Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kreditní versus debetní

Lada Kičmerová
Lada Kičmerová
3. 6. 2009

Moje česká debetní karta je ve Spojených státech kreditní. Karty vydávané v současnosti bankami v Česku jako „standardní platební karty“ k běžným účtům mohou být kreditky. Rozdíl je přitom obrovský a na účtu se projeví.

Kreditní versus debetní

Na pokladně obchodního řetězce v Kalifornii podávám prodavačce svou embosovanou debetní kartu vydanou ČSOB. „Je kreditní, nebo debetní?“ ptá se prodavačka. V duchu si říkám, že na tuto otázku by možná někteří čeští majitelé platebních karet ani neznali odpověď, ale poučeně odpovídám, že moje karta je debetní.

Prodavačka ji prožene žehličkou a vyzve mě k zadání PIN. To mě zmate – u této karty nikdy PIN nezadávám a popravdě už si ho ani nepamatuji. Řeknu to prodavačce. „Kreditní karty jsou bez PIN, u debetní se PIN zadává,“ poučí mě.

„V tom případě je moje karta podle vašich pravidel kreditní,“ pokrčím rameny. A je to tak, platba „kreditní kartou“ proběhne bez problémů. Zdá se, že v Americe jsou embosované karty zkrátka kreditky a basta.

Jedná se o velmi nebezpečnou záměnu a dochází k ní stále častěji i v Česku. Velké banky například při skončení platnosti elektronické debetní karty nabídnou majiteli účtu „vylepšenou platební kartu“, kterou je ale klasická kreditka.

Slovní spojení „kreditní karta“ ale často vůbec nepadne a marně ho budete hledat i na webových stránkách věnovaných produktu. Přitom se jedná o naprosto odlišné „karty“, k jejichž záměně by nikdy nemělo docházet.

Kreditní karta je úvěrový produkt, pro banky velmi výnosný. Není proto divu, že ho s takovou velkorysostí nabízí svým klientům místo dosavadní debetní karty. Platit z cizího „na dluh“ a platit z vlastního zůstatku na účtu jsou dvě naprosto odlišné okolnosti, se kterými souvisí takové „drobnosti“ jako jsou úrokové sazby, poplatky za výběry z bankomatů apod.

Pokud vždy využijete bezúročné období, nevybíráte hotovost a kreditku dostanete bez ročního poplatku, může se jednat o zajímavý způsob využití výhod typu „procenta z nákupu do penzijního fondu“ nebo různých slev u nasmlouvaných prodejců.

Málokdo je ovšem dostatečně disciplinovaný a do úplně jiné kategorie pak spadají ti majitelé kreditek, jimž rozdíl mezi debetní a kreditní kartou není jasný.

Čipová, elektronická, kreditní, embosovaná, debetní, hybridní, kobrandovaná, zákaznická... Není jednoduché se v typech karet vyznat a umět je správně používat. Rozdíl mezi kreditní a debetní kartou je ale natolik zásadní, že by měl být známý všem majitelům karet, prodavačkám i pracovníkům bank. I kdyby byla karta ze zlata a s obrázkem vašeho domácího mazlíčka, je-li to kreditní karta, jedná se o dluh.

„Kreditní,“ zašveholím nyní vždy, když na americké pokladně podávám svou českou kartu. A za zády křížím prsty, protože je to právě naopak, ale ty jarní slevy mi prostě za tu lež stojí. Ach jo.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (9)

Vstoupit do diskuze
Lada Kičmerová

Lada Kičmerová

Absolventka žurnalistiky a mediálních studií na FSV UK a programu MBA na Vysoké škole ekonomické v Praze. Ještě během studií nastoupila v roce 2006 jako redaktorka do finanční rubriky Lidových novin, kde... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo