Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kdo hledá, najde

Michal Karásek
Michal Karásek
23. 10. 2009
 5 261

Trojitý Sex on the Beach, náhrdelník pro přítelkyni nebo třeba let balonem… S levnou letenkou si můžete tohle všechno dopřát „nad plán“. Nejdřív ji ale musíte najít!

Kdo hledá, najde

Kdo touží cestovat levně, nemá na výběr. Platí jednoduchá rovnice: prodejna letenek = internet. A to jak v případě klasických aerolinek, kde lze ušetřit například na servisním poplatku za vystavení letenky, tak v případě aerolinek nízkonákladových. Tam ostatně zákazník ani jinou možnost nemá. Internet je hlavním nízkonákladovým prodejním kanálem.

Najít nejvýhodnější let s klasickou aerolinkou je poměrně snadné. Stačí zvolit jeden z mnoha internetových portálů, které se na vyhledávání a prodej letenek specializují. Mezi ty nejoblíbenější patří stránky letuska.cz a kralovna.cz. Oba vyhledávače fungují podobně: na základě zadaných letišť a požadovaného termínu zobrazí seznam letenek a jejich cen včetně poplatků.

Cenu ovlivňuje dostupnost levných tarifů, která závisí i na naplněnosti letů. Proto pokud jste časově flexibilní, dosáhnete příznivější ceny tím, že zvolíte hledání letu i ve dnech kolem vámi preferovaného termínu. Jestliže požadujete let v konkrétní denní dobu, je přirozenější volbou hledání dle letového řádu.

Ponořte se hlouběji

Pokud se ponoříte do plánování hlouběji, brzy zjistíte, že vám uvedené možnosti nestačí. Naštěstí existují i specializované vyhledávače, které umožňují zkvalitnit výsledek zadáním dalších parametrů. Patří mezi ně třeba vyhledávač Matrix, který naleznete na adrese matrix.itasoftware.com. Kromě standardního hledání letů mezi dvojicí měst můžete hledat lety i na některé z okolních letišť. Matrix také dovede hledat kromě jednosměrných či zpátečních letů i lety víceúsekové. Vyhledávač navíc podporuje plánování víkendových výletů a hledání nejvýhodnějších letenek v období jednoho měsíce.

Nejvíce však cestovatel ušetří, pokud si koupí letenku u nízkonákladové aerolinky. K prodeji těchto letenek však nejsou využívány běžné agenturní systémy, proto je většina letenkových portálů nenajde. Pro nezkušeného cestujícího tak bývá problém zjistit už jen to, jaké společnosti mezi jednotlivými letišti vlastně létají. Cestující ale nemá vyhráno, ani když se mu podaří příslušné dopravce identifikovat. Komplexní nabídku letů totiž zjistí jen postupným průzkumem webových stránek jednotlivých dopravců.

Naštěstí existují i takové vyhledávače, které pátrají také mezi lety „nízkonákladovek“. Žádný z nich však nepokrývá všechny letecké společnosti. Tyto vyhledávače navíc nejsou tak často aktualizovány. Kdo se povznese nad zmíněné nedostatky, tomu mohou vyhledávače low-cost letenek významně pomoci. Nespornou výhodou nízkonákladových společností je totiž možnost rezervovat jednosměrné letenky za cenu odpovídající polovině zpáteční letenky.

Dobré vyhledávací portály dokážou této vlastnosti plně využít a nabízejí – v případě, že je to výhodné – let tam i zpět u různých dopravců. Úskalím nákupu letenky od více společností je synchronizace nákupu tak, aby po zakoupení jedné letenky byla k dispozici za stále stejnou cenu i letenka v opačném směru. Ještě více tato nevýhoda eskaluje, pokud se pokusíme sestavit itinerář cesty z několika po sobě jdoucích letů.

Kombinujte, ušetříte!

Kombinace letů několika low-cost společností i lety s přestupy dokáže vyhledávat například server skyscanner.net. Aplikace umí porovnávat ceny letenek do více míst zároveň. Pokud vám tedy nezáleží na přesné destinaci, ale spíše na termínech letů, můžete si zde nechat předkládat návrhy na levné víkendové či týdenní pobyty. Nebo naopak. Pro konkrétní místa vyhledat nejlepší data příletu a odletu, a potom porovnávat jednotlivé nabídky leteckých společností mezi sebou.

Mezi již zmiňovanou nevýhodu skyscanneru patří to, že ceny uváděné ve výsledcích vyhledávání nemusejí být zcela aktuální. U každé položky je ale uvedeno stáří informace a uživatel může kliknutím požádat o aktualizaci cen. Cena je navíc zkontrolována současně s výběrem konkrétních letů. Vyhledávač neumožňuje letenky přímo zakoupit – transakce probíhá vždy na stránkách příslušného dopravce.

Kde hledat letenky?

  • Matrix / Matrix 2

Web: matrix.itasoftware.com

  • skyscanner.net

Web: www.skyscanner.net

  • dohop.com

Web: www.dohop.com

  • bravofly.com

Web: www.bravofly.com

  • flylowcostairlines.org

Web: www.flylowcostairlines.com

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Michal Karásek

Michal Karásek

Další články autora

Zobrazit vše

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo