Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Prezidentský dotazník č. 12: Jan Fischer

Finmag.cz
Finmag.cz
10. 12. 2012

Někdejší předseda statistického úřadu zazářil na politickém nebi jako premiér překlenovací úřednické vlády v letech 2009 a 2010. Získal nebývalou popularitu – a zmizel do Londýna na židli viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Teď je zpátky jako kandidát na prezidenta. V průzkumech má nejvyšší preference. A taky má největší kampaň.

Prezidentský dotazník č. 12: Jan Fischer

Uzavíráme cyklus anket mezi prezidentskými kandidáty. Ptát jsme se začali, ještě než došlo na lámání chleba, tedy na odevzdávání přihlášek na ministerstvu vnitra, takže v naší sbírce jsou přišpendleni i „kandidáti na kandidáta“. A jeden exemplář nám nakonec ve sbírce bude chybět. Historii o tom, jak náš spolupracovník lovil odpovědi kandidátky lidové strany, si můžete přečíst na Finmagu.

Na samotný závěr nám tedy vybyl kandidát favorizovaný, téměř jistě druhokolový. A tedy takový, kterého není třeba zvlášť představovat. Jan Fischer.

Předchozí prezidentské dotazníky: 

 

Podpořil byste zákon o vyrovnaném státním rozpočtu?

Krize ukázala, jak důležité je bojovat proti dluhům. Nejen proto jsem stejně jako velká část evropských státníků pro vyrovnaný rozpočet. Na rozdíl od vlády si ale myslím, že by se mělo přijmout pravidlo, které zakáže deficit v době růstu a povolí mírný schodek maximálně tři procenta HDP v době poklesu či stagnace. To by umožnilo splácet dluhy, když se daří a podpořit ekonomiku, když se nedaří. Vláda zvolila model, kdy rozpočtová sankce přichází teprve v době, kdy výše zadlužení dosáhne určitého poměru k HDP. To znamená, že vlády se mohou vesele zadlužovat, dokud si ta následující nevytáhne černého Petra. V podstatě se tím legitimizuje dosavadní neodpovědné a nerozumné chování, kdy jsme měli stomiliardové schodky v době šestiprocentního růstu a škrtíme ekonomiku v krizi.

Jaký je váš názor na církevní restituce?

Narovnání s církvemi je potřebné, pokud má dojít k jejich odluce od státu a pokud se mají dále financovat ze svých vlastních prostředků. Řešením bude vždy kompromis a zcela spokojena nebude ani jedna strana. Problém vidím v načasování toho kroku do doby ekonomické krize.

Jste pro zavedení školného na vysokých školách?

V této době ne. Pokud se má zavést školné, tak pouze jako součást skutečné reformy našeho vzdělávacího systému, jehož součástí musí být účinný systém podpory studentů – půjček na studia, stipendií atd. A rovněž musí být dány záruky, že tyto peníze budou použity pouze na zkvalitnění a rozšíření možností studia, ne na vyrovnání výpadku financí na straně státu.

Měly by mít děti možnost spořit v rámci povinných sociálních odvodů na důchod svých rodičů?

Ano. Považuji to za spravedlivé a rozumné. Stát by tím dal najevo, jak si váží výchovy dětí a že si uvědomuje, že bez nové generace nebude mít na penze kdo vydělávat.

Jste pro zavedení majetkové odpovědnosti úředníků?

Po úřednících lze samozřejmě vymáhat náhradu škody již dnes. Pokud jde o stanovení explicitní odpovědnosti za špatná rozhodnutí, v zásadě jde o dobrou myšlenku. Muselo by se však ošetřit, aby sankce odpovídaly skutečné míře odpovědnosti a nešlo je zneužívat k šikaně nepohodlných úředníků.

Jste pro zákonné omezení horní hranice RPSN u půjček? Pokud ano, v jaké výši?

Nemyslím si, že toto opatření by pomohlo v boji proti předraženým půjčkám. Pouze by je vytlačilo do ilegality a šlo by i o příliš silný zásah do trhu. Za efektivnější považuji tlak na transparentnost poskytování úvěrů a zvyšování finanční gramotnosti obyvatel.

Jste pro zavedení účelovosti u stavebního spoření?

Ano. Stavební spoření má sloužit k zajištění bydlení a k ničemu jinému.

Jste pro legalizaci a zdanění prostituce?

Ano. Považuji za pokrytecké tolerování neprávního stavu, kdy se stát de facto tváří, že prostituce neexistuje. Navíc ilegalita otevírá cestu k vydírání a násilí na ženách. Odmítnutí legalizace by mělo smysl pouze v případě, že by stát byl připraven tuto činnost zcela důsledně kriminalizovat, což dnes není.

Je vám bližší Václav Klaus, nebo Václav Havel?

Oba velmi otevřeně říkali (a Václav Klaus stále říká) své názory a stáli si za nimi. Václava Klause znám třicet let, často jsme vedli obšírné debaty, ne vždycky jsme se shodli, ale vždy jsme našli jazyk, jak se domluvit. S Václavem Havlem nás spojoval názor na občanskou společnost a potřebu změny stavu české politiky. Oba, Václav Havel i Václav Klaus, vrátili prezidentské funkci důstojnost. Každý jiným způsobem. Oba respektuji. 

Kdo byl podle vás nejlepším polistopadovým premiérem?

Přes mnoho zásadních výhrad pořád Václav Klaus.

Kdo má u vás doma pod palcem rodinné finance? Víte, kolik za měsíc průměrně utratíte?

S manželkou hospodaříme společně. Teď, během kampaně, téměř nic neutratíme. Není čas prakticky na nic jiného než na jídlo a spánek.

Jak si spoříte na stáří?

Mimo jiné životní pojistkou, a také důchodovým spořením.

Vstoupíte do druhého pilíře penzijního systému?

V mém věku? Ne.

Kolik maximálně plánujete utratit za předvolební kampaň a z čeho náklady pokryjete?

Dvacet až třicet milionů korun, ze sponzorských darů a částečně i z mých vlastních prostředků. Jde o prostředky fyzických osob po zdanění a financování kampaně i provozu kanceláře je možno sledovat on-line na mém transparentním účtu

Čtete Peníze.cz nebo Finmag?

Ne každý den, ale čas od času ano.

Foto: jan-fischer.cz

 

 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Finmag.cz

Finmag.cz

Související témata

církevní restituceJan Fischerpenzijní reformaprezidentské volbyprezidentský dotazníkRPSNstátní rozpočetstavební spořeníškolné
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo