Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Manažerský dress code

Světlana Rysková
Světlana Rysková
19. 6. 2009
 6 905

Ani první dáma Spojených států není bez chybičky. Při návštěvě Prahy zapomněla na punčochy. Je to stejně nepřípustné, jako kdyby její muž měl sandály bez ponožek. Vyvarujte se i vy letních hříchů v oblékání, říká Helena Kohoutová, která ladí styl manažerům významných firem.

Manažerský dress code

Když navštívila první dáma Spojených států Michelle Obamová Česko, novináři si všimli, že byla bez punčoch. Je to odpustitelné?

Rozhodně ne. U manažerek a žen, které vystupují v nějaké oficiální roli, stále platí, že musejí mít punčochy, a to i v létě. Neměly by mít ani obuv, která je vepředu otevřená. Stejně tak by měly mít vždy make-up.

Ale v létě je to někdy k nevydržení. Není protokol k ženám příliš přísný?

Dnes už je nabídka punčochového zboží taková, že se dají sehnat snesitelné punčocháče, nebo si ženy mohou vzít samodržící punčochy, případně pokud mají sukni nebo šaty v takzvané lady délce, stačí i podkolenky. Co se týče úpravy obličeje, make-up je dobrý i pro to, že chrání pleť. V létě je hodně prachu a sluneční svit pleti také neprospívá.  Jinak bych chtěla zdůraznit ještě jedno pravidlo, které platí zejména v létě. Ženy mají někdy tendenci odhalovat ramena, ruce nebo výstřih, ale to při pracovních a oficiálních příležitostech nemusí být vždy nejvhodnější. Každý totiž vnímá nahotu jinak. U někoho může vzbudit nepříjemné pocity a to ovlivní atmosféru i výsledek jednání. Žena v manažerské pozici nemá ničím odvádět pozornost. Má vystupovat sama za sebe jako osobnost.

Některé ženy si však zřejmě myslí, že když budou mít hluboký výstřih, snadněji dosáhnou v jednání úspěchu, především u mužských protějšků…
 
Myslím, že je to omyl. Muži zase tak přímočaře nefungují. V poslední době se mi potvrzuje, že mnohem důsledněji oddělují soukromý, osobní a profesní život. Jinak vnímají manželku nebo partnerku, jinak se chovají k ženě, s níž třeba flirtují, a zcela jinak vnímají manažerku nebo obchodní partnerku. Takže výstřihy mohou v profesním životě vzbudit úplně jinou reakci než v soukromém.
 
Co všechno a jak tedy zahalit v létě?

Kromě nohou bych doporučila zahalit i ramena a lokty – ty nebývají vždycky vzhledné a těžko se s tím dá něco dělat. Přitom je možné využít nějakou lehkou látku nebo i průsvitnou s rastrem.  V létě působí nenásilně a přitom splní účel. Odstíní věci, které nemají vzbuzovat zájem. Z těchto materiálů se dají nosit halenky, lehká saka či bolerka.
 
Co by neměli v létě odhalovat muži-manažeři?

Rozhodně nohy. Někdy muži v létě nosí bermudy nebo krátké kalhoty a to je u manažera naprosto nepřípustné. Stejně jako sandály naboso. I v létě platí vždy dlouhé kalhoty a vždy ponožky v barvě kalhot. Tady pozor, někteří muži stále ještě ladí barvu ponožek s barvou bot, ale ponožka je prodloužením nohavice, a proto musí mít barvu kalhot. Když si chtějí muži při nějakém pracovním jednání v parném létě odložit sako, povolit kravatu nebo vyhrnout rukávy u košile, vždy by to měl navrhnout ten, který má nejvyšší postavení. Může se však stát, že se někomu udělá z horka nevolno a potřebuje si udělat větší pohodlí, i když ostatní to tak necítí. Pak by se měl vždy omluvit a požádat formálně o dovolení.

Číhají v létě ještě nějaká jiná rizika v oblékání?

Někdy manažeři v létě nezvládají takzvaný casual friday, kdy je v některých firmách povoleno chodit v neformálním oblečení. Tím ovšem nejsou míněny již vzpomínané šortky nebo bermudy. Drobnějším prohřeškem bývá oblek a košile bez kravaty. Košile má upravené zapínání tak, že se předpokládá jeho krytí kravatou. Bez kravaty působí nedbale. To už je lepší v létě volit do letního obleku tričko s krátkým rukávem nebo polokošili, což je stylově vyvážené a působí to velmi letně a dobře.

V létě jsou velmi často pořádány akce, které mají sportovní společensko-obchodní charakter – například party s obchodními partnery v golfovém klubu. Při takových příležitostech se člověk může setkat s velmi různorodým oblečením od večerních dlouhých šatů až po šortky a tričko. Jsou pro tyto příležitosti nějaká pravidla?

Většinou nebývají. Jestliže jsou ve firmě zaměstnanci vázáni nějakými pravidly a při golfu jsou ve sportovním, pak na následnou společenskou akci si může každý obléknout, co chce. A tady se právě ukazuje, že móda je jen slovo. Hlavní je u každého člověka, jaký má styl. Možná se na takové party odhalí více z charakteru jejích účastníků než kdekoli jinde. A možná proto se také tyto akce pořádají.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Světlana Rysková

Světlana Rysková

Věnuje se jako ekonomická redaktorka osobním financím, bankovnictví, pojišťovnictví a realitnímu trhu. Přispívá pravidelně do řady časopisů a do pořadů Českého rozhlasu. Kmenově působila v týdeníku Profit... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo