Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kolaterální čtení

Martin Vlnas
Martin Vlnas
15. 8. 2009

Ivan Adamovič před nedávnem věnoval svůj Knižní čtvrtek orwellovskému přešlapu největšího internetového knihkupectví Amazon.com. Podobné přešlapy gigantů ale není nutné vnímat jen jako absolutní zlo. Jejich nezamýšleným důsledkem je totiž vzrůst zájmu o alternativní a mnohdy zajímavější projekty. Jedním takovým je server betterworldbooks.com.

Kolaterální čtení

Better World Books se na rozdíl od Amazonu zaměřuje primárně na prodej použitých knih (nové ale můžete zakoupit také). To je sice chvályhodné, ale stále nic extra. Podobných více či méně úspěšných obchodů přece najdete na síti přehršel. Rozdíl mezi Better World Books a zbytkem knihkupeckého světa je v tom, že ze zisků z prodeje BWB financuje boj s negramotností.

Jde tedy o klasický příklad sociálního podnikání – podnikání, jehož primárním cílem není uspokojení potřeb majitelů ale provozování sociálně prospěšných aktivit. Ty nejsou, jako ve většině případů, dotovány z peněz daňových poplatníků či dárcovských příspěvků, ale prostředků získaných v rámci klasického tržního systému. Takový kapitalismus s lidskou tváří, chtělo by se říci.

Od roku 2002, kdy projekt vznikl, se společnosti podařilo v partnerství s více než 1800 americkými a kanadskými kampusy a 1400 knihovnami znovu zapojit do oběhu na 25 milionů knih. Zároveň s tím BWB zachránilo na 13 tisíc tun knih odsouzených k bolestivé smrti v recyklačních centrech. Jejich internetovým prodejem společnost vydělala 6,5 milionu dolarů.

Třetinu ze sumy BWB věnovalo neziskovým organizacím bojujícím s dětskou negramotností v Africe, další miliony pak pomáhají zvyšovat čtenářské dovednosti doma ve Spojených státech, kde má podle údajů National Assessment of Adult Literacy „nižší než základní čtecí schopnosti“ na 30 milionů dospělých. Tisíce tun knih navíc BWB zdarma (sama si hradí náklady na přepravu) rozeslala do chudých oblastí celého světa.

Pokud se na stránkách BWB rozhodnete nakupovat, narazíte kromě sociálního přesahu i na řadu dalších výhod (třeba v porovnání s Amazonem): můžete zde platit pomocí PayPalu, který monopolistický Amazon ignoruje, a potěší také nízké poštovné – za dopravu do kteréhokoliv koutu světa zaplatíte jen 3,97 dolaru. Enviromentalisty zase potěší důraz kladený na ochranu životního prostředí – BWB spolupracuje s offsetovým projektem carbonfund.org, takže vaše objednávky za sebou nezanechávají žádnou uhlíkovou stopu.

Není-li vám lhostejný osud budoucích afrických generací, nebo tupost amerických mas (jedno z nejsledovanějších videí na YouTube, vřele doporučuji), neváhejte a kupujte.

S každou další knihou, kterou přečte, totiž nevzděláváte jen sami sebe, ale kolaterálně i svět kolem vás.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo