Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Marco Rubio: Kandidát do počtu, nebo černý kůň amerických prezidentských voleb?

Bohumír Žídek
Bohumír Žídek
5. 5. 2015

Když si Hillary Rodhamová brala v roce 1975 Billa Clintona, byly Marku Rubiovi čtyři roky. Může pro ni dnes být vážným soupeřem v bitvě o křeslo prezidenta Spojených států? Představujeme dalšího pravicového kandidáta.

Marco Rubio: Kandidát do počtu, nebo černý kůň amerických prezidentských voleb?

Představa politika z rodiny kubánských imigrantů jako republikánského kandidáta na prezidenta je pro mnohé příznivce strany velmi lákavá. Doufají totiž, že by mohl oslovit důležitou demografickou skupinu Latinoameričanů, u níž republikáni dlouhodobě prohrávají.

Primárky u republikánů

Ted Cruz

Vlivný senátor ohlásil kandidaturu jako úplně první už 23. března. Jde o vyhraněnou osobnost, nesmiřitelného protivníka prezidenta Obamy i establishmentu své vlastní strany. Je oblíbený mezi aktivisty Tea Party. Kandidaturu už ohlásil Finmag o tom psal:

Rand Paul

Libertariánský konzervativec a senátor za Kentucky. V Republikánské straně patří k libertariánskému proudu – snad dokáže zaujmout mladé, menšiny, města, napřed ale bude muset získat podporu mezi republikánskými konzervativci. A možná, že jeho snaha vyhovět každému bude nakonec znamenat, že ho nebude chtít nikdo.

Scott Walker

Guvernér státu Wisconsin v poslední době září v průzkumech a pro mnohé představuje pravicovou alternativu mediálně protežovaného Jeba Bushe. Proslavil se tím, že se podobně jako Margaret Thatcherová nebál jít do střetu s odbory. Neustoupil jim. Je pro ně od té doby nepřítelem číslo jedna. Velmi si tak šplhnul u aktivistů Tea Party.

Jeb Bush

Pokud republikáni skutečně do boje s manželkou bývalého prezidenta Clintona pošlou syna  a bratra bývalých prezidentů Bushových, tak asi Američané nemají dostatek fantazie. Bývalý guvernér Floridy zosobňuje umírněného kandidáta a představitele establishmentu. V průzkumech si zatím obsazuje přední příčky, žádnou drtivou převahu jako u demokratů Clintonová však nemá.

Chris Christie

Populární guvernér státu New Jersey. Velký kritik Teda Cruze. Pro kované republikány levičák. Uškodilo mu, když se provalilo, že členové jeho týmu a zaměstnanci úřadu guvernéra v září 2013 úmyslně vytvářeli dopravní zácpy ve městě Fort Lee nesmyslnými uzavírkami. Spekulovalo se o pomstě starostovi, který odmítl Christieho podpořit v guvernérských volbách.

Marco Rubio

Floridský senátor má velké ambice a byl považován za velkou naději příštích primárek. Jeho plány může zhatit Jeb Bush. Pochází ze stejného státu, mají podobné názory, potenciální voliče a sponzory. Rozhodnout by se měl 13. dubna.

Mike Huckabee

Pryč s potraty, homosexuálními manželstvími a feminismem. To je v kostce politický program bývalého guvernéra Arkansasu, který si v průzkumech nevede vůbec špatně. Naposledy se účastnil primárek v roce 2008. Vyhrál mj. v Iowě, Alabamě, Virginii nebo domovském Arkansasu.

Rick Santorum

Bývalý senátor za Pensylvánii a sociální konzervativec. V roce 2012 uspěl v úvodních primárkách v Iowě a pak dlouho dýchal Romneymu na záda. Před nedávnem prohlásil, že je oddělení církve od státu komunistická a neamerická myšlenka.

Rick Perry

Texaský guvernér to zkoušel už v roce 2012 a skončilo to fiaskem. Netají se tím, že by se příští rok mohl pokusit o reparát.

Floridské pití čaje

Dnes třiačtyřicetiletý Rubio byl zvolen senátorem za stát Florida v roce 2010. Tehdy vlna spjatá s hnutím Tea Party smetla mnoho starých tváří republikánské strany a nahradila je mladšími, nadějnými, vyhraněnými politiky.

Rubio v senátních primárkách roznesl na kopytech úřadujícího floridského guvernéra Charlieho Christa. Ten se pak rozhodl opustit republikánskou stranu a kandidovat jako nezávislý. O dva roky později přestoupil k demokratům.

Daňová reforma

Rubio společně se senátorem za Utah, svým vrstevníkem Mikem Lee, připravil vlastní koncept daňové reformy. Tu ověnčil PR adjektivy „prorůstová“ a „prorodinná“.

U daně z příjmů chce složitou soustavu mnoha daňových pásem nahradit pouze dvěma. 15 procent u příjmů do 75 tisíc dolarů ročně a 35 procent pro poplatníky, jejichž příjem tuto částku překračuje. Daň z příjmu firem pak hodlá snížit z 35 na 25 procent.

Reforma počítá i se zvýšením přídavků na děti z 1000 na 2500 dolarů. Rubio a Lee argumentují tím, že rodiče neplatí jen své sociální odvody, ale další peníze investují do dětí, které v dospělosti budou do sociálního systému odvádět další peníze. Vidí to v podstatě jako dvojí zdanění, které má výše přídavku aspoň částečně kompenzovat.

Jestřáb se vším všudy

Rubiovy názory na zahraniční a obrannou politiku jsou jednoznačné. Bez jakýchkoliv výhrad ho lze zařadit do kategorie jestřábů.

Randa Paula kritizuje za údajnou podporu „slabé“ zahraniční politiky Baracka Obamy. Pikantní na tom je, že Rubio na rozdíl od Paula vehementně podporoval intervenci v Libyi, k níž se Obamova vláda (s ministryní zahraničí Clintonovou) připojila.

Nedávno se opřel i (aniž by jej jmenoval) do Paulova boje s Velkým bratrem. Je podle něj zveličování, že vláda poslouchá telefonické hovory svých občanů. Až se v Americe zase něco semele, „lidé se budou ptát jak to, že jsme o tom nevěděli? Proč jsme to nezastavili?“

Whistlebloweři jako Chelsea Manningová, která sedí ve vězení, a Edward Snowden, který se ukrývá, aby do vězení nemusel, jsou pro Rubia zrádci. Ohrožují prý americkou národní bezpečnost.

Velkou pifku má pak na Írán. V rozporu s fakty ho obviňuje ze současné nestability, která panuje na Blízkém východě. Slíznul to od něj i Barack Obama. Rubio totiž vůbec neuznává současná jednání o íránském jaderném programu. Staví proti sobě jen dvě možnosti: vojenský úder proti Íránu, nebo Írán vyzbrojený jadernými zbraněmi.

Senátor z Jebova státu

Celá Rubiova snaha o zvolení prezidentem má však jeden háček. Jmenuje se Jeb Bush. Jejich názory se až tak neliší a do značné míry se ucházejí o přízeň stejných sponzorů. A hlavně – oba pochází z Floridy.

V primárkách tedy Rubio nemůže příliš počítat vítězstvím v domácím státě. Podle posledních průzkumů by zde skončil až třetí s 15 procenty za „sedmnáctiprocentním“ Walkerem a za Jebem Bushem, který může pomýšlet na 25 procent hlasů.

A pak je tu další věc, která ale hovoří v neprospěch obou floridských republikánů. Florida z nich není dvakrát nadšená. Před oběma by dala přednost Hillary Clintonové. Jen 35 procent Floriďanů považuje Rubiovu kandidaturu za dobrý nápad. 51 procent ji naopak vůbec za dobrý nápad nepovažuje (u Bushe tento poměr dělá 35/52 v neprospěch kandidatury).

Velké ambice, menší šance

Marco Rubio má velké ambice. Krátce po zahájení Obamova druhého volebního období ho kdekdo viděl jako příštího republikánského kandidáta na prezidenta. Od té doby však jeho obliba rychle klesala.

Ross Douthat koncem minulého roku vyjádřil myšlenku, že republikáni by potřebovali jako sůl, aby jejich prezidentské primárky byly soubojem dvou nadějných senátorů s vizí. Rubia a Paula.

Oba jsou relativně mladí a oba mají poměrně jasnou představu, jak by měla republikánská politika v budoucnu vypadat. Sice poměrně odlišnou, ale v tom právě Douthat vidí důležitost takové debaty. Republikáni by si konečně mohli ujasnit názor na mnohé zásadní otázky.

Nicméně aby k něčemu takovému vůbec mohlo dojít, musel by si Jeb Bush na poslední chvíli svoji účast v primárkách rozmyslet. A to se v tuto chvíli zdá velmi nepravděpodobné.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Bohumír Žídek

Bohumír Žídek

Ekonomický novinář. Spolupracuje s Forbes BrandVoice. Pět let působil jako ekonomický redaktor serveru Novinky, odkud odešel do týdeníku Ekonom. Absolvoval bakalářskou němčinu a religionistiku na Filosofické... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo