Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Očima expertů: Jak se motivovat a jak být lepší

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
27. 2. 2015
 20 381

Další pokračování naší pravidelné anketní rubriky se bude věnovat osobnímu rozvoji. Koučové, terapeuti, psychologové, konzultanti a úspěšní podnikatelé vám dají pár praktických rad a tipů, jak na sobě zapracovat.

Očima expertů: Jak se motivovat a jak být lepší

27. prosince 2014: „Od Nového roku začínám běhat. Taky přestanu pít a budu jíst zdravě. Potom ta přebytečná kila půjdou dolů sama. A musím něco udělat i se svojí angličtinou, ať nejsem v létě na dovolené za bambulu.“… 

… o dva měsíce později: „Počasí na běhání ještě není. Na těch pár oslavách se prostě pít muselo. A na angličtinu nebyl čas, vždyť je v práci blázinec. Dovolená je navíc ještě daleko. V březnu na to ale znova vlítnu.“

Většině lidí to asi zní povědomě. Novoroční předsevzetí jsou ale zrádná věc. Měli bychom na sobě totiž pracovat postupně a zbytečně si nenabalovat nepřeberné množství cílů, které můžeme naráz sotva zvládnout. Odborníci navíc varují, že striktní orientace na cíle nepřináší úspěchy. Naplňovat by nás měla cesta, kterou se ubíráme. Úspěchy jsou pak jen „vedlejší produkt“. Praktické rady, jak na sobě začít pracovat a čím bychom se při tom měli motivovat, se ale hodí vždycky. Lidé, kteří se osobnímu rozvoji věnují nebo s ním mají alespoň velké zkušenosti, si pro vás připravili pár tipů:    

Jan Majer

kouč, spolumajitel firmy Mindlab a šéfredaktor portálu Psychologie.cz

Jan Majer
-
+7
+

Kdo potřebuje motivovat, ten nejspíš nedělá to, co mu sedí. Nemyslím tím, že by měl hned přeskočit do jiného oboru. Kdo není spokojený a výkonný tam, kde je, nejspíš na tom totiž bude podobně i jinde. Přemýšlel bych tedy o tom, co mě stahuje dolů: Co mi nesedí a můžu to změnit? V čem se mohu změnit já? A co prostě jen musím překousnout? Protože i to je občas potřeba. Dokonce je to myslím jedna ze stěžejních vlastností, které rozhodují o našem úspěchu či neúspěchu.

Vedle motivace bych prozkoumal svůj vztah k disciplíně. Řadu domnělých slabin můžeme docela snadno zlepšit důslednější přípravou, studiem, tréninkem. Zvláštní pozornost bych věnoval návykům. Nejvíc nás obvykle stahují dolů ty, o kterých zatím nevíme.

A jak se zlepšovat? Lepší jsme, když jsme spokojenější. A ke spokojenosti nevede úspěch. Je to naopak. Když je člověk v pohodě, je na cestě k úspěchu. Vyzařuje to z něj, přitahuje to lidi. Takže bych se začal intenzivně věnovat kultivaci svého vnitřního světa. S tím souvisí i péče o fyzickou kondici.

Petr Ludwig

zakladatel vzdělávacího institutu GrowJob a autor knihy Konec prokrastinace

Petr Ludwig
-
+7
+

Jednu z nejsilnějších motivací zažíváme, pokud děláme něco, do čeho můžeme zapojovat své silné stránky a zároveň v dané aktivitě vidíme velký smysl. Často při takové činnosti přestaneme vnímat čas a dostaneme se do takzvaného stavu flow. Studie ukazují, že v tomto stavu jsme dlouhodobě spokojenější, kreativnější, lépe nám funguje mozek z pohledu paměti a učení. Najděte si tedy flow-mix. Mix činností, které vás do flow přivádí. A zároveň si sepište svoje silné stránky a ptejte se sami sebe, jak je můžete během dne víc využívat.

Michal Kašpárek

publicista

Michal Kašpárek
-
+7
+

Dělejte to jako hlavní ženská postava Americké krásy, stoupněte si ráno před zrcadlo, začněte se lískat přes obličej a křičte na sebe: „Tenhle barák dneska prodám!“

Ale vážně, jestli mají dnes lidé nějaký problém s motivací, tak obvykle ten, že je jí příliš. Tlak na efektivitu a kreativitu je obrovský a často neúměrný tomu, jaké podružnosti pracovníci ve skutečnosti řeší. Smiřte se s tím, že díru do světa neuděláte, že podstatná část vaší práce směřuje do zdi, a začněte hledat životní naplnění jinde než v „podávání výkonů“. Nejenom, že tím pomůžete ke spokojenosti sobě i svému okolí, ale paradoxně taky právě ti lidé, kteří to mají na háku, za sebou zanechávají výraznější stopy než upocení hujerové. Platí to nakonec nejenom v práci, ale i ve vztazích.

Petr Borkovec

předseda představenstva a partner společnosti Partners

Petr Borkovec
-
+7
+

Důležité je mít motivaci vyhrát. Mít radost vyhrát. A vyhrávat svoje vnitřní bitvy často. Těšit se na pocit z výsledku a dobře odvedené práce. Je to stejné u práce i u cvičení. Na počátku to bolí a jde to pomalu a člověk se do toho musí nutit a hledat veškerou vnitřní i vnější motivaci. Časem si ale zvyknete.

Další podstatnou věcí je odměňování sám sebe za to, že něco dokážu, překonám nechuť, rozšířím svoji komfortní zónu nebo překonám lenost. Jak se odměňujeme? Často stačí jen sebeuvědomění a dobrý pocit. Někdy to může být i hmatatelné – dobré jídlo, čas na koníček. Odměňovat se je důležité.

Co mi také pomáhá, je odpovědnost. Odpovědnost k již odvedené práci a hlavně lidem kolem mě a také k jejich očekáváním vůči mně. Nechtěl bych je zklamat. A tak jdu stále dál. S tím je spojena jedna důležitá metoda, kterou používám na svoji lenost, a to je plán aktivit. Ne nějaký plán, ale konkrétní schůzky, konference a školení, naplánované dopředu a vyhlášené – už není možné se jim vyhnout. Vždycky si to naplánuji hodně dopředu a pak už vím, že musím udělat. Moje současné já se tak stará o to, aby budoucí já za pár měsíců nepodlehlo lenosti.

Barbora Sedláková

koučka a mentorka, Škola pro ženy

Barbora Sedláková
-
+7
+

Cílů dosáhneme nejlépe tehdy, pokud po nich skutečně toužíme. Co opravdu chcete? Jací toužíte být? Zkuste zahodit názory jiných a ponořte se na chvilku sami do sebe. Představte si sebe jako ideální osobu. Jak byste ve svých očích chtěli vypadat? Co obdivujete na jiných a vždy jste to toužili právě tak mít? Jednotlivé vlastnosti a dovednosti si vypište. Ke každému cíli si dopište následující:

  • Proč si vlastně přejete mít danou vlastnost či dovednost? Jak byste se cítili, kdybyste ji už měli? Jaký by pak byl svět kolem vás?
  • Jaké kroky můžete podniknout pro to, abyste svého cíle dosáhli? A hlavně, co můžete udělat už dnes?
  • Kdo je pro vás v dané oblasti vzorem?
  • Napište si pozitivní větu tak, jako byste danou vlastnost už měli. Chcete se například zlepšit v angličtině? Vaše věta může znít Angličtina mě baví a zlepšuji se v ní každý den. Větu si napište na lísteček a noste ji stále s sebou nebo si ji jen opakujte, kdykoliv cítíte, že vám to pomůže.

Už jen dobrým pojmenováním svých cílů jste na cestě k jejich naplnění.

Ester Danelová

terapeutka a konzultantka

Ester Danelová
-
+7
+

Kdo by vás tak namotivoval?

Dan Pink tvrdí, že potřebujeme autonomii, mistrovství a smysl. David Rock vyzkoumal, že jsou to status, předvídatelnost, autonomie, vztahy a férovost, co nám je v práci neradno brát. Malcolm Gladwell přidává, že to chce komplexní práci, která stimuluje naši mysl – a vidět, jak se naše úsilí potkává s odměnou. Jenže… pokud se vám některá z myšlenek moderních motivátorů líbí, není to pro její genialitu. Spíš se vám spojuje s něčím, co jste sami zažili.

Nietszche říkal, že kdo má proč, zvládne každé jak. Vybavte si proto momenty, kdy vás něco těšilo. Kdy jste byli naživu a dělali jste, co vás baví. Čím to, že se vám chtělo? Které proč způsobilo, že jste zvládli každé jak? A co vám dnes tam, v oblasti kde zápasíte, chybí? Které proč chybí, abyste lépe zvládli každodenní jak?

Motivační videa všech Rocků, Pinků a Gladwellů jsou zajímavá potrava pro mysl. Než se ale pustíte do zlepšování, je dobré položit si otázku proč.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

michal kašpárekmotivaceosobní rozvojpetr borkovecpetr ludwigzaměstnání
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo