Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Island: Další políček Evropské unii

Richard Sulík
Richard Sulík
4. 3. 2014
 7 278

Nejprv to byla americká diplomatka Victoria Nulandová, která distingovaným způsobem zhodnotila postavení Evropské unie ve světě („fuck the EU“), pak Švýcaři rozhodli v referendu, že chtějí omezit volný pohyb osob z Unie. A předposlední únorový pátek vzkázala islandská vláda soudruhům z Bruselu, že si můžou členství v Unii strčit za klobouk.

Island: Další políček Evropské unii

Islandská vláda pochopila, že jediné, k čemu je Evropská unie dobrá, je volný obchod a volný pohyb osob. A vzhledem k tomu, že se Island nalézá v Evropském hospodářském prostoru a také v Schengenském prostoru, členství v Evropské unii by mu navíc přineslo zejména:

  • placení ročního příspěvku do Evropské unie (například Slovensko platí miliardu eur ročně)přijetí všech platných evropských směrnic, včetně těch, které by prokazatelně poškodily islandskou ekonomiku
  • přijetí eura, vstup do trvalého eurovalu (Evropského stabilizačního mechanismu) a přispívání na veřejné dluhy nejrůznějších zemí
  • vstup do bankovní unie a záchrana zisků banksterů, pravděpodobně také záruky za vklady v jiných zemích
  • množství nesmyslných regulací, od zákazu cukru v džusech po množství vody v nádržkách WC
  • eurofondy, které by do země přinesly korupci a nesmyslné projekty
  • omezení domácího rybolovu
  • povinnost poskytovat sociální dávky i občanů, dalších zemí Evropské unie

Když loni vyhráli volby na Islandu euroskeptici, nově zformovaná vláda Pokrokové strany a Strany nezávislosti prohlásila, že nehodlá pokračovat v rozhovorech o vstupu do Evropské unie. A že o jejich pokračování by mělo rozhodnout referendum, vypsané do čtyř let. Psali jsme jako jedni z mála, ne-li jediní:

22. února se vládní strany rozhodly stáhnout oficiálně přihlášku ke vstupu do Unie a požádat Althing, islandský parlament, ve kterém mají většinu, o souhlas. Bude zajisté zajímavé sledovat další vývoj. Zatím, jak se zdá, se začala rozkližovat Strana nezávislosti, a jak je očividné, desetitisíce Islanďanů v ulicích si žádají referendum. Podle průzkumů si referendum dnes přejí čtyři pětiny obyvatel Islandu. To ovšem ještě neznamená, že by v něm nutně hlasovali pro pokračování v rozhovorech.

Čím méně…

Tak si islandská vláda řekla, že si tohle trápení odpustí, a rozhodla se zastavit rozhovory o vstupu. Samozřejmě – pokud se objeví nějaká rozumná regulace nebo správná směrnice a islandská vláda zhodnotí, že by mohla být Islandu ku prospěchu, nic jí nebrání takovou regulaci nebo směrnici přijmout.

Proto jsme také my ve Slobodě a solidaritě pro to, aby se Evropská unie omezila jen na ty oblasti, které prospívají všem, což je v první řadě dohoda o volném obchodu. Jsme také přesvědčeni, že přijetí většiny směrnic by mělo být dobrovolné a že Evropská unie má regulovat pokud možno co nejméně oblastí.

Mrtvý unijní brouk

Kdo se podívá na tiskové zprávy zveřejňované na webu europa.eu, zjistí, že Evropská unie se vyjadřuje prakticky ke všemu. Od útoku na prezidentský palác v Mogadišu až po světodějnou zprávu, že lid Gagauzie (autonomní region v Moldavsku) není proti Evropě. Jen toho dne, kdy se na Islandu rozhodli zastavit rozhovory o přijetí, vydala Evropská unie 47 tiskových zpráv. Pokud by někdo čekal, že se mezi nimi objeví aspoň ťuk o Islandu, spletl by se. Evropská unie se na reakci nezmohla. I to o něčem svědčí.

Převzato z autorova webu

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Richard Sulík

Richard Sulík

Slovenský podnikatel, politik a ekonom.

Související témata

evropská unieislandpřístupové rozhovoryreferendumvolný obchodvolný pohyb
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo