Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Hypotéka jen do 40 % ceny nemovitosti

Lada Kičmerová
Lada Kičmerová
21. 10. 2009

Médii prošuměl návrh Evropské komise sjednotit pravidla pro poskytování hypoték v EU, jehož součástí je i zpřísnění poskytování úvěrů na bydlení. Zatímco dnes české banky klientům půjčují v průměru 70 % hodnoty zastavené nemovitosti, do budoucna by měly být standardní sazby spojeny pouze s úvěrem do 40 % LTV (Loan to value). Přeloženo do lidštiny: na bydlení byste si jako dnes již nepůjčili.

Hypotéka jen do 40 % ceny nemovitosti

Některá média o návrhu, který snad nemohl být míněný ani příliš vážně, často psala jako o hotové věci. Ve skutečnosti se toto omezení do připravované směrnice o kapitálové přiměřenosti bank doufám nedostane. Nicméně souvisí s problematikou celoevropské regulace, o níž zde před nedávnem psal ve spojitosti se sjednocováním daňových sazeb Pavel Kohout. EU chce opět léčit neduhy celoevropskou směrnicí ignorující specifika jednotlivých zemí.

Za krizi prý mohou banky, které poskytovaly hypotéky všem a v příliš vysoké hodnotě, čímž šroubovaly nahoru ceny nemovitostí a "deformovaly" trh. Takže další krizi předejdeme omezením takového nešvaru, řekli si v EU. Pokud si někdo půjčí do 40 % hodnoty zastavené nemovitosti, dostane standardní sazbu, při vyšším úvěru bude banka muset držet vyšší rezervy a výsledkem bude riziková přirážka k úrokové sazbě.

Již dnes jsou samozřejmě hypotéky s vyšší hodnotou LTV dražší než ty s nižší a takzvané stoprocentní hypotéky se prakticky přestaly poskytovat. A to z vlastní vůle bank, které riziko u úvěrů vyšších než na 70 % hodnoty nemovitosti vyhodnocují. Zmíněná "evropská hranice" je ale podstatně nižší a podle vyjádření analytiků v médiích by vedla k omezení dostupnosti úvěrů na bydlení.

Každý, kdo uvažoval o koupi bydlení a paralelně platí nájem, ví, že našetřit 60 % ceny je opravdu nadlouho. Navíc platit prakticky stejně za byt, který nikdy nebude můj, jako za splátku hypotéky, se mnohým pochopitelně nechce. Počet českých neplatičů hypoték je pod dvěma procenty a nezdá se tedy, že by banky u nás půjčovaly neuváženě. Naopak se již několik měsíců mluví o zpřísnění podmínek bank a propadu objemu hypoték meziročně o třetinu.

Pokud některé státy EU, jako Dánsko nebo Nizozemsko mají s objemem a hodnotami LTV hypoték problémy, ať ho jistě řeší. Ovšem umělým omezením celé sedmadvacítky budou paradoxně postiženi ti, kteří se doposud chovali zodpovědně. A české hlavy budou muset horentně vymýšlet, jak omezení přechytračit, ať již nadhodnocenými odhady nemovitostí nebo únikem do sféry úvěrů ze stavebního spoření.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (16)

Vstoupit do diskuze
Lada Kičmerová

Lada Kičmerová

Absolventka žurnalistiky a mediálních studií na FSV UK a programu MBA na Vysoké škole ekonomické v Praze. Ještě během studií nastoupila v roce 2006 jako redaktorka do finanční rubriky Lidových novin, kde... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo