Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Proč je Amerika nejlepší?

Lada Kičmerová
Lada Kičmerová
24. 2. 2010

Ti, co si ještě hrají na hrdiny a odolávají Facebooku, se ptají, k čemu že je „to“ vlastně dobré. Kromě rozvodů a usmíření v přímém přenosu na „efbéčku“, které si nezadají s mexickou telenovelou, vám mohou vaši přátelé dát i dobrý tip na články, které stojí za to si přečíst, a videa, které stojí za to shlédnout.

Proč je Amerika nejlepší?

Před časem jsem takto „klikla“ na videu doporučené Arsenem Lazarevičem určené „pro každého ekonoma“ odpovídající na otázku, proč jsou některé země bohaté.

Zdroj: youtube, s českými titulky zde

První minuta mě málem přiměla video zase rychle vypnout: pán s knírkem ve stylu konfederačního jihu tvrdil, že Amerika je v tuto chvíli místo, kde všichni chtějí být. „Američané žijí lépe a déle než prakticky kdokoliv kdekoliv.“ No dobře, takže není to zrovna to nejaktuálnější video v rámci ABC News. Jeho poselství ale stále má svůj význam.

Na srovnání tří entit: USA, Indie a Hongkongu, je založeno tvrzení, že rozhodujícím faktorem pro blahobyt země je ekonomická svoboda.

Indie je největším demokratickým státem na světě, ale přesto v ní existuje obrovská chudoba a nedostatečné zabezpečení základních potřeb. Demokratické politické zřízení a dědictví britské kolonie tedy rozhodně nestačí k tomu, aby země prosperovala.

Hongkong byl ještě v padesátých letech městem, kde chtěl žít jen málokdo. O demokracii v politickém slova smyslu se zde nedá mluvit, protože nahrazení císaře britskou správou a posléze čínskou komunistickou stranou onu politickou „freedom“rozhodně neslibuje. Svému rychle nabytému bohatství prý ale Honk Kong vděčí politice „shovívavého zanedbávání.“ Zkrátka a jasně: stanovila se nějaká základní pravidla a všemu ostatnímu nechaly honkongské elity volný průběh. Nezasahování motivovalo, a lidé si tak „vydělali nějaké ty peníze.“

Principy jsou jednoduché a dobře známé: pouze minimální regulace, nízká daňová sazba, která nedemotivuje, a snadný přístup k podnikání. „I neschopný Američan zde může začít s podnikáním během jediného dne.“ V kontrastu moderátor ukazuje administrativní cestu k podnikání ve Spojených státech nebo Indii. Jenže formuláře, regulace a pravidla „na všechno“ jsou přece schvalovány proto, aby nám usnadnily lepší a bezpečnější život! „Není na světě nic, co způsobuje větší škodu, než dobrý úmysl vlády,“ říká ve videu Milton Friedman (nahrávka je z roku 1999).

Proč je tedy Amerika nejlepší? Protože je otevřená novým nápadům, myšlenkám, a jejich rychlé realizaci. Zatímco evropské státy konstantně usilují o zachování statusu quo, v Americe noví lidé vytváří nové projekty a dochází. Proměna, inovace a pokrok jsou permanentní.

Argumentace ve zbytku videa hodně tahá za uši, ale je zajímavá už jen z hlediska vývoje posledních několika let, kdy americké firmy masivně outsourcují do Indie.

Nicméně vítězná kombinace demokracie, jasně daných jednoduchých pravidel – právního řádu a ekonomické svobody zůstává stejná. Bez ohledu na přesuny ekonomických sil.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Lada Kičmerová

Lada Kičmerová

Absolventka žurnalistiky a mediálních studií na FSV UK a programu MBA na Vysoké škole ekonomické v Praze. Ještě během studií nastoupila v roce 2006 jako redaktorka do finanční rubriky Lidových novin, kde... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo