Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Subprime tak trochu jinak

Arsen Lazarevič
Arsen Lazarevič
17. 1. 2009

Nedávno mi jeden známý, říkejme mu Michal, rozzlobeně vyprávěl o návštěvě čínské restaurace. Objednal si tradiční čínské jídlo kung-pao, které na talíři vypadalo velice lákavě a porce prý byla veliká. Když však jídlo spořádal, po několika hodinách měl žaludeční potíže.

Subprime tak trochu jinak

Celý následujicí den strávil na záchodě a po tomto úporném boji dostal teplotu, ze které se léčil ještě několik dní. Když pak šel k doktorovi, bylo mu řečeno, že to odnesl jeho žaludek a doporučoval mu v následujicím měsící striktní dietu. Jeho návštěva se mu tak krutě vymstila. Za skvěle vypadající cenu 69 korun dostal velkou, dobře vypadající porci jídla. Z té se po určité době bohužel vyklubal toxický produkt.

Nechápal, jak se to mohlo stát, protože ze strany jeho přátel byla tato restaurace velmi doporučována. Po tomto incidentu se dozvěděl, že v ní byli jen jednou. Když vyslechli mého známého, zalekli se a slíbili, že už tam nikdy nepůjdou.

Michalovi přátelé, kteří mu restauraci doporučovali, tak selhali, protože sami nevěděli o zdravotní závadnosti jídla podávaného v této restauraci. Přitom jídlo v restaurace hodnotili jako velmi dobré a chutné, jinými slovy dali mu ten nejlepší rating .

Bylo to podobné jako v případě hypoték, kterým ratingové agentury dávaly příznivé hodnocení. Banky dělaly z těchto hypoték různé balíčky. Podobně jako investoři v nich viděli záruku vysokého výnosu při minimálním riziku. Ani samy ratingové agentury přitom nevěděly, co tyto přeprodávané balíčky obsahují.

A co centrální matka?

Michal však dietu nedodržoval. Slova doktora tedy pro něj nic neznamenala. Tuto skutečnost jsem zjistil za týden, když jsem ho navštívil. Maminka, která si vzala kvůli synovi dovolenou, mu usmažila bramboráčky, ze kterých byl vidět všude přetekající tuk.

Když zazvolnil telefon, můj známý kvůli tomu na chvíli odešel z místnosti (pravděpodobně důležitý obchodní rozhovor) a já zůstal jsem v pokoji sám s jeho maminkou, sebral jsem odvahu a řekl jí, že by přece jen měl jíst něco jiného.

Začal jsem tedy vyjmenovávat jídla, ve kterých vždy byla nějaká zelenina. Odpověd, která přišla vzápěti mě velice překvapila „Ale to on nejí. Poslední dny je hodně zesláblý a měl by jíst pořádně.“

Zhrozil jsem se a řekl jsem, že žaludek má jenom jeden a pokud nebude dietu dodržovat, tak se můžou objevit závažné zdravotní problémy v budoucnu. Na této paní bylo vidět, že jí je rozhovor na toto téma nepříjemný a na mé výtky už neodpověděla. Pravděpodobně si myslela, proč si vůbec dovoluji jí radit… Ona je přece jeho maminka a ví, co její syn nejvíc potřebuje.

Podobné kroky praktikují i centrální banky v celém světě. Obnovení nadměrné (a podobně jako v případě mého známého nezdravé) spotřeby, nám má údajně spolu se zadlužováním a růstem inflace pomoci dostat se z krize. Co si o tom myslíte?

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (8)

Vstoupit do diskuze
Arsen Lazarevič

Arsen Lazarevič

Ekonomický publicista. Narodil se v Bělehradu, v České republice žije trvale od svých pěti let. Na Finmagu začínal, dnes působí na serveru Měšec.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo