Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Rand Paul: Kam republikánova noha ještě nevkročila

Bohumír Žídek
Bohumír Žídek
16. 4. 2015
 5 846

Představujeme dalšího republikánského uchazeče o křeslo prezidenta USA. Rand Paul patří k libertariánskému proudu v Republikánské straně – snad dokáže zaujmout mladé, menšiny, města, napřed ale bude muset získat podporu mezi republikánskými konzervativci. A možná, že jeho snaha vyhovět každému bude nakonec znamenat, že ho nebude chtít nikdo.

Rand Paul: Kam republikánova noha ještě nevkročila

„Obě americké strany jsou zodpovědné za masivní růst zadlužení země, které ohrožuje nejen ekonomiku, ale i bezpečnost země. Za vlády republikánů se velký stát a zadlužení zdvojnásobily, Obama je ztrojnásobuje.“

Tohle řekl Rand Paul 7. dubna v úvodu svého půlhodinového projevu. Hned potom, co prohlásil, že jsme přišli, abychom si vzali svou zemi zpět. V závěru projevu, jak si stačila všimnout i česká média, oficiálně oznámil, že se uchází o funkci prezidenta Spojených států.

Primárky u republikánů

Ted Cruz

Vlivný senátor ohlásil kandidaturu jako úplně první už 23. března. Jde o vyhraněnou osobnost, nesmiřitelného protivníka prezidenta Obamy i establishmentu své vlastní strany. Je oblíbený mezi aktivisty Tea Party. Kandidaturu už ohlásil Finmag o tom psal:

Rand Paul

Libertariánský konzervativec a senátor za Kentucky, který do republikánské strany přináší originální myšlenky a nová témata v oblastech občanských práv, osobních svobod nebo zahraniční politiky. Kandidaturu ohlásil 7. dubna.

Scott Walker

Guvernér státu Wisconsin v poslední době září v průzkumech a pro mnohé představuje pravicovou alternativu mediálně protežovaného Jeba Bushe. Proslavil se tím, že se podobně jako Margaret Thatcherová nebál jít do střetu s odbory. Neustoupil jim. Je pro ně od té doby nepřítelem číslo jedna. Velmi si tak šplhnul u aktivistů Tea Party.

Jeb Bush

Pokud republikáni skutečně do boje s manželkou bývalého prezidenta Clintona pošlou syna  a bratra bývalých prezidentů Bushových, tak asi Američané nemají dostatek fantazie. Bývalý guvernér Floridy zosobňuje umírněného kandidáta a představitele establishmentu. V průzkumech si zatím obsazuje přední příčky, žádnou drtivou převahu jako u demokratů Clintonová však nemá.

Chris Christie

Populární guvernér státu New Jersey. Velký kritik Teda Cruze. Pro kované republikány levičák. Uškodilo mu, když se provalilo, že členové jeho týmu a zaměstnanci úřadu guvernéra v září 2013 úmyslně vytvářeli dopravní zácpy ve městě Fort Lee nesmyslnými uzavírkami. Spekulovalo se o pomstě starostovi, který odmítl Christieho podpořit v guvernérských volbách.

Marco Rubio

Floridský senátor má velké ambice a byl považován za velkou naději příštích primárek. Jeho plány může zhatit Jeb Bush. Pochází ze stejného státu, mají podobné názory, potenciální voliče a sponzory. Rozhodnout by se měl 13. dubna.

Mike Huckabee

Pryč s potraty, homosexuálními manželstvími a feminismem. To je v kostce politický program bývalého guvernéra Arkansasu, který si v průzkumech nevede vůbec špatně. Naposledy se účastnil primárek v roce 2008. Vyhrál mj. v Iowě, Alabamě, Virginii nebo domovském Arkansasu.

Rick Santorum

Bývalý senátor za Pensylvánii a sociální konzervativec. V roce 2012 uspěl v úvodních primárkách v Iowě a pak dlouho dýchal Romneymu na záda. Před nedávnem prohlásil, že je oddělení církve od státu komunistická a neamerická myšlenka.

Rick Perry

Texaský guvernér to zkoušel už v roce 2012 a skončilo to fiaskem. Netají se tím, že by se příští rok mohl pokusit o reparát.

Nový produkt od Apple? Rand Paul ohlašuje kandidaturu

Kdo viděl upoutávku na Paulův projev, mohl mít pocit, že se Apple chystá představit nový produkt. A asi to nebyla náhoda. Dvaapadesátiletý senátor Kentucky do značné míry míří na stejnou cílovou skupinu. Slibuje jí jiného republikána. Tvrdí, že právě on je ten, kdo dokáže přivést mladé lidi zpátky k republikánům, kteří pro mnoho z nich nejsou atraktivní.

Podobně jako Apple v roce 1984 útočil na Velkého bratra IBM, Paul útočí na praktiky zpravodajské služby NSA. Říká, že je naprosto skandální, že se může hrabat v telefonních hovorech běžných občanů dbalých zákona. V projevu zdůraznil, že prezident (konzervativec Bush mladší) to NSA umožnil vydáním exekutivního příkazu. To je způsob, kterým zejména poslední dva prezidenti obcházejí Kongres a svévolně prosazují, co se jim zlíbí.

Paul slíbil, že jako prezident špehování občanů neprodleně ukončí.

Pod vlajkou reverenda Kinga

Při ohlášení kandidatury Rand Paul připomněl – nikoli poprvé – slova Martina Luthera Kinga o dvojí Americe. „V jedné Americe,“ řekl Paul, „lidé zakoušejí možnosti života, svobody a hledání osobního štěstí. V druhé Americe lidé denně zažívají ošklivost, která rozbíjí jejich naděje a zanechává za sebou jen únavu a zoufalství.“ Tou druhou Amerikou myslel reverend King Ameriku Afroameričanů. Prvně Rand Paul Kingova slova oprášil v době, kdy představoval návrhy zákonů, které mají zmírnit takzvanou válku proti drogám. Obecně totiž její neblahé důsledky v mnohem větší míře dopadají na nebílé menšiny.

V posledním projevu ale použil Kingovo přirovnání pro chudá místa v Americe jako Detroit nebo východní Kentucky, kde by chtěl vytvořit zóny ekonomické svobody. Týká se to například měst, která zbankrotovala, nebo míst, kde se aspoň 30 procent lidí dostalo pod hranici chudoby. Platila by v nich například jednotná snížená sazba daně z příjmu ve výši pěti procent.

Odvolání ke Kingovi je dobrá ilustrace Paulovy snahy být republikánem, který na svoji stranu získá skupiny, které jsou vůči jeho straně skeptické. Mladé lidi a etnické menšiny. Kromě toho delší dobu ukazuje, že na zásadních tématech dokáže spolupracovat se zákonodárci demokratické strany.

Jestřábi utočí

Ne každý je ale nakloněn změně tváře republikánské strany. Rand Paul ještě ani nestihl oficiálně oznámit kandidaturu a v televizi už od rána běžel spot, který na něj útočil z pozic zahraničněpolitických jestřábů. Senát se podle videa chystá schválit tvrdší sankce vůči Íránu a Barack Obama je hodlá vetovat. Rand Paul prý stojí na straně Obamy. A považte – dokonce prý podporuje současná jednání s Íránem o jaderném programu. Paul je vykreslován jako Obamův spojenec a Írán jako největší nebezpečí pro USA.

Jeden z hlavních představitelů republikánských jestřábů Lindsay Graham zase prohlásil, že větší republikán než Rand Paul je i Hillary Clintonová.

Rand Paul se dřív proti zahraničním intervencím Spojených států dost vyhraňoval. Poměrně nedávno sice podpořil údery proti Islámskému státu (od počátku ale odmítal podporu syrské opozice, která právě ke vzestupu Islámského státu přispěla) a v ohlašovacím projevu se také pokoušel přiblížit tradičnějšímu postoji amerických konzervativců, když mluvil o jednáních s Íránem. Na rozdíl od Obamy by prý při nich vystupoval z pozice síly.

Jak se ale ukazuje, snaha někdejší kritice alespoň otupit hroty, mu úspěch u jestřábů nepřinesla.

A možná ho může naopak o voliče připravit. Nemalá část jeho příznivců cítila zklamání, když Paul podepsal kontroverzní dopis amerických senátorů íránskému duchovnímu vůdci Chameneímu, který měl za cíl jednání s Íránem torpédovat a eskalovat napětí.

Dvě tváře

Paulovy posuny v názorech, aby byl přijatelnější pro tradičnější republikány, děsí některé libertariány. Mají obavu, aby se z Paula nestal druhý Mitt Romney, kterého republikáni na prezidenta nominovali minule. Ten byl svojí názorovou nestálostí přímo proslulý. Jednou byl pro potraty, pak zase proti nim, poté proti, ale ne tak docela. Jeho reforma zdravotnictví v Massachusetts byla předobrazem té Obamovy, proti které se pak jako kandidát na prezidenta vymezoval.

Problém by pro Randa Paula nemusela být ani obava z budoucího názorového chameleonství, ale i to, že už dnes nezapadá do škatulky konzervativce ani liberála. Hned po svém zvolení do Senátu chtěl například bez výjimky zakázat potraty. To je něco, co by mu u mladších voličů mohlo zavřít dveře. I přesto, že jim je v něčem sympatický.

Podobnou spornou otázkou by mohly být homosexuální sňatky. Paul zastává pro americké libertariány obvyklou pozici, že by se federální vláda do otázky manželství vůbec neměla míchat. Nicméně kromě toho se nedávno pustil do filozofování nad údajnou morální krizí. Zmínil, že pro mnoho lidí je urážlivé, že by se mělo manželství říkat něčemu jinému než svazku mezi mužem a ženou. A že mezi tyto lidi patří.

V republikánských primárkách se to od něj možná očekává. Ale pokud by byl nominován – opět by to byla jedna z věcí, jež by mladší a „levicovější liberály“ mohla odpuzovat.

Porazím Hillary!

Rand Paul si přesto věří. Myslí si, že tyto lidi dokáže získat na svou stranu. Jeho cílem je dokázat republikánům, že nikdo jiný než on neporazí Hillary Clintonovou.

A objevují se průzkumy, podle kterých by proti ní mohl mít skutečně velice dobré šance. Zejména v rozhodujících státech, které nejsou jednoznačně republikánské nebo demokratické. Čeká ho však velmi těžký úkol. Musí přesvědčit voliče v republikánských primárkách. A mnozí z nich jsou velmi konzervativní. A přitom musí pořád zůstat tím, za koho se prohlašuje: jiným republikánem, takovým, který dokáže získat i hlasy nerepublikánských voličů.


Eric Francis / Shutterstock.com
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Bohumír Žídek

Bohumír Žídek

Ekonomický novinář. Spolupracuje s Forbes BrandVoice. Pět let působil jako ekonomický redaktor serveru Novinky, odkud odešel do týdeníku Ekonom. Absolvoval bakalářskou němčinu a religionistiku na Filosofické... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo