autoři projektu vidí problémy například v tom, že stávající registry dlužníků obsahují nesrovnalosti, že navzdory státním zásahům přetrvávají problémy s kvalitou potravin či léků nebo prodejem padělků, a že „poctivost je nedostatečně odměňována, zatímco zneužívání důvěry se vyplácí“. Těžko popřít, že to jsou problémy, zaráží teprve způsob jejich řešení. Vláda chce do roku 2020 vytvořit systém, který bude shromažďovat a rozšiřovat informace o tom, jak si jednotliví občané vedou v tak pestrých disciplínách, jakými je splácení dluhů, odvádění daní, ale taky on-line chování (se zřetelem na „šíření fám“). Cílem je vytvořit „prostředí vyznačující se bezpečím, sebedisciplinou a vzájemnou důvěrou“.

Myslíte, že nás taky čeká nějaký státní „osobnostní rating“?

Řidit stát jako Aukro

Dokument neprozrazuje, jak konkrétně bude rating důvěryhodnosti vypadat, tedy jestli půjde o jedno skóre, jak si média domýšlejí, nebo o nějaký složitější ukazatel. Neví se ani, jestli budou mít všichni přístup k ratingům všech, nebo jestli bude systém méně transparentní. Další otázkou je, jestli bude systém prohřešky po čase umazávat, nebo jestli se s člověkem povlečou celý život. (Nevíme ani, jestli se tyto detaily teprve ladí, nebo zda jsou a budou neveřejné.) Dokument zato výslovně zmiňuje blacklisty občanů, kteří můžou být pro svou nedůvěryhodnost omezeni například v přístupu k internetu.

Čína není první stát, který špehuje elektronickou komunikaci svých občanů a zavádí různé blacklisty. Že se to děje i v demokratičtějších zemích, to nám připomene třeba výborná kniha Tekutý dohled Zygmunta Baumana a Davida Lyona. Je ale prvním státem, který zcela otevřeně přebírá systém hodnocení spolehlivosti uživatelů, jaký známe z Aukra, AirBnB nebo jiných internetových služeb, a instaluje ho do všech koutů veřejného života.

Slušný Čech? Kdyby vás stát začal známkovat na stupnici od jeddné do pěti, kde byste asi byli?

Prostě se inspirujeme

Proč něco takového vnímat jako hrozbu i tak daleko od Číny? Protože to vychází z myšlenkových vzorců, kterou jsou oblíbené i u nás.

Prvním je fetišizace „slušného člověka“: spořádaného, tzv. přizpůsobivého občana, který není svému okolí na obtíž. Připomněla nám to třeba loňská kampaň před komunálními volbami, plná „nekompromisního vyhánění bezdomovců“ a „vracení měst slušným obyvatelům.“ Tohle naladění už dřív vedlo k novele zákona o přestupcích, trestající opakované bagatelní přestupky zákazem pobytu v obci a jeho nedodržení vězením. Společnost je ke sčítání malých prohřešků a jejich neefektivně nákladnému trestání očividně tolerantní až vysloveně nakloněná; nevšiml jsem si odporu nad rámec pár obvyklých aktivistů.

Druhým znakem obdobně úrodné půdy je záliba politiků vlivné části veřejnosti v „chytrých“ technických řešeních společenských problémů bez ohledu na vedlejší škody. Ministr financí chce zavést centrální evidenci daňových dokladů, Ministr školství se stará o bezpečí dětí elektronickým sledováním, zákony někdy po úřednících vyžadují více otevřenosti v jejich soukromém životě než tom pracovním. Aniž bych to mohl dokázat, zdá se mi, že v české veřejné debatě mají pojmy „transparentnost“ a „velká data“ jednoznačně pozitivní nádech a rizika jejich nekritického uctívání umí srozumitelně vyložit jen několik jednotlivců.

Třetím vykřičníkem může být to, jak Miloš Zeman před půl rokem chválil čínskou vládu za stabilizaci společnosti. Právě „budování harmonické socialistické společnosti“ je jedním z cílů projektu vyjmenovaných ve vládním dokumentu.

Není populární odmítat harmonii, není populární varovat před „chytrými řešeními“, není populární hájit nedůvěryhodné živly. Bohužel to je to všechno ale nezbytné, pokud máme zůstat občany se svobodami a právy.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

čínadiktaturasoukromí
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo