Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Lež, která zachraňuje životy

Samuel Titěra
Samuel Titěra
7. 10. 2013
 7 271

Když mě jako kluka táta občas nechal sednout za volant traktoru, fascinovalo mě, že se v něm neměří ujeté kilometry, ale motohodiny. Nu ovšem, dává to smysl. Uteklo patnáct let a má mladá žena se hrozně ošívala, když zjistila, že v práci prodáváme mandays neboli člověkodny. Ale není to nic špatného, prostě pokus o vyjádření objemu práce – u člověka jako u traktoru.

Lež, která zachraňuje životy

Smějeme se dětem, když ze slovní úlohy vyvodí, že když jeden kopáč dělá díru 35 × 35 × 80 cm hodinu, deset dělníků to bude mít za šest minut hotové. O projektových manažerech v IT se tvrdí, že to jsou ti, kteří si myslí, že když jedna žena porodí dítě za devět měsíců, devět žen to stihne za měsíc. A tak dále.

Kdo někdy zažil poradu středního managementu větší IT firmy, nejširšího týmu TEDxPrague či libovolné poradní komise jakékoli církve, potvrdí vám, že časem se někdy opravdu strašně plýtvá. Je to totiž trochu jako s těmi kopáči: bludnost výhradní efektivity týmové práce a zbožštění brainstormingů už odhalilo několik výzkumů. Cituje je například Susan Cainová v knize Ticho. Asi mi potvrdíte, že pokud se někde sejde deset lidí, nevymyslí toho desetkrát víc než jeden ani to nebude desetkrát lepší. Nicméně v každém případě vypotřebují desetkrát tolik času, který mohl být využit k něčemu jinému, užitečnějšímu (smíchu, zpěvu, pití, spaní, sexu, hraní si s dětmi či psy, kopání výkopů). Komu už je víc než třicet, ví, že času nemáme v životě neomezeně mnoho.

Tak jsem si začal tyhle počty občas v hlavě pouštět. A dnes mi přišlo upozornění o tom, že si mám změnit heslo na portálu Adobe.com. Žádný problém, heslo jsem změnil, potvrdil změnu. Přihlásil jsem se novým heslem a ejhle: je třeba odsouhlasit nové všeobecné obchodní podmínky. Koukám na to, odkliknu, že jsem si ji přečetl a že souhlasím. Ouha, lež. Ano lhal jsem. Proč? Nechtělo se mi to číst. Proč? Bylo to dlouhé a nesrozumitelné. Tu mne však napadlo: jak dlouhé to ve skutečnosti je. Tipnete si?

54 000 znaků.

Slušný atentát

Musel jsem spustit lavinu výpočtů. 54 000 znaků, to dělá 30 normostran. Jak dlouho budu číst stranu v češtině, když je nesrozumitelná? Tři minuty. Dobrá, lhal jsem, ale ušetřil jsem asi 1,5 hodiny.

Kolik nás bylo?

Kolik lidí používá software od Adobe? Buďme střízliví a řekněme sto milionů. OK, vím, že víc. Tedy přečtením všeobecných smluvních podmínek při změně hesla, kterou si vynutila bezpečnostní chyba na straně Adobe, stráví tito lidé sumárně 150 000 000 člověkohodin. To je 18 750 000 pracovních člověkodnů (6 250 000 člověkodnů). To dělá 17 123 člověkoroků. Při průměrném věku 70 let to dělá dohromady 244 člověkoživotů.

Takže by Adobe mělo dnes přiznat jednu ze dvou variant: buď 1) nutíme své uživatele lhát a víme o tom, nebo 2) právě jsme lidstvu sebrali 244 člověkoživotů času, který mohli trávit pěstováním rajčat, mazlením se, hraním fotbalu, vymýšlením úžasných webových aplikací. Slušný atentát, což?

 A ne jen dnes a ne jen Adobe. Apple, Microsofte, Facebooku, přiznejte se, kolikrát jsou vaše obchodní a jiné uživatelské podmínky delší než ty od Adobe? Přihlásíte se hrdě k té nucené lži, anebo vám mám taky začít sčítat životy?

Převzato z autorova blogu

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Samuel Titěra

Samuel Titěra

Má rád lidi a umí přimět techniku, aby jim sloužila a pomáhala. Čte, píše a překládá a snaží se přispívat k tomu, aby si porozuměli lidé různých profesí, zájmů a dovedností. Je přesvědčen, že sdílení příběhů... Více

Související témata

licenční ujednánípravdavolný časživotní styl
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo