Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Hnojivo, kadidlo, sůl do koupele: Legální drogy zaplavují Česko

Luboš Palata
Luboš Palata
16. 4. 2011
 6 893

Nové syntetické drogy, jež nemají zákonem zakázané složení, se šíří Českem. Ani nejrychlejší zákazy v nových zákonech na ně nejsou dost rychlé.

Hnojivo, kadidlo, sůl do koupele: Legální drogy zaplavují Česko

V Polsku se jim říkalo "dopalacze", což je ve volném překladu něco jako "přídavné spalování" neboli "forsáž"; ve světovém jazyce nosí název "designer drugs". I v zemi, která postupuje proti prodeji a užívání drog výrazně tvrději než Česká republika, trvalo mnoho dlouhých měsíců, než Tuskova vláda s výrobci "legálních drog" zatočila a zákonem zakázala jejich výrobu a prodej. O rozsahu celého problému svědčí, že v roce 2009 nabízelo tyto syntetické drogy 42 obchodů. Když na konci roku 2010, po přijetí nového zákona, podnikla polská policie sérii razií, zavřela při nich už na 1 300 obchodů.

Protože drogová scéna si už dávno zvykla na Evropu bez hranic, přeskočil požár velice rychle do Česka. Čeští zákonodárci jsou proti prodejcům drog z principu podstatně těžkopádnější - ačkoli reagovali poměrně rychle, problém hasíme už s půlročním zpožděním.

Hnojivo pro kytky

Ilegální drogy - neboli slovem zákonodárce "omamné a psychotropní látky" - a jejich prekurzory, tedy látky, z nichž se dají vyrobit, jsou v zákonech uvedeny výčtem. Jenže je čím dál snazší vyrábět synteticky drogy s novým složením, které ještě na seznamech zakázaných látek nejsou, a proto není jejich prodej trestný a napadnutelný. Zvláště pokud se navíc prodávají v obchodech se suvenýry a na obalu mají výrazné varování před konzumováním. Tichá pošta mezi distributory a výrobci těchto drog přitom zaručuje, že každý, kdo si koupí sáček s látkou, která je oficiálně vydávána za hnojivo pro květiny, kadidlo nebo sůl do koupele, ví, že si kupuje drogu.

"Právní úprava dnes policii umožňuje aplikovat na to, co oni předvádějí, pouze paragraf šíření toxikomanie. Ten má jednoznačnou podmínku, že někdo musí svádět, podněcovat nebo šířit tuto látku. Ve chvíli, kdy tito lidé jasně deklarují, že tyto látky nejsou určeny k vnitřnímu užití, je to pro policii velmi obtížné dokazovat," uvádí ředitel české Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Pomalé zákonodárství

Čeští zákonodárci zareagovali poměrně rychle a teď už je novela zákona o zakázaných látkách po schválení oběma komorami u prezidenta Klause. Jenže experti varují, že to nestačí, že je třeba řešit tuto problematiku možností "předběžného zákazu" podezřelých látek.

"Tento režim tady není, veškeré změny probíhají velkým legislativním procesem. Podle našich zkušeností problém nezvládneme vyřešit tři roky od jeho výskytu. Změny v syntetikách jsou přitom natolik turbulentní, že jen v Evropě se ročně vyskytuje na 30 nových látek," uvedl Frydrych pro server iDnes.

Fakticky to znamená, že stát je vždy minimálně krok za drogovými dealery. Vždyť během pár měsíců stačilo v Česku vzniknout třicet kamenných Amsterdam shopů, kde se tyto látky ve velkém legálně prodávají. K tomu je třeba připočíst mnohonásobek internetových prodejců.

Horší než heroin

Ve válce proti syntetickým drogám jde doslova o život. Jak uvádí drogoví experti, u syntetických drog totiž vůbec netušíte, jakou látku s jakými účinky a jakým dávkováním si vlastně kupujete. Riziko předávkování a smrti je u nich proto ještě vyšší, než u "obyčejných" drog. Jen v Polsku zaznamenali do zákazu 18 přímých úmrtí uživatelů "dopalaczů". "Člověk nikdy neví, co si kupuje. Prodavači možná často ani nevědí, co prodávají," uvedl v Českém rozhlase vedoucí lékař centra pro léčbu závislostí Drop In Jiří Presl.

Pokud české zákonodárství nebude pružně reagovat na vynalézavé obchodníky a výrobce drog, může se Česko stát brzy snadným terčem tohoto nového drogového byznysu.


Čtěte také

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Související témata

Amsterdam shopdesigner drugsdopalaczedrogyDrop InJakub FrydrychJiří Presllegální drogylegislativní procesNárodní protidrogová centrálaomamné a psychotropní látkypředběžný zákazsyntetické drogy
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo