Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Léto začíná v zimě

František Mašek
František Mašek
7. 2. 2009

Všude dobře, tak co doma? Někdejší heslo českých emigrantů ztratilo po roce 1989 na významu. Pokud jde o dovolenou, dává nicméně řada Čechů přednost zahraničí. Nejvíc jich zůstává věrno sloganu, podle něhož představuje Chorvatsko starou lásku s mladým srdcem.

Léto začíná v zimě

Jezdit na stejné místo k moři se ale časem přejí. Tím spíše, že příležitostí, z nichž si je možné vybírat, je stále více. Platí to jak o nabídce 18. ročníku středoevropského veletrhu cestovního ruchu Holiday Word, tak o tipech, které najdeme na internetu. Nebo objevíme sami.

Co je tedy letos možné očekávat? „Trendem zůstane Středomoří. Na veletrhu se například poprvé objevila nabídka cest do Sýrie, která má u nás nálepku teroristické země,“ řekl Finmagu manažer Holiday World Libor Patočka.

V kurzu nejspíš zůstane exotika. Ti movitější budou dál létat do Malajsie, Thajska či dalších vzdálenějších destinací. Řada Čechů ale může mít kvůli recesi hlouběji do kapsy, a pokud nezůstanou doma, budou nejspíš tuto exotiku hledat blíže – a to právě někde ve Středomoří.

Roste zájem o zážitkovou turistiku. Nejen  o tzv. bungee jumping, potápění, případně pobyt na plachetnici. Romantiku lze najít i doma, třeba při ochotnických či dalších představeních na domácích hradech či zámcích, nebo při plavbě na jachtě po Slapech, Orlíku či na Lipně. 

Pozor na ceny zájezdů

Ceny zájezdů půjdou nejspíš podle Patočky mírně nahoru. Palivový příplatek může být sice kvůli poklesu cen ropy nižší, je tu ovšem přece jen rozdíl. "Loni stálo euro i kolem 22 korun, zatímco letos se jeho cena blíží 28 korunám. Nemusí jít o dramatické zdražení zájezdů, podobné anomálie, kdy byla dovolená v zahraničí levnější než v Krkonoších, jsou však již zřejmě minulostí,“ dodává Patočka.

Je proto třeba mít na paměti, že některé smlouvy s cestovními kancelářemi mohou obsahovat ustanovení, podle něhož mohou "cestovky" v případě prudkého oslabení kurzu koruny několik týdnů před odjezdem či odletem zájezd zdražit.

Na něco podobného jsme nebyli zvyklí. Koruna ostatně v posledních letech spíše posilovala. Pokud by její kurz k euru či dolaru znovu rostl, budou ale cestovní kanceláře zájezdy naopak zlevňovat? Zatím se o ničem podobném nikdy nehovořilo…

Na míru a přitom levně?

Cestovní kanceláře zatím podle Patočkových slov žádný výraznější pokles zájmu spojený s obavami z recese a tím i nižších příjmů nezaznamenávají. Dál pozvolna roste zájem o individuální cestování, logicky spíše z řad těch majetnější – ti si mohou samozřejmě nechat sestavit i zájezd na míru. Podobné cestování na druhé straně láká i dobrodružnější povahy, kteří se zajímají o určitou zemi či oblast, a zpravidla tedy ví, kde mohou ušetřit. „Romantika za korunu“ není ovšem pro každého.

Přestože řada Čechů tráví část volna v zimě v Alpách, Dolomitech, případně ve Vysokých Tatrách nebo v jiných horách, prim dál hraje dovolená v létě. Asi čtvrtina všech zájezdů je již kupována přes internet.

Někteří Češi možná letos moře vynechají a zůstanou doma. Že by přitom plánované snížení DHP u restauračních služeb z 19 na 9 % přispělo k poklesu cen v restauracích a tím i většímu zájmu o domácí dovolené, lze považovat spíše za dobrý vtip. 

Hausbót, motorový člun, jachta

V pestré nabídce zájezdů na Holiday World tentokrát nenajdeme podobnou perličku, jakou představovala před několika lety cesta na lyžích na Severní pól. Kdyby si někdo koupil tento zájezd přímo na veletrhu, mohl z tehdejší ceny získat desetiprocentní slevu, což činilo bratru asi 37 tisíc korun. No nekupte to!

Tradiční dovolená na kole, vysokohorská turistika či potápění již nicméně dávno nestačí. Je ji možné strávit například na hausbotu, nebo za kormidlem lodi brázdící kanály v Nizozemsku (prospekt ukazuje, že to prý zvládne i dítě a nejsou k tomu nutné žádné papíry) nebo na plachetnici – tam již ovšem s kapitánem s příslušnými zkouškami. Finančně zajímavá, jinak ovšem poměrně náročná, bývá cesta tzv. spacím autobusem, v němž máte zajištěné jídlo i nocleh.

Podobné nabídky vypadají za první pohled jako velmi drahé. Pokud se ale sejde napříkld na plachetnici dostatečně velká posádka, objedná si letenky dost dlouho předem a dohodne se na společném jídle, nemusí jít o díru do rodinného rozpočtu.Podobné předsevzetí se ovšem v pohostinném Středomoří obtížně dodržuje.

Je se samozřejmě třeba vzdát trochy pohodlí, při bouřlivější plavbě se může projevit ponorková nemoc a hádky. Pro dobrodružnější povahy představuje nicméně podobná prvotní zkušenost z plavby na jachtě vstupenku na další cestu – třeba do Karibiku na 14 dnů – kde si mohou kromě plavby na plachetnici ve skutečně exotickém prostředí vyzkoušet i jízdu na daleko rychlejším katamaránu.

Zajímavé zážitky nabízí i zmíněný spací autobus, v němž máte zpravidla za přijatelnou cenu zajištěno cestování, bydlení i jídlo. I tady samozřejmě hrozí ponorková nemoc. Mj. i proto, že s hygienou to může být někdy docela složité.. 

Přesto nebo možná právě proto přinášejí podobné cesty nezapomenutelné zážitky. A nic na tom nemění fakt, že počasí nemusí vyjít podle vašich představ. Nebo raději vyrazíte do Středomoří, do Číny, Tibetu či do Mexika a sami?

Kam a proč tedy hodláte letos jet vy? Chcete cestovat individuálně, nebo dáváte přednost zájezdu? Zapomeňte na chvíli na finanční trh, myslete na příjemnější věci a podělte se s námi o své zážitky, zkušenosti a názory!

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo