Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Na počátku bylo „LO“

Martin Vlnas
Martin Vlnas
31. 10. 2009

I stvořil Bůh nebe a zemi. Země byla pustá a prázdná a nad propastnou tůní byla tma. Ale nad vodami vznášel se duch Boží. Tu řekl Bůh: „Buď světlo!“ Chvíli se nic nedělo. Pak systém nahlásil chybovou hlášku a spadl.

Na počátku bylo „LO“

Proč připadají narozeniny Internetu právě na 29. října? Právě v tento den se Leonard Kleinrock, profesor informatiky na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA), poprvé pokusil propojit dva vzdálené počítače. Psal se rok 1969. John Lennon se právě oženil s Yoko Ono, Američané úspěšně přistáli na Měsíci a v Mladé Boleslavi sjela z tovární linky první Škoda 100.

Vše odstartovala klávesa „L“. První písmeno startovního příkazu „LOGIN“. Právě tohle slovo mělo zahájit komunikaci čtyř vzájemně propojených uzlů, z nichž ale v tento památný moment fungovaly jen dva: jeden na kalifornské univerzitě, druhý ve Stanfordském výzkumném institutu. Zbývající dva na v univerzitách v Santa Barbaře a Utahu ještě nebyly řádně nainstalovány.

První pokus dopadl neslavně. Kleinrock se nedostal dál než k „LO“. Systém zkolaboval ještě dřív, než stihl informatik požadavek odeslat. Kleinrock se ale nevzdal. Na druhý pokus již vše fungovalo podle plánu. Síť ARPANET financovaná americkým ministerstvem obrany se „rozběhla“.A právě z tohoto armádního proto-internetu se během následujících dekád vyvinula globální superdálnice, která změnila svět informací k nepoznání.

K běžným uživatelům se ale „net“ dostal až dvacet let po průkopnickém pokusu: první telefonní modemy se na trhu objevily v roce 1990 stejně jako první „word wide web“ server a první dálkově ovládané zařízení na světě.

Schválně, zkuste si tipnout, jakýže stroj to byl?

Internetový toustovač!

Dnes, čtyřicet let po prvním úspěšném přenosu dat, překročil počet internetových stránek jeden bilion(!). Za nimi se každý den vydává více než miliarda připojených uživatelů.

Hodně štěstí a zdraví, Internete!

P.S.: Celosvětová síť dnes dostala ke svým čtyřicátým narozeninám zajímavý dárek. Od poloviny listopadu jí přestává vládnout angličtina (nebo přesněji řečeno latinka). Zatímco dosud bylo možné pro jména domén používat jen písmena A-Z, číslice 0-9 a pomlčku, v budoucnu bude možné vytvářet i domény v jiných jazycích.

Internet tak prolomil bariéru, která mnoha lidem bránila v jeho užívání, a učinil další významný krok směrem ke globálnímu. Pro mnohé jde o vůbec nejvýznamnější změnu, které se Internet dočkal od svého spuštění.

Až vám proto příště Google vyhodí doménu, jejíž název bude v hebrejštině, korejštině nebo v hindštině, nelekejte se. Zatímco dosud bylo možné vytvořit adresu jen kombinací 26 písmen a desíti číslic, od teď se do hry zapojuje dalších přibližně 100 000 dosud nepodporovaných znaků.

Čeká nás totální chaos?

Foto: computerhistory.org

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (9)

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo