Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Druhých pět počítačových dovedností, které opravdu šetří čas a práci

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
7. 2. 2014
 23 995

Minule jsme zkrotili hardware a software, teď k tomu nejdůležitějšímu: krotíme u počítače sebe samotné.

Druhých pět počítačových dovedností, které opravdu šetří čas a práci

Ve školních hodinách informatiky se to od edukativního panáčka Karla, pokládajícího a zvedajícího na obrazovce cihly, nejspíš nedozvíte – ale počítač po vás nevyžaduje jen logické myšlení. Ke „znalosti práce na PC“ patří i sociální a emoční inteligence. V éře rozptylování ještě víc než dřív. Vedle pěti dovedností „tvrdých“ proto k základu patří ještě pět dovedností „měkkých“.

Špatná zpráva: na rozdíl od klávesových zkratek k nim není nápověda a budete se je učit dlouho. Dobrá zpráva: většina z těch principů se vám bude hodit i za třicet nebo čtyřicet let, až budou lidi na „pí sí“ chodit koukat do muzeí.

6. E-mailová hygiena (10 minut)

Opakujte po mě: E-maily, které vyžadují odpověď, označím hvězdičkou (v Gmailu a Seznamu) nebo vlaječkou (v Outlooku). Všechny ostatní přesunu do archivu (kdyby se ještě mohly někdy hodit) nebo smažu (když už je potřebovat nebudu). – Díky tomu pak stačí jedenkrát mrknout do Doručené pošty a okamžitě tušíte, kolik toho po vás lidé chtějí. Drsňáci usilují o „inbox zero“, tedy prázdnou schránku. My ostatní se držíme tzv. „Lutonského pravidla“: nevyřízené zprávy se musí vejít na jedinou obrazovku.

Také v Gmailu a Outlooku vám práci urychlí klávesové zkratky.

Extra tipy: jako na zavolanou zveřejnili mí bývalí kolegové z časopisu Computer kompletní archiv, takže pokud vás zajímá pokročilý návod na práci s Gmailem, najdete ho v čísle 2013/02.

7. Datová gramotnost (2 hodiny na knížku, roky na trénink)

Přes jaké dotazy si lidé hledají vaši firmu na webu? Jaké hodiny jsou na krámě úplně hluché? Jak staří lidé vaši firmu lajkují na Facebooku, odkud jsou a co dalšího mají rádi? – Webové hostingy, pokladny, sociální sítě, to všechno na nás chrlí zajímavá data, ve kterých by byla škoda se nevyznat.

V jádru je to vlastně dovednost měkká a spíš než s počítači souvisí s obyčejnou sekundární gramotností. I nad papírovými novinami se hodí vědět, že korelace neznamená kauzalitu – tedy že i když 99 procent zločinců jedlo den před zločinem chleba, je v tom pečivo nevinně. Proto: všichni povinně přečíst Jak lhát se statistikou.

Pak teprv můžete zkoumat analytické nástroje. O chování návštěvníků webových stránek vám vše prozradí Google Analytics (návod jsem napsal pro Computer 2012/08, služba má trochu vylepšené rozhraní, ale principy zůstaly). Facebookové fanoušky představí Insights. A hlavně: už dávno patří k počítačové gramotnosti umět s tabulkovými procesory, ať už s Excelem, nebo Tabulkami od Googlu. Učebnici bohužel poradit nemůžu. Sám na to jdu tak, že když potřebuju spočítat něco, co jsem dosud nepočítal, prostě googluju tak dlouho, než najdu něčí vzorečky: CTRL + C, CTRL + V…

Co všechno lze z dat vyčíst a jaké nástroje se k tomu dají použít, to přístupnou formou ukazují přednášky různých šikovných lidí z kurzu Vizualizace informací na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity. Máte-li dost času, můžete si je pustit on-line.

8. Schopnost prezentovat (2 hodiny na knížku, roky na trénink)

Neberte lidem jejich čas, když nevíte co, jak a proč jim chcete sdělit. Není to umění, ke kterému byste měli složitě hledat inspiraci. Není to věda, která by vyžadovala dlouhé přemýšlení. Není to sport, při kterém byste se museli vyčerpáním a stresem potit. Je to obyčejné řemeslo a je k němu několik solidních učebnic: doporučuji How to Deliver a TED Talk. Kdo nečte anglicky, ten ať si aspoň projde moji recenzi.

9. Soucit s uživateli (2 hodiny na knížku, roky na trénink)

Počítače dělají z každého uživatele tvůrce – a neplatí to jen pro prezentování. Ve své kariéře s největší pravděpodobností vytvoříte s pomocí počítače něco, co budou používat další lidé. Možná tisíce dalších lidí. I kdyby to byl jen pitomý formulář pro pacienty před vyšetřením, snažně vás prosím: mějte soucit s lidmi, kteří ho budou vyplňovat. Šetřete jim čas a přemýšlení. Vyjadřujte se jednoznačně. Nechtějte po nich víc, než je nutné.

I tohle je řemeslo s vynikajícími učebnicemi: česky už několikrát vyšla tenká knížka Nenuťte uživatele přemýšlet. Povinné čtení. Lze doplnit Skvělými službami.

Kolik nevyřízených zpráv máte v příchozí poště?

10. Umění oddělit podstatné od nepodstatného (práce na celý život)

Tváří v tvář obrazovce není žádná dovednost důležitější. Můžete být nerdové a rozumět počítačům do poslední jedničky a nuly – a nebude vám to k ničemu, když nemáte tušení, co je pro vás vlastně podstatné.

Dílem se to dotýká bezpečnosti. Před spolužáky můžete frajeřit s šifrovanou flashkou, ale když pak pošlete své odhalené fotky kamarádce, která má jako heslo do Facebooku jméno svého pejska, budete v pasti. Podobně není podstatné ani to, že máte pět disků se zálohou dat: podstatné je, jestli jsou na různých místech. A jestli zálohujete často.

Dílem se to dotýká efektivity práce. Mysl se snadno chytí do pasti nic nevypovídajících čísel, která působí důležitě, ale nejsou. Vysypalo se na vás po dovolené tři sta e-mailů? Klid: podstatný bude asi jen zlomek. Máte na Facebooku tisíc fanoušků? Bomba, jenže – k čemu vám vlastně jsou?

Ať už sedíte u Windows nebo Mac OS X, nejdůležitější fičura je všude obyčejná otázka „proč?“ – a ptáme se na ni před prací, ne při ní nebo po ní. Můžete mít špatného pamatováka na klávesové zkratky a místo kódu AutoHotKey vidět čínštinu, ale pokud přesně víte, proč jste k počítači sedli, pořád ještě od něj můžete vstát dříve než studenti informatiky.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

Google Analyticsinformační technologieinternetkariérapočítačeprokrastinace
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo