Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pozor na falešné iluze i peníze

František Mašek
František Mašek
28. 2. 2009

Zatímco kvalitu vína posuzujeme podle vůně, barvy a chuti, při zkoumání pravosti bankovky hraje hlavní roli nejen zrak, ale i hmat. I ve světě stále kvalitnější reprodukční techniky bychom zpravidla měli padělané peníze rozpoznat. Podvodníci mají ovšem silného spojence v lidské nepozornosti či roztržitosti. Hůře se samozřejmě rozpozná padělek cizích měn.

Pozor na falešné iluze i peníze

Loni přitom podle informací České národní banky padělaných a pozměněných peněz přibylo. Není to ale nijak tragické - celkově bylo na území ČR zadrženo 4 584 padělaných a pozměněných bankovek a mincí a 888 napodobenin bankovek a mincí všech měn, nominálních hodnot a vzorů, tj. přibližně o tisícovku více než v předchozím roce. Jejich celková hodnota přesáhla pět milionů korun. Pro srovnání 22. prosince loňského roku bylo v oběhu rekordních 412,3 mld. korun.

Počet zadržených padělaných a pozměněných českých bankovek a mincí dosáhl 3 039, tedy o 747 více než v roce 2007. Většinu z nich - 2 813 kusů - tvořily padělané bankovky, zajištěno ale bylo i 166 kusů padělaných mincí a 60 kusů pozměněných bankovek a mincí.

"Letí" tisícikoruny a padesátieura

Téměř dvě třetiny zachycených domácích padělků tvořily tisícikoruny a pětistovky. Padělají se ale kupodivu i mince, u nichž je otázka, zda se jejich výroba vůbec vyplatí, což platí zejména u českých korun.

Stoupl rovněž počet padělků valut - z celkově 1545 zadržených kusů připadá 1028 na eurobankovky. Rostoucí kurz eura tedy přispěl k tomu, že se jejich počet výrazně zvýšil, zatímco počet dolarových padělků naopak klesl. Prim hrají padesátieurové bankovky.
Zadrženo bylo i 888 napodobenin bankovek a mincí všech měn. Jde o "peníze", které mohou být využity například ve filmu nebo k reklamním účelům. V těchto i v dalších případech je ovšem u této fiktivní měny třeba dodržovat velmi přísná pravidla.

Většina padělaných českých bankovek byla odhalena přímo v oběhu. V porovnání s kolujícím množstvím oběživa (viz výše) je jejich počet zanedbatelný. Bankovku či minci, která u vás vzbudí podezření, nemusíte převzít. Stačí ovšem chvilka nepozornosti, a pokud jste si nevšimli, že je padělaná, dostanete se do problémů.

Snažit se zbavit v obchodě či jinde padělaných peněz, které jste sami dostali, je trestný čin. I když policii, která podobné případy šetří, přesvědčíte, že jste si ničeho nevšimli, nevyhnete se nepříjemnostem. Za katr sice nepůjdete, za padělané peníze vám ale nikdo nic nedá.

Důvěřuj, ale prověřuj

Jak se tedy vyhnout problémům? První věc, kterou by se měl podle náměstka ředitele peněžní sekce ČNB Leopolda Surgy občan při posuzování pravosti bankovek řídit, je hmat. Bankovky jsou totiž tištěny na speciálním druhu papíru.

Kvalitnější padělky hmatem neodhalíte. Občan by měl posuzovat také barvu peněz a jejich ochranné prvky, především ochranný metalický proužek a vodoznak s prvky, viditelnými proti světlu, které rovněž dosvědčují pravost bankovky.

Padělání minci je, jak připouští Jiří Rott z odboru ochrany platidel ČNB, z ekonomických důvodů v případě těch českých problematičtější. U eura je tomu jinak. Dvoueurová mince má již v přepočtu hodnotu přes 50 korun. V zahraničí je přitom využívána v řadě automatů.

Pamětníci si při této příležitosti jistě vzpomenou na někdejší československé mince, které někteří koumáci, než se na to přišlo, využívali v automatech v západním Německu místo marek.

Pokud by se ale chtěl někdo věnovat tomuto "neobvyklému koníčku" a padělat třeba právě dvoueura nebo bankovky o větší hodnotě, měl by mít na paměti, že v České republice může být jeho aktivita "oceněna" vězením na pět až deset let a pokud by šlo o organizovanou skupinu, dosahuje horní hranice trestní sazby dokonce patnáct let. Za přechovávání padělaných peněz pak podle Rotta hrozí dvou- až osmileté vězení.

Co se zničenými penězi?

S padělanými penězi se doufejme čtenáři Finmagu hned tak nesetkají, jako bonus ale připomeňme, co dělat, když se nám dostanou do ruky sice pravé, leč poškozené peníze.

Pokud je poškozena necelá čtvrtina jejich plochy, vyplatí za ně ČNB občanovi plnou náhradu. Když jsou poškozeny z méně než poloviny, získá občan půlku odevzdaných peněz. Jestliže je v pořádku více než čtvrtina bankovky, obdrží čtvrtinu její hodnoty, pokud je škoda na penězích ještě větší, nedostane občan bohužel nic.

Přikládat penězi nebo zapalovat si doutník pětistovkou či tisícikorunou po vzoru některých filmových hrdinů a chtít si je po této frajeřině nechat vyměnit za nové, se tedy nemusí vyplatit. Stejně jako nedat si pozor, zejména pokud dostaneme bankovky o větší hodnotě, na možné padělky.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo