Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Makat? Politiku si musíte užít!

Pavel Jégl
Pavel Jégl
13. 5. 2014
 5 723

Víte, jak makají poslanci? Nechte si o tom od nich vyprávět. Anebo se jich rovnou zeptejte, jak si politiku užívají.

Makat? Politiku si musíte užít!

Vzpomenete si ještě, že v únoru úderníci z hnutí ANO vyhlásili plán, jak změnit nevýkonnou parlamentní žvanírnu na prosperující fabriku chrlící zákony? Navrhli změnit jednací řád Poslanecké sněmovny. Cílem bylo omezit řečnění, zatrhnout obstrukce a tak zrychlit jednání.

Po třech měsících sněmovní fabrika vysokou produktivitu pořád nevykazuje (důkaz poskytují webové stránky Sněmovny). Změna, která by zásadně regulovala debaty poslanců, se přitom už nechystá.

Poslanec, ten tvrdý chleba má

Při pohledu na plán akcí Sněmovny v tomto roce je jasné, že k tomu není důvod. Poslanci v časové tísni nejsou, do žádných legislativních dostihů se nehrnou a vláda je do nich ani netlačí. Nemají přesčasy, nezasedají v noci ani o víkendech.

Sněmovna dál funguje v pohodovém šestitýdenním cyklu: dva týdny výbory, třetí týden je poslanecký (zákonodárce ho má věnovat schůzkám ve svém kraji), další dva týdny zasedá plénum a cyklus uzavírá týden variabilní (slouží podle potřeby pro zasedání pléna nebo výborů).

O tom, jak tvrdý chleba mají zástupci lidu, vypovídá třeba variabilní týden od 31. března do 6. dubna. To je jeho program:

  • Pondělí: Tento den mají poslanci vždy vyhrazen pro setkání s voliči (zkuste je ale zastihnout v kanceláři). Někteří ale pokračují ve víkendové relaxaci nebo se věnují své firmě či živnosti.
  • Úterý: Ve Sněmovně nejsou žádné akce. Napilno však mají členové podvýboru pro heraldiku. Odjíždějí na třídenní zasedání do rekreačního areálu v Lipnici, který je vybaven vším potřebným pro jednání – tenisovým kurtem, krytým bazénem i saunou.
  • Středa: Poslanci-heraldici v Lipnici pojednávají žádosti obcí o právo užívat znak a vlajku. Ve sněmovně je jediná akce: poslanec Jaroslav Foldyna, který proslul výrokem, že masakr ve Srebrenici organizovali bosenští muslimové ve spolupráci se Západem, tam odpoledne pořádá seminář Mýty o Jugoslávii.
  • Čtvrtek: Předseda zahraničního výboru Karel Schwarzenberg  odlétá na do Atén na konferenci o zahraniční politice. Z areálu v Lipnici po polední odjíždějí limuzíny se sněmovními heraldiky.
  • Pátek: Dopoledne zasedá v sídle sněmovny komise k Opencard. A to je vše, týden končí.

Vybírají si oddechový čas?

Pokud byste se snad domnívali, že si poslanci tento týden vybírali oddechový čas mezi obdobími nabitými sněmováním, jste na omylu. Týden před tím sice měli plenární schůzi, ale jen od úterý do čtvrtka, týden poté jednali ve výborech – ovšem pouze ve středu a ve čtvrtek.

Pro úplnost podotýkám, že první dva týdny v květnu se mezi svátky (vždy ve čtvrtek) a víkendem ve Sněmovně nepohnula ani myš. Zasedání začalo v úterý a končilo už ve středu.

Z toho je patrné, že sněmovní rozvrh poslance vysílit nemůže. Až na výjimky jim poskytuje nejen volné pondělky, ale i některé úterky a většinu pátků.

Ty, kteří bezelstně předpokládají, že poslancům zaberou fůru času domácí úkoly – studium návrhů zákonů nebo příprava vlastních návrhů –, odkazuji na seznam norem dosud předložených v tomto roce. Až na výjimky obsahuje „prkotiny“ – novely o několika větách.

Neplatí ani argument, že vládní legislativa se teprve rozjíždí a vagon s nákladem paragrafů do parlamentu dorazí později. Stačí pohled na legislativní plán vlády a domáknete se, že kabinet žádnou legislativní smršť nechystá.

Zbývá se tedy vypořádat s námitkou poslanců, že jejich práce nespočívá jen v řečnění a hlasování ve Sněmovně, ale počítá se do ní také jednání mimo Sněmovnu a mimo Prahu. K tomu předkládám malý příklad – výpravu ústavně právního výboru na jednání s ombudsmankou do Brna. Z 19 členů výboru jich pod Špilberk dorazilo pět. Většina absentérů se omluvila pro nachlazení.

Američtí galejníci

Nápad podívat se na program české sněmovny mi vnukla kampaň k volbám do amerického Kongresu, které budou v listopadu. Republikánští kandidáti do Senátu v ní slibují voličům, že po svém vítězství obnoví páteční zasedání, která zrušil vůdce senátní většiny, demokrat Harry Reid. Zákony, které senátoři nestačí projednat ve čtvrtek, tak nebudou odkládány na příští týden.

„Průměrný Američan pracuje pět dnů v týdnu, nemá třídenní víkendy. Politik nepotřebuje volné pátky na setkání s voliči a mítinky. Ty si může naplánovat na sobotu,“ dal se slyšet mluvčí republikánské menšiny v Senátu John Cornyn.

Američtí senátoři zpravidla zasedají od pondělního odpoledne do čtvrtečního podvečera. Poslanci Sněmovny reprezentantů mají režim o den posunut – jednají od úterý do pátku.

Členové obou komor Kongresu si dopřávají pravidelných prázdnin, ne však poslaneckých týdnů. A jakkoli jsou jejich krátké pracovní týdny Američanům trnem v oku, proti českým poslancům mají hotové galeje.

Co si o poslancích myslíte vy?

Makají jen uklízečky

„Naše daňové poplatníky by mělo zajímat, kdo chce ve Sněmovně pracovat,“ pravil v únoru místopředseda poslaneckého klubu ANO Radek Vondráček. Poté, co si postěžoval na rozvleklé debaty ve Sněmovně a časté přestávky, předložil klub sadu návrhů jak zvýšit její výkon.

Jenže je už květen a ve Sněmovně se pořád nemaká (snad výjimkou uklízeček). Na poslaneckou šichtu to přitom nevypadá ani v příštích měsících.

Z původně zveřejněných návrhů, které měly otevřít cestu k vyšší produkci Sněmovny, obsahuje chystaná novela jednacího řádu jen zásadu „dvakrát deset minut a dost“ omezující příspěvky poslanců. Avšak týká se pouze jednání o programu schůze, ne debat o zákonech či usneseních. Plány na to, aby předsedové poslaneckých klubů ztratili právo vystupovat mimo pořadí, požadavek na kratší přestávky pro porady klubů a na omezení faktických (procedurálních) poznámek jsou zapomenuty.

Zástupci ANO ve Sněmovně zkrátka poznali, že není nutné protivníky zadupat pod zem, aby prosadili své návrhy. Vláda má pohodlnou většinu, opozice je bezzubá a věci nekomplikuje. Pouze tu a tam něco pozdrží. To ale nebolí a dá se to vydržet.

Sněmovna tak může zůstat tím, čím byla v minulých letech – příjemným útočištěm pro dvě stovky politiků i další stovky úředníků, kteří jim poskytují servis.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (10)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

ANOkongresparlamentposlanecká sněmovnaradek vondráčeksněmovna reprezentantů
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo