Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ať žijou politické strany. Ale za své!

Richard Sulík
Richard Sulík
26. 2. 2015

Na Slovensku vzniká nová politická partaj. A potřebuje na sebe upozornit. „Ať žije církev. Ale za svoje! Ať žijou politické strany. Ale za svoje!“ nechali natisknout na billboardy. Zní to dobře? Richard Sulík je přesvědčený, že dobrý nápad to není.

Ať žijou politické strany. Ale za své!

Nech žijú politické strany – zo svojho! Takové slogany se objevily na billboardech a musím uznat, že na první poslech je to skvělý marketingový nápad. Když se ale jen trochu zamyslíme nad obsahem, musíme zákonitě dospět k závěru, že zrušit financování politických stran je hloupý a nebezpečný nápad.

Členské příspěvky, dary, oligarchové

Prakticky každý rok máme nějaké volby a byť i jen skromná volební kampaň něco stojí, i samotný provoz politické strany si žádá peníze. A to ani nemluvím o nějakých regionálních kancelářích a podobně. Například naše strana Sloboda a solidarita dostává od státu ročně zhruba 550 tisíc eur, z nichž hradíme všechny potřebné náklady.

Pokud by financování ze strany státu bylo zrušeno, zbyly by jen dvě jiné možnosti: financování členy a dary nebo financování mecenáši, oligarchy nebo nějakými temnými silami v pozadí. Případně by šlo o kombinaci těchto zdrojů.

Kolik platí partajím Česko

Rozhodujete se, komu dát hlas? Vedle programu, splnitelných i nesplnitelných slibů, ideálů, hry se starým zklamáním a novou nadějí, půjde taky o peníze. Vaše peníze. Víte, kolik nastrkáme do kapes, měšců a pokladnic stranických struktur? Kterou stranu erár krmí nejštědřeji? A víte, jakou cenu má jeden hlas – třeba ten váš?

Mrkněte na Peníze.cz

Členové nestačí

I největší strany co do počtu členů mají příjmy z členských příspěvků ve výši pár procent celkových příjmů, například strana Smer vybrala v roce 2012 na členských příspěvcích 154 tisíc eur a od státu dostala několik milionů.

Jistě, členové můžou zaplatit vyšší příspěvky, například v roce 2012 zaplatila Renáta Zmajkovičová Smeru přes tři tisíce eur, možná jako výraz vděčnosti za post místopředsedkyně parlamentu. Ale to je nepříliš častá výjimka.

Dary, nebo investice?

Problém s dary je, že v drtivé většině případů nejde o dar, ale o investici. A garantuji, že investor bude chtít svoje peníze několikanásobně zpátky. Bez ohledu na to, jestli šlo o dar oficiální nebo neoficiální.

Stačí se podívat na stranu Sieť: Skutečné náklady na volební kampaň byly o statisíce eur vyšší než ty přiznané. A to je také důvod, proč měl Radoslav Procházka [šéf Sietě a neúspěšný prezidentský kandidát, pozn. red.] zájem nakupovat služby načerno, bez účtenky. Protože měl a má množství černých peněz.

Už teď se děsím představy, jak se tyto „dary“ budou splácet.

Bez stran? Chaos

Kritici teď můžou namítnout, že tohle všechno už se děje – ačkoli dnes financujeme strany ze státního rozpočtu. Ano, je to pravda, financování státem není garancí počestnosti. Jenže pokud ho zrušíme, zaručeně zrušíme i ty strany, které fungují čestně a nemají za sebou žádné oligarchy, mecenáš a bůhvíkoho.

Samozřejmě, můžeme politické strany zrušit a nechat do parlamentu kandidovat jen nezávislé kandidáty, ale byl by to čirý chaos.

Netvrdím, že dnešní způsob financování politických stran je dokonalý, ale jeho zrušení by vedlo zaručeně k větší korupci.


S autorovým souhlasem přeloženo z jeho webu sulik.sk
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Richard Sulík

Richard Sulík

Slovenský podnikatel, politik a ekonom.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo