Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Mint.com: Digitální finanční policajt

Lada Kičmerová
Lada Kičmerová
17. 2. 2010

Jak zní jedna z prvních rad, kterou může finanční poradce poskytnout klientovi? Podívejte se důkladně na svůj rozpočet, na podrobnou analýzu příjmů a výdajů, abyste věděli, kde se vaše peníze berou a kam mizí. Měsíc si zapisujte všechny své výdaje a zjistěte, kde utrácíte zbytečně a překvapivě hodně. Internetová aplikace Mint.com posouvá tuto poučku na úplně jiný „level“.

Mint.com: Digitální finanční policajt

Americká mutace časopisu Reader’s Digest nedávno otiskla článek o tom, jak dosáhnout „finančního zdraví.“ Ten obsahuje sedm kroků k vyrovnanému a ziskovému osobnímu rozpočtu. Prvním logickým krokem je získat přehled o tocích peněz, a právě zde autor zmiňuje server Mint.com.

Rozpočet pod drobnohledem

Mint je bezplatná aplikace pro Američany, která automatizuje sledování rodinného rozpočtu a umožňuje kontrolu nad výdaji, jejich stabilizaci, tipy na úspory a ještě mnohem víc. Po jednoduché registraci aplikace vyzve nového uživatele, aby načetl údaje o svých výdajích, dluzích i investicích z internetových bankovnictví svých účtů. Uživatel si najde svou banku a účet v ní a aplikace z něj poté „vytáhne“ údaje o všech jeho příjmech a výdajích. Takto Mint načte data o uživatelových běžných účtech, kreditních kartách, hypotékách či investicích. Aplikace umí pasivně zpracovat údaje z internetových bankovnictví několika tisíc amerických finančních institucí. To není špatné skóre.

Získané údaje aplikace automaticky rozděluje do kategorií útrat. Pokud si uživatel včera koupil kafe ve Starbucksu za 5 dolarů a novou košili za 20 dolarů v GAPu, tyto dvě položky se zařadí do kategorie „jídlo“ a „nákupy“. Tím to ale nekončí. Kategorie „jídlo“ se dále dělí na výdaje v restauracích, supermarketech, kavárnách a tak dále. Nákupy zase zahrnují výdaje na oblečení, boty nebo knihy… Podle obchodu, který transakci zpracoval, aplikace automaticky zařazuje výdaj do příslušné kategorie. Můžete tak sledovat, kolik přesně utratíte každý měsíc za tu či onu podskupinu nebo porovnávat jednotlivé měsíce a roky. Celá myšlenka ale stojí a padá s předpokladem, že Američané všude platí kartou, ať již kreditní nebo debetní, a hotovost používají jen minimálně. U nás je proto její efektivní fungování zatím nemožné.

Pozor, utrácíš víc než průměrný Američan!

Aplikace dále umožňuje nastavit si různá měsíční omezení rozpočtu pro jednotlivé kategorie. Uživatel je automaticky upozorňován, že svůj rozpočet v dané kategorii čerpá rychleji než by měl. Zajímavá je i funkce „porovnej se s průměrným Američanem.“ Praktickou pomůckou je možnost nechat si na mobilní telefon zasílat upozornění o stavu rozpočtu, o tom, že je třeba zaplatit výdaje na kreditce, nebo že na účtu došlo k vysokému výdaji. Mint má prostě přehled a nebojí se mluvit.

Server vydělává na „provizích“ stejně jako finanční poradci z masa a kostí. Uživatelům dává na základě údajů o jejich rozpočtech tipy, jak ušetřit. Například: „Pozor! Na běžném účtu vám leží ladem 5 tisíc dolarů. Pokud peníze převedete na spořící konto té a té instituce, získáte každý rok na úrocích X dolarů navíc.“ Pokud uživatel radu využije, vlastník aplikace dostane procenta za získání klienta pro daný produkt.

Mint v Česku? Hudba budoucnosti

Dokonalost aplikace je založena na několika předpokladech, které jsou v Čechách zatím hudbou budoucnosti:

  • Američané platí kartami všude, mají jich poměrně hodně a ztrácí přehled o jejich užívání a zůstatcích.

  • Zakladatelé aplikace téměř zázrakem domluvili s americkými finančními institucemi šifrovaný přístup do internetových bankovnictví, odkud „sosají“ data o výdajích uživatele. Důvěryhodnost tohoto předávání informací je naprosto zásadní. Osobně si nejsem jistá, kolik Čechů by s klidem zadalo údaje o svém přímém bankovnictví do nějaké bezplatné internetové aplikace.

V principu se jedná o naprosto jednoduchý nástroj na sledování rodinného rozpočtu, který je ale založen na obrovské automatizaci a uživatelské přívětivosti, kdy aplikace zpracovává a třídí data sama a nevyžaduje jejich manuální zadávání.Mint.com byl spuštěn v roce 2007 a dnes má již přes jeden milion uživatelů. Třeba se jednou opravdu dočkáme něčeho podobného i u nás. Tabulka se dvěma sloupečky „příjmů“ a „výdajů“ pečlivě narýsovaná v bloku tužkou číslo tři pak asi bude působit hodně „out“.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Lada Kičmerová

Lada Kičmerová

Absolventka žurnalistiky a mediálních studií na FSV UK a programu MBA na Vysoké škole ekonomické v Praze. Ještě během studií nastoupila v roce 2006 jako redaktorka do finanční rubriky Lidových novin, kde... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo