Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ukončit smlouvu, nebo platit dál?

Lada Kičmerová
Lada Kičmerová
19. 8. 2009

„Na radu zprostředkovatele paní zrušila starou životní pojistku a uzavřela si novou. Vůbec přitom netušila, že se kvůli „výhodnější“ smlouvě může připravit o hodně peněz,“ soucítí s obětí redaktor deníku.

Ukončit smlouvu, nebo platit dál?

Poškozená se nyní chce o svých 19 tisíc zaplacených na pojistném soudit. Je prý totiž přesvědčena o tom, že ji poradce k podepsání nové smlouvy přiměl jen kvůli provizi, a bylo mu úplně jedno, že na tom ona bude tratit.

Více se o příběhu nedozvíme. Kauzy podobného typu jsou novinářsky nesmírně atraktivní, staví totiž redaktory do role obhájců poškozených „obyčejných slušných lidí,“ (kteří financím vůbec nerozumí, chtělo by se dodat.) Ve skutečnosti se jedná o obrovskou a rozsáhlou problematiku, kterou článek rozstřelil na černobílý souboj dobra a zla.

Zásadní informace, která v článku chybí, jsou údaje o vypovězené smlouvě. Co totiž dělat se špatnou smlouvou o životním pojištění, kvůli které budeme další desítky let sypat peníze z okna, aniž bychom byli řádně zajištěni nebo kumulovali nějaké zajímavé prostředky v kapitálové složce? Co když poradce vypověděl paní smlouvu, která by ji v průběhu dalších let připravila o mnohem více?

Možná se jednalo o lovce provize a možná také ne. V každém případě se poradce dopustil zásadní chyby, a to té, že své klientce důvody pro vypovězení původní smlouvy řádně nevysvětlil. Pokud se totiž jednalo o mizerný a drahý produkt, nemohl být až takový problém dát dohromady pár čísel a ukázat, proč je pojistka špatná. Volit strategii „čím míň toho ví, tím líp,“ je naprosto chybná a k důvěře klienta nikdy nepovede. Neupozornit na to, jaké jsou důsledky vypovězení kapitálotvorných životních pojištění během prvních let jejich trvání, je selhání poradce a nic jiného.

Ve výsledku je z takového chování jenom další mediálně rozmázlý šrám na pověsti finančního poradenství.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Lada Kičmerová

Lada Kičmerová

Absolventka žurnalistiky a mediálních studií na FSV UK a programu MBA na Vysoké škole ekonomické v Praze. Ještě během studií nastoupila v roce 2006 jako redaktorka do finanční rubriky Lidových novin, kde... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo