Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Hamás třeba končí. Na jeho místo se ale tlačí sekáči, co se nezakecají

Bohumír Žídek
Bohumír Žídek
28. 7. 2014
 6 168

Napětí v Gaze zase jednou překročilo kritickou teplotu. Rakety na Izrael vyletují jedna za druhou a izraelská armáda odpovídá tvrdými údery. Při operacích v pásmu Gazy se jí daří citelně poškozovat struktury Hamásu. A není vůbec vyloučeno, že by židovský stát mohl islamistickému hnutí zasadit smrtelný úder. Jenže nahradit ho může někdo mnohem horší.

Hamás třeba končí. Na jeho místo se ale tlačí sekáči, co se nezakecají

Už teď se zdá, že „uvolněné“ místo po Hamásu by mohly rychle obsadit ještě problematičtější a militantnější skupiny, které se inspirují vzestupem ISIL v Sýrii a Iráku. To by pro Izrael nebyla zrovna nejlepší zpráva.

Nebylo by to poprvé, co by Izrael vydláždil cestu nepřátelům ještě nebezpečnějším a nevyzpytatelnějším než jsou ti dosavadní.

Hřáli si Hamás na prsou

Hamás vznikl jako „pobočka“ egyptského Muslimského bratrstva, průkopnické islamistické organizace, kombinující politickou a charitativní činnost. První příznivci Bratrstva se v Gaze objevili po roce 1948 mezi arabskými uprchlíky z Izraele.

V Egyptě, který v tu dobu Gazu ovládal, vládl od roku 1952 sekulární autoritativní režim Hnutí svobodných důstojníků Gamála Násira. Činnost Muslimského bratrstva byla na jeho území, tedy i v Gaze, tvrdě potlačována. To se změnilo po šestidenní válce v roce 1967, kdy Gazu ovládl Izrael.

Zatímco Fatáhu a dalším sekulárním frakcím Organizace pro osvobození Palestiny zde začaly krušné časy, veškerá omezení islamistů Izrael zrušil. Pobočka Muslimského bratrstva v Gaze vedená šejkem Jásinem se mohla zcela svobodně rozvíjet.

Jásinovu činnost Izrael de facto posvětil, když zaregistroval jeho charitativní organizaci Mujama al-Islamíja. Ta směla v Gaze stavět mešity, školy, kluby pro mládež, knihovnu… Vedle toho se soustředila i na budování dostupné zdravotní péče.

Izrael islamisty vnímal jako protiváhu v té době velmi nebezpečné levicové a sekulární Organizace pro osvobození Palestiny. Zejména Arafatem vedené nejsilnější frakci Fatáh. která Izraeli svými útoky dělala velké starosti. Když později začalo k občasným násilným střetům mezi islamisty a Arafatovými levicovými nacionalisty, Izrael jim nebránil.

Vyhánět čerta ďáblem

Fatáh na konci osmdesátých let začal měnit svůj politický program. Jeho cílem nově nebylo zničení Izraele a jeho nahrazení palestinským národním státem. Místo toho existenci Státu Izrael uznal a nově usiloval o vytvoření palestinského státu, který by s Izraelem mohl koexistovat. Započal takzvaný mírový proces.

A právě tehdy Izrael dohnala jeho snaha vyhánět čerta (sekulární Fatáh) ďáblem (islamistickým Muslimským bratrstvem). Po letech nerušeného rozvoje byly islamistické struktury připraveny založit politickou stranu s ambicí plně nahradit zkorumpovaný a nově také vůči Izraeli smířlivý Fatáh.

Šejk Jásin tedy roku 1987 založil Hnutí islámského odporu, které vešlo ve známost pod svým arabským akronymem. Hamás. Ačkoliv v zakládající chartě hnutí hovořilo o džihádu jako jediné možné cestě a nebálo se ani otevřeného antisemitismu, Izrael si nové hrozby stále ještě nebyl vědom.

Hamás poprvé udeřil v roce 1989, kdy unesl a zavraždil dva izraelské vojáky. Teprve pár měsíců poté, co se tehdejší izraelský ministr obrany sešel s jedním z lídrů této organizace. Tehdy bylo totiž stále ještě běžné, že izraelští politici konzultovali svůj postup s palestinskými náboženskými a politickými vůdci nespojenými s Fatáhem.

Tento čin Hamásu všechno změnil. Izrael si poprvé uvědomil, že islamismus není jen užitečný nástroj proti Fatáhu, ale také ideologie, jejíž stoupenci nebudou váhat bojovat za zničení židovského státu.

V reakci na toto první vystoupení Hamásu bylo čtyři sta jeho členů deportováno do Libanonu. Ani to nebyl nejšťastnější nápad. Některým aktivistům rozdílná konfese nebránila navázat kontakty s tamním šíitským hnutím Hizballáh: nenávist k Izraeli jim byla společná. Když se pak část z nich po čase vrátila do Gazy, mohla načerpané zkušenosti a know-how Hizballáhu využít v praxi.

Hamás u konce s dechem

Pověst nezkorumpovatelné organizace pomáhající obyčejným Palestincům a nesmiřitelného nepřítele Izraele, tedy pravého opaku Fatáhu, vynesla Hamásu šokující vítězství ve svobodných legislativních volbách v roce 2006.

Krátce po těchto volbách následoval vojenský střet mezi silami Hamásu a Fatáhu. V Gaze Hamás zvítězil a území ovládl. V konfliktech mezi Hamásem a dnes už konstruktivním Fatáhem stál Izrael na straně Fatáhu. Přesně naopak, než tomu bylo do konce osmdesátých let.

Dnes se zdá, že Hamás je skutečně u konce s dechem. Na začátku tohoto roku se s Fatáhem dohodl na vytvoření vlády národní jednoty, čímž oficiálně skončilo dosavadní dvojvládí. Ozývají se ale i hlasy, že Hamás dohodou s Fatáhem uznal, že není nadále schopen Gazu kontrolovat.

Přijde palestinský ISIL?

A tady se právě může skrývat možné nové nebezpečí. Někdejší islamistická protiváha vůči Arafatově organizaci se v posledních desetiletích proměnila v izraelskou noční můru. Nikde ale není psáno, že pokud Izrael Hamásu zasadí smrtelný úder, bude mít od terorismu pokoj a bude moci zahájit pokračování mírového procesu s Fatáhem.

Už teď se na uvolněné místo po Hamásu tlačí skupiny mladých sekáčů, co se nezakecají. Varováním je vzestup ISIL v Sýrii a Iráku. Za tuto salafistickou organizaci bojuje dokonce i jednotka dobrovolníků z Gazy. Už v srpnu 2009 se objevil pokus o založení islámského emirátu v Gaze skupinou Jund Ansar Allah napojenou na al-Kájdu. Ta byla tehdy ještě rozmetána Hamásem.

Nicméně skupiny inspirované salafismem a džihádismem v Gaze fungují i nadále a objevují se stále častěji. Hovoří se i o tom, že mají na svědomí větší část raketových útoků na Izrael než samotný Hamás. Vážnost hrozby podtrhuje skutečnost, že považují dokonce i Hamás za příliš mírný. Vadí jim, že mnohokrát uzavřel s Izraelem příměří. Vadí jim, že se účastní voleb. Vadí jim dokonce i to, že s Fatáhem sdílí ideu palestinského národního státu. Ta je pro tyto skupiny passé. Dnes je v kurzu islámský chalífát po vzoru ISIL.

Pokud Hamás současný konflikt nepřežije, Izrael zřejmě jásat nebude. Nebude na to mít čas.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Bohumír Žídek

Bohumír Žídek

Ekonomický novinář. Spolupracuje s Forbes BrandVoice. Pět let působil jako ekonomický redaktor serveru Novinky, odkud odešel do týdeníku Ekonom. Absolvoval bakalářskou němčinu a religionistiku na Filosofické... Více

Související témata

bratrstvodžihádhizballáhisilorganizace pro osvobození palestinypalestinašejk jásín
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo