Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

TEDx po česku: Pozvánka na nejinspirativnější akce roku

Adam Zbiejczuk
Adam Zbiejczuk
9. 4. 2013

TED zná z čtenářů Finmagu snad každý. Webová zásobárna inspirativních, maximálně osmnáctiminutových videopřednášek, která vznikla na základě konferenci špičkových expertů v oborech „technology, entertainment, design“. Lístek na konferenci stojí tisíce dolarů, na videa se může dívat (a dívá) celý svět. Jenže naživo je naživo. A taky doma je doma. Možná vám uniklo, že dnes existuje řada „malých TEDů“, lokálních konferencí pod značkou TEDx. Máme je i v Česku.

TEDx po česku: Pozvánka na nejinspirativnější akce roku

V roce 2009 došlo k zásadní proměně TEDu. Vznikla síť TEDx konferencí, nezávislých, které mají od „globálního“ TEDu licenci, ale fungují samostatně. Od té doby jich proběhlo už přes šest tisíc ve 149 zemích! Měl jsem to štěstí, že jsem se mohl účastnit prvního českého TEDxu, který se konal v prosinci 2009 v Praze. Bylo to skutečně komorní setkání v režii Tuesday Business Network, na kterém během večera před 120 hosty vystoupili pouze čtyři řečníci (byli jimi Rony Plesl, Josef Šlerka, Pavla Gomba a Jiří Ježek). Od té doby se situace radikálně změnila.

Setkání TEDx získala velké množství příznivců a lístky na ně se často vyprodají ne v řádu dnů, ale hodin. Vzájemně se tu obohacují lidé známí zejména na sociálních sítích, na pomezí marketingu, start-upů, designu. Skladba řečníků ovšem má mnohem pestřejší charakter.

Letos se konal TEDx premiérově ve Znojmě a na začátku dubna byl podruhé v Hradci Králové.

Před námi jsou ale ještě napjatě očekávané TEDxy v Brně (11. května) a v Praze (25. května). Na základě předchozích zkušeností můžu oba doporučit.

Smysluplná volba v Brně

Brněnský TEDx se bude konat letos potřetí. Jeho první ročník v roce 2010 pro mě znamenal např. první osobní setkání s architektem Adamem Gebrianem, který vykládal o bourání klišé. Mezi nejkontroverznější protagonisty patřil Tomáš Vtípil, který na počátku druhého bloku donutil obecenstvo poslouchat zvukovou koláž vytvořenou ze samplů z bloku prvního, s hlasitostí pro někoho až na hranici bolesti. Vladimír Kokolia vykládal o tom, jak se dívat na čáru, a hlavně vedle ní – těžko to popisovat (a mnozí i podle komentářů očividně nepochopili), raději se sami podívejte:

V roce 2011 už byl program celodenní a i prostory větší, propůjčilo je divadlo Reduta. I tentokrát došlo na performance, kterou si připravila Kateřina Šedá – umělkyně pozvala na konferenci celou vesnici Bedřichovice. Před časem ji v rámci svého projektu na pomezí umění, skupinové terapie a čehosi, čemu bychom mohli přezdívat sociologie v praxi, přesunula na den do Londýna, šlo tedy o jakousi variaci. Mezi hosty byli ale také např. Vladimír Franz (vyzývající k obraně konzervativních hodnot!), profesorka Zuzana Derflerová Brázdová, která vykládala o zkušenostech z misí v rizikových zemích nebo Oldřich Botlík kritizující návyky ve školství.

Loni se v Brně TEDx nekonal pro zaneprázdnění organizátorů z Brnopolisu, ale letos vypadá zatím zveřejněný „line-up“ velmi slibně.

Motto letošního brněnského setkání je Smysluplná volba, tři tematické bloky mají podtituly: město, zdraví a experimentální přístupy k životu/práci. O městě bude mluvit např. Osamu Okamura, dříve dlouholetý šéfredaktor architektonického časopisu ERA21 a programový ředitel mezinárodního festivalu a konference pro obyvatelnější města reSITE.

Osobně se velice těším na Marka Orko Váchu – evolučního biologa a katolického kněze, který je přednostou Ústavu etiky na 3. lékařské fakultě Karlovy univerzity. Ten je i autorem několika knih – popisují například jeho výpravu do Antarktidy nebo uvažují o vztazích víry a vědy. Jistě bude zajímavé srovnat jeho přístup s dalším vystupujícím: Josef Kuře je filozof zabývající se bioetikou a medicínou.

Písmeno T ze zkratky TED, tedy technologii, bude zastupovat například Denisa Kera, zakladatelka programu Studia nových médií na Univerzitě Karlově, která nyní působí na National University v Singapuru a zajímá se zejména o vědecké komunitní laboratoře, alternativní místa výzkumu a vývoje (Hackerspaces, FabLabs). Jak vypadá taková citizen science v české praxi ukáže Radka Peterová – spoluzakladatelka projektu Kanárci.cz. Radka s tímto projektem mobilních měřáků kvality ovzduší vyhrála loňský Social Innovation Camp v Brně.

Lístky uvolněné do prodeje v prvních dvou vlnách zmizely velmi rychle, ale organizátoři jich část lístků rezervují pro registrované zájemce – z čekací listiny se je budou snažit vybírat tak, aby bylo publikum dostatečně pestré: podle profesí, věku, zkušeností a zájmů. Registrovat se můžete do 14. dubna.

Přes hranice v Praze

I v Praze se TEDx změnil: po prvním, z dnešního pohledu miniaturním setkání následovalo TEDx 2010 „ReStart“. Také v Praze se mluvilo o vzdělávání (Ondřej Šteffl, zakladatel Scio), podnikání (Tomáš Hajzler, Svoboda v práci) nebo technologickém pokroku (Tomáš Rousek, mladý architekt spolupracující s NASA, nebo Josef Průša, autor nejrozšířenějšího modelu open-source 3D tiskárny na světě). Kupodivu ale ve mně nejhlubší emoční zážitek zanechalo vyprávění paní Františky Hany Garlíkové, která začala podnikat v 70 letech a zaměstnávala stařenky, svoje spolužačky, se kterými vytvářely krojované panenky.

V roce 2012 znělo motto Není na co čekat, místem konání bylo Divadlo Archa a březnová sobota byla plná zajímavých přednášek – i když se našla i hluchá místa. Na diskuzi po přednáškách se ovšem docela jasně ukázalo, že právě na tomhle sotva panovala shoda – každý viděl silné a slabé přednášky jinak. Ale třeba Andreje Kisku a jeho osobní a emotivní příběh Dve zmeny pre šťastnejší život doporučím všem – už proto, že mě přesvědčil, abych se stal donátorem Dobrého anděla

Letošní téma pražského TEDxu je Přes hranice a o moc víc zatím zveřejněno není: nicméně i tak se první vlna 177 lístků prodala za necelou hodinu. Nový prostor sportovní haly Na Folimance slibuje kapacitu až tisíc účastníků. Zajímaví nejsou jen řečníci, podobně jako na globálním TEDu, i v našich podmínkách je to velmi neobvyklá možnost pro networking, protože TEDx přitahuje spoustu zajímavých lidí a zároveň snad ještě netrpí „sektářstvím“ (voliče DSSS zde samozřejmě nepotkáte, ale není to ani spolek akademiků, ani sluníčkových lidí, ani start-upistů – i když zástupce každé z těchto „skupin“ tu samozřejmě potkáte).

Cena za lístek v Brně je 980 Kč, v Praze se blíží dvojnásobku – ale také zde bude více zahraničních hostů (měl by vystoupit např. britský vědec Nick Goldman, který hodlá do jednoho gramu syntetické DNA vtěsnat data o objemu rovnajícímu se půl milionu DVD).

Chcete-li načerpat řádnou dávku inspirace, TEDx znamená vynikající volbu. I pokud nebudete s řečníky souhlasit, donutí vás zformulovat si vlastní myšlenky a dost možná vás můžou nakopnout k vlastním novým krokům. A to je k nezaplacení.

Trénovat nové krůčky ale můžete samozřejmě klidně hned, TED videí je na TED.com už více než 1400.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Adam Zbiejczuk

Adam Zbiejczuk

Související témata

adam gebrianandrej kiskaDenisa Kerajosef kuřekateřina šedámarek orko váchaNick GoldmanOldřich Botlíkosamu okamuraRadka PeterováTEDTEDxtomáš vtípilvladimír franzvladimír kokoliazuzana Derflerová Brázdová
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo