Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Slovensko: Konec soukromých zdravotních pojišťoven. Fico jde na nákupy

Luboš Palata
Luboš Palata
5. 9. 2012

Slovenský premiér Robert Fico vždy považoval podnikání ve zdravotnictví za něco téměř nemravného. Proto ani příliš nepřekvapilo, když za jeden z prvních cílů své vlády označil zrušení soukromých zdravotních pojišťoven a vrácení všech slovenských pojištěnců pod křídla jediné státní Všeobecné zdravotné poisťovne, nejpozději v roce 2014.

Slovensko: Konec soukromých zdravotních pojišťoven. Fico jde na nákupy

Přinejmenším na papíře dosahovaly dvě soukromé zdravotní pojišťovny Dôvera a Union poměrně slušného zisku, na rozdíl od Všeobecné zdravotné poisťovne, která se propadla do poměrně vysoké ztráty kolem 50 milionů eur. Deficit celého slovenského zdravotnictví dosáhl 200 milionů eur.

Tomu, aby zdravotní pojištění bylo výdělečným byznysem, chtěl Fico zabránit už v roce 2007, kdy jeho první vláda zakázala zdravotním pojišťovnám zisk. Toto rozhodnutí ale slovenský Ústavní soud zrušil. Výdaje na vlastní provoz pak zákon omezil na 3,5 procenta částky vybrané od pojištěnců.

Důvěra ne právě levná

Zatímco v minulé vládě (2006–2010) se Robert Fico musel dohadovat s koaličními partnery, dnes je jeho Smer natolik silný, že se nemusí bavit s nikým. A tak je zdravotnictví opět na pořadu dne.

„Vláda jednomyslně odsouhlasila, že chce přejít ze systému několika zdravotních pojišťoven na systém jediné,“ uvedl před novináři Fico. „Slovenské zdravotnictví na jedné straně neustále trpí podfinancováním, na druhé straně jsme svědky, že si zdravotní pojišťovny vytvářejí z veřejných zdrojů zisk. Je tu jasný veřejný zájem Slovenské republiky, aby se peníze, které lidé povinně ze zákona platí jako zdravotní pojištění, vrátily zpět do zdravotnictví,“ tvrdí levicový slovenský premiér. A dodal, že pojišťovny Dôvera i Union „by měly z trhu odejít“.

Doby, kdy šlo na Slovensku jen tak znárodňovat jsou naštěstí pryč. Bratislavská vláda tak bude muset zdravotní pojišťovny od jejich majitelů vykoupit. Nizozemskou firmou vlastněná pojišťovna Union obhospodařuje relativně menší část trhu (400 tisíc pojištěnců), z toho vyplývají i nižší náklady na její likvidaci. Dôvera má ovšem na slovenském trhu čtvrtinový podíl (1,4 milionu pojištěnců), je důležitým hráčem, a pokud jde o zdravotnictví, má její hlavní vlastník, miliardářská kapitálová skupina Penta, na Slovensku ještě celou řadu želízek v ohni. Ale hlavně: Dôvera je po transakcích souvisejících se spojením s jinou soukromou zdravotní pojišťovnou Apollo zatížená závazkem vůči svým akcionářům ve výši 400 milionů eur, tedy asi deset miliard korun. Cílem složité účetní operace (mimochodem fakticky pojišťovna Apollo kupovala Dôveru, převzala ale její jméno) bylo zajistit možnost výplaty zisku akcionářům i v případě, že zákon znovu zakáže pojišťovnám zisk vytvářet. Podstatné ale je, že bez uhrazení pohledávky fakticky nejde pojišťovnu státem převzít. Celkově se náklady na převzetí Dôvery odhadují na 600 milionů eur, tedy asi patnáct miliard českých korun.

Kde na to vzít? Privatizací!

Ficova vláda, která velmi obtížně bojuje o dodržení tříprocentního rozpočtového schodku, peníze samozřejmě nemá. Získat je může fakticky jen jediným způsobem a to privatizací, především minoritních podílů státu v klíčových slovenských podnicích, například Slovenském plynárenském priemyslu  nebo Slovak Telekomu. Tam by prodej 49 procent akcií mohl vynést státu až 800 milionů eur.

Ficovi experti říkají, že zisk soukromých pojišťoven byl za posledních pět let 558 milionů eur, na svůj provoz použily 348 milionů euro. Fico si slibuje, že tyto peníze se nyní vrátí do státní Všeobecné zdravotné poisťovne.

Faktický zisk pojišťoven není zdaleka tak velký, většina ho byl „vyrobena“ při zmíněných účetních transakcích spojených se slučováním pojišťoven. Navíc výsledky státní pojišťovny ukazují, že její efektivita je nižší než u soukromých konkurentů...

Prodělají pacienti

Dôvera (respektive Penta) ani holandští vlastníci pojišťovny Union nechtějí z trhu odejít dobrovolně. „Dôveru stát získá, jen když ji vyvlastní,“ uvedl pro deník Sme Eduard Maták, partner ve skupině Penta, který má na starosti její podnikání ve zdravotnictví.

Tím, kdo vydělá, jsou politicko-ekonomické klany, které opět získají monopolní kontrolu nad slovenským zdravotnictvím, která je zneužitelná mnoha různými způsoby, jak ukazuje aktuální korupční skandál české VZP. Tím, kdo vydělá bude zřejmě i Penta, mimochodem s Ficovou vládou pevně propojená osobními vazbami: té by totiž stát prostě přihrál malou domů z privatizace státních podniků. Možná nějaké peníze budou putovat také od Penty směrem Smer – ale jak ukazuje známý spis Gorila, v tom Penta podle všeho umí dobře chodit už dávno.

Ten kdo může na šachy se zdravotními pojišťovnami doplatit nejvíc, jsou samozřejmě pacienti. Likvidace konkurence a obnovení monopolu státní pojišťovny jim totiž podle ekonomických zákonů nepochybně přinese horší služby za víc peněz.

Autor je redaktor Lidových novin

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (10)

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Související témata

konkurencemonopolpentaprivatizaceRobert FicoSlovenskosmervyvlastněnízdravotní pojištěnízdravotní pojišťovnyzdravotnictvízestátněníznárodnění
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo