Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Slovensko v sevření Gorily: Kupovala si Penta policii i vládní politiky?

Luboš Palata
Luboš Palata
6. 1. 2012

Konec posledních iluzí o slovenské politice. Na konci roku se na internetu objevil spis Gorila, snad z dílny slovenské rozvědky. Pokud je pravý, znamená to, že mocné podnikatelské skupiny kupují politiky jako housky na krámě a jejich prostřednictvím pak prosazují své podnikatelské zájmy. Co znamená slovenský skandál pro nás?

Slovensko v sevření Gorily: Kupovala si Penta policii i vládní politiky?

Slovenští politici, policisté, ale zřejmě i velká část nejmocnějších kapitálových skupin a podnikatelů už dva týdny tiše našlapují kolem záhadné novinářské bomby jménem „spis Gorila“. Jde o několik desítek stránek dokumentu, který údajně v letech 2005–2009 vypracoval v této chvíli neznámý analytik či analytici Slovenské informační služby (SIS) na základě odposlechů konspiračního bytu používaného jedním z vlastníků kapitálové skupiny Penta.

  • Do výbušeného materiálu můžete nahlédnout i vy. Poučte se, jak se to dělá. Stáhněte Gorilu!

Jak mi potvrdili slovenští novináři, nejde o novou věc, spis Gorila mnozí z nich četli už před dvěma roky. To, co je nové, je skutečnost, že kdosi – opět neznámý – dal spis před Vánoci na web. Několik desítek stran je tak k dispozici každému, kdo disponuje internetem.

Koupili si je všecky?

Spis je analytickým vyhodnocením odposlechů a informace, které obsahuje, jsou alarmující. Hovoří o tom, že šéf Penty Jaroslav Haščák doslova úkoloval jednoho z nejvýznamnějších členů vlády Mikuláše Dzurindy – ministra hospodářství Jirko Malchárka, řeč je o mnohamilionových provizích pro poslance, politiky, o obsazování klíčových postů v takových úřadech jako je Fond národního majetku, v dozorčích radách největších státních firem, o zákonech, o privatizacích...

Nezůstane ale u Dzurindovy vlády (2002–2006), spis plynule přechází k vládě Roberta Fica (2006–2010) – a styl jednání Haščáka s politiky je stále stejný. Jedná s nimi spíš jako jejich nadřízený než jako jeden z velkých slovenských podnikatelů, podle hesla „kdo platí, ten velí“.

Informace, které se na internetu objevily, jsou ovšem neověřené a zatím i neověřitelné. Deník Sme po dvou týdnech intenzivní práce (a snažil se prý už dřív) získal pouze svědectví jednoho bývalého elitního příslušníka policie, který vypověděl, že na schůzky do bytu chodil a věděl, že byt je odposlouchávaný.

Na základě spisu bylo už nejméně dvakrát v minulých letech zahájeno vyšetřování, ale bylo zastaveno, protože tajná služba SIS odmítla k pravosti spisu a o okolnostech jeho pořízení vypovídat. Mnohé indicie ale nasvědčují tomu, že vyšetřování bylo zmařeno záměrně, protože důkazy směřovaly k vládnoucím slovenským politikům. Podle všeho Penta na slovenské politické scéně sponzorovala tak či onak každého, kdo něco znamenal. Mnohé věci, o nichž se ale ve spisu mluví, například „uplácení poslanců“ už byly zdokumentovány.

Premiérka Iveta Radičová viditelně nepatří do žádné party, která má zájem, aby se věc nevyjasnila. Nechala obnovit vyšetřování a vyzvala SIS, aby zbavila klíčové lidi mlčenlivosti. To sice vypadá nadějně, ale necelé za tři měsíce jsou na Slovensku předčasné volby. A po nich, pokud Gorila nezpůsobí zásadní politické zemětřesení, budou vládnout právě ve spise nejčastěji zmiňované strany Dzurindova Slovenská demokratická a křesťanská unie a Ficův Směr. Spolupráce SIS na vyšetřování spisu je proto pro šéfy rozvědky riskantním, pokud ne rovnou kariérně sebevražedným aktem.

Jak se to dělá

Čas, který od vzniku materiálu uplynul, hraje samozřejmě ve prospěch jeho „hrdinů“. Představitelé Penty trvají na tom, že jde o manipulaci, s cílem poškodit buď politiky, nebo skupinu samotnou. Ostatní, na které Gorila vrhá hrozivý stín, mlčí. Vše nasvědčuje, že se hraje o to, aby se nejistota ohledně pravosti spisu pokud možno nerozptylovala.

Novinář Tom Nicholson, který o Gorile píše knihu (a říká, že spis v uplynulých dvou letech odevzdával příslušným institucím k vyšetření), pochybuje, že se podaří na jeho základě někoho obvinit, dokázat mu korupci a poslat ho do vězení. Za daleko důležitější považuje rozkrytí mechanismů politické korupce ze strany tak mocné skupiny jako je Penta, kanálů, jimiž mohla ve svém zájmu ovlivňovat slovenské politiky a vysoké státní úředníky.

Česko by celá kauza měla eminentně zajímat. Nejen proto, že velká část aktivit Penty se přesunula do Česka – vlastní i největší českou zbrojovku Aero –, ale také proto, že podobné metody jako na Slovensku se nepochybně používají i tady. Se stejným výsledkem: politici a jejich korumpovatelé ještě víc zázračně bohatnou a stát a s ním i my jeho občané jsme okrádáni a chudneme.

Autor je redaktor Lidových novin

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Související témata

gorilaIveta RadičováJaroslav HaščákJirko MalchárekkorupceMikuláš DzurindapentapolicieRobert FicoSISSlovenská demokratická a křesťanská unieSlovenská informačná službaSlovenskoSměruTom Nicholson
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo