Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pas Evropské unie? Za pár mega žádný problém

Luboš Palata
Luboš Palata
2. 5. 2013
 21 769

Pas zemí Evropské unie otevírá svému držiteli řadu možností. V některých zemích Unie je jeho získání jen otázkou peněz. Z hlediska rovného přístupu k právu jde nepochybně o diskriminaci, z bezpečnostního hlediska pak o těžko odhadnutelné riziko.

Pas Evropské unie? Za pár mega žádný problém

Prezident Kypru Nikos Anastasiades si v minulých dnech svolal ruské byznysmeny v neoficiálním „ruském hlavním městě na Kypru“, jihokyperském Lemesu (Limasoll). Potřeboval je nějakým způsobem uchlácholit: podle prvních odhadů mohla ruská komunita „zdaněním“ ve dvou největších krachujících kyperských bankách přijít až o osm miliard eur. A Kypr o bohaté Rusy pochopitelně dál stojí.

Vedle slibů, že se jim jejich ztráty v bankách kapitalizují, jim kyperský prezident také nabídl, že mohou za zvýhodněných podmínek získat kyperské občanství, a tedy i kyperský pas. Kyperský rovná se unijní, i na něm je podobně jako na pasu českém nejdříve napsáno Evropská unie a až potom jméno ostrovní republiky.

Kupte si dům, občanství v ceně

Ke zisku občanství má stačit maličkost – uložit v některé z kyperských bank tři miliony eur. Jistě, potom co někteří z Rusů přišli nebo přijdou o pořádnou část svých vkladů nad pojištěných sto tisíc eur, se taková nabídka může jevit jako drzost. Pro řadu „kyperských Rusů“ se ale nejedná o zásadní částky. „Většinu zdejší ruské komunity tvoří ruská střední vrstva,“ říkal mi při našem nedávném setkání na nábřeží v Lemesu jeden český byznysmen. „Ale nesmíte si to představovat jako střední vrstvu podle českých měřítek – tady to jsou lidé s majetkem několika milionů eur, který odsud z Kypru obhospodařují; nebo sem jen do bezpečí uklidili své rodiny,“ popisoval situaci.

Tři miliony eur na účtu v jedné z kyperských bank (v současnosti snad už bezpečných) představují oproti nedávné minulosti značné ulehčení podmínek. Až dosud se totiž občanství cenilo na patnáct milionů, navíc ten, kdo pas chtěl, musel je do kyperské banky uložit na nejméně pět let.

Kypr ale není ale žádným zvláštním případem. Jak uvádí německá stanice Deutsche Welle, občanství je výnosný artikl pro víc unijních států. A s neutuchající hospodářskou a finanční krizí jejich počet neklesá, ale naopak stoupá. Například Portugalsko a Španělsko nabízejí nebo chtějí nabízet občanství těm, kteří budou investovat na zhrouceném trhu s nemovitostmi. V časech hypotečního boomu prvních let po roce 2000 se jich na pobřeží obou států postavilo obrovské množství, dnes zejí prázdnotou. Kdo si v Portugalsku a podle navrhovaného zákona i ve Španělsku koupí nemovitost za víc než 150 tisíc eur (asi 3,3 milion korun), získá povolení k trvalému pobytu. Podobně i Maďarsko, které se stále nemůže dostat z finančních potíží a hospodářské recese, nabízí svůj pas za nákup maďarských státních dluhopisů.

Pasy „prodává“ i Česko

Kupodivu je ale podle Deutsche Welle největším „obchodníkem“ s občanstvím a svým pasem země, která je většinou počítána za nejspořádanější v Evropě a z hlediska demokracie, lidských práv i úrovně právního státu patří k příkladným zemím Evropské unie. Je jím Rakousko, jehož zákonodárství umožňuje velmi rozsáhlé udělování občanství za „mimořádných podmínek“, které samozřejmě nesplní obyčejný uprchlík a imigrant z třetích zemí mimo Evropskou unii.

Rakouská vláda může přiznat rakouský pas v podstatě komukoliv, kdo „má nebo o kom se lze domnívat, že by mohl mít“ aktivity, které jsou v zájmu Rakouské republiky. S udělením rakouského občanství proto neměla problém například mladá ruská operní pěvkyně Anna Netrebko nebo někteří saúdskoarabští podnikatelé, kteří investovali do hotelů v Rakousku.

Mimochodem, udělení českého občanství, tedy i unijního pasu, si lze teoreticky také koupit nebo získat na základě známosti na „vysokých místech“. I v českém zákoně o občanství je totiž pasáž, že občanství může být uděleno, pokud by „udělení státního občanství České republiky by bylo významným přínosem pro Českou republiku“. Do této formulace se dá schovat ledacos, od milionových investic až po fotbalistu, který by mohl posílit českou reprezentaci.

Absolutní rovnost v přístupu k unijnímu občanství (které vzniká při získání občanství kteréhokoli ze států Evropské unie) je zkrátka fikce. Obchodování s evropskými pasy, k němuž se některé země v nouzi můžou začít uchylovat častěji, se však může ukázat být v budoucnu problémem nejen morálním, ale i bezpečnostním. Proto v Unii sílí volání po nějakých jednotných pravidlech nebo alespoň jasných omezeních, která by z „nákupu“ evropských pasů vyloučila alespoň kriminální živly.

Autor je redaktor Lidových novin a MF Dnes 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Související témata

cestovní pasčeskoevropská uniekrizekyprmaďarskoobčanstvíportugalskorakouskošpanělsko
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo