Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Tenká hranice podvodu

Lada Kičmerová
Lada Kičmerová
3. 2. 2010

Médii nedávno prošuměla zpráva o pojišťovací agentce, která uzavírala fiktivní pojistné smlouvy, inkasovala za ně provize, a ty částečně dále investovala do prvních splátek dalších fiktivních pojistných smluv. Suma sumárum podvod za pět milionů korun.

Tenká hranice podvodu

Jak upozornil Dušan Šídlo, analytik společnosti Partners, nejedná se o první podvod tohoto typu na českém trhu: „Tito lidé možná vejdou do dějin pojišťovnictví. Když může být Ponziho schéma, proč by nemohlo existovat schéma pojmenované právě po podobných úspěšných podnikatelích?“

Muž s kokršpanělím pohledem a kachním žaludkem

Charles Ponzi, italský emigrant do Spojených států, podvodné schéma nevymyslil, ale proslavil ho, když ve dvacátých letech minulého století obral až 40 tisíc svých spoluobčanů o miliony dolarů. Za zdaleka „nejúspěšnějšího“ podvodníka ve stylu Ponziho schématu je ale považován Bernard Madoff, muž s kokršpanělím pohledem a kachním žaludkem, který investory balamutil neuvěřitelné tři dekády.

Těsně předtím než nad ním v prosinci roku 2008 spadla klec, tvrdil, že spravuje majetek za téměř šedesát pět miliard dolarů. Lhal, jako když tiskne. Následné vyšetřování odkrylo, že Madoff obsluhoval přibližně 36 miliard. Polovinu se podařilo zachránit. Druhá nenávratně zmizela.

Nepomohlo ani rozprodání veškerého Madoffova majetku. Za lež tisíciletí si defraudant odsedí maximální možný trest - federální soudce ho 29. června loňského roku poslal za mříže na 150 let.

Zaručeně zaručený zisk

Na Ponziho schéma existuje mnoho variací, všechny však mají jedno společné: na první pohled se tváří velmi výhodně. Výnosné jsou však jen pro ty, kteří investují v jeho počátcích, kdy letadlo ještě roluje po ranveji. První ovečky slibovaný výnos skutečně obdrží. Pověst geniální investiční příležitosti se začne šířit rychlostí blesku.Ta láká další a další zájemce, často včetně těch, kteří již zhodnocení dostali vyplaceno.

Ve skutečnosti se ale žádné zázračné investování nekoná. Vkladatelé, kteří chtějí své peníze plus výnosy vybrat, jsou jednoduše vyplácení z prostředků nově příchozích investorů.Tak to jde stále dál – letadlo stoupá a motor pracuje na plné obrátky. Nakonec ale vždy přijde bod zlomu.

Tím může být třeba náhle vystoupení velkého množství investorů ze schématu v důsledku ekonomické krize spojené s nedostatečným přísunem nových lidí do spodní části pyramidy. Jakmile podvod praskne, vyjde najevo, že fond, který se desetiletí tvářil jako dílo génia, je kompletně vyžraný. Všichni, kdo nestihli včas vystoupit, své vklady již nikdy neuvidí.

Důchodové letadlo

Zajímavé je, že nad výší Madoffova trestu všichni souhlasně pokyvovali hlavou. Principy Ponziho schématu přitom nalezneme i v těch oblastech, kde bychom ho úplně nečekali. Klasické letadlo investic a vyplácených provizí rozjeli i pojišťovací agenti a agentky zmínění v úvodu tohoto článku. Poškozenými byly pojišťovny nebo poradenské společnosti, ve kterých daný agent pracoval. To ale není zdaleka všechno.

Co třeba penzijní fondy, které vyplácí vyšší výnosy, než skutečně vydělaly z peněz akcionářů, aby nalákaly nové klienty na nadprůměrné výsledky? Nejedená se o podobný koncept, kdy současné výsledky dříve nebo později dospějí k momentu „zúčtování“? A to přitom jde o obvyklý marketingový koncept, jak rychle získat větší množství zákazníků.

Znaky „Ponziho“ nakonec nese, a to je dost hrozivá představa, i průběžný důchodový systém v Čechách. Noví „investoři“ vstupují do systému s vidinou budoucích příjmů – „výnosů“ v důchodovém věku. Ti, kteří do důchodu odchází („vystupující klienti“), tento „výnos“ skutečně obdrží, což dále posiluje důvěryhodnost celého schématu.Problém ale je, že dříve či později dojde ke zlomu, tedy bodu, když už vystupujícím klientům nebude co vyplatit.

Kolik miliard skončí v Ponziho schématu zvaném státní důchody? Překoná český stát Bernarda Madoffa?

Ilustrace: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (34)

Vstoupit do diskuze
Lada Kičmerová

Lada Kičmerová

Absolventka žurnalistiky a mediálních studií na FSV UK a programu MBA na Vysoké škole ekonomické v Praze. Ještě během studií nastoupila v roce 2006 jako redaktorka do finanční rubriky Lidových novin, kde... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo