Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Extrava-gun-za

Martin Vlnas
Martin Vlnas
28. 11. 2009

Auta na hybridní pohon? Ekologické spotřebiče? Knihy? Ne! V Jižní Karolíně se z daňových prázdnin radují prodejci kvérů, brokovnic, kulovnic a magnumů.

Extrava-gun-za

Černý pátek (pozor! nezaměňovat s černým čtvrtkem roku 1929 ani ostatními černými čtvrtky) následující po Dni díkuvzdání v Americe tradičně startuje vánoční nákupní horečku. Jenže obchodníkům všeho druhu letos nastaly těžké časy. Masa kovaná krizí zatnula zuby, utáhla opasky a rozhodla se šetřit. Vánoce, Nevánoce. Prodejci tak musejí s cenami dolů. Stimulovat „utrácecí reflex“ se ale rozhodly i lokální vlády. Jednou z využívaných možností jsou časově omezené daňové prázdniny na určité výrobky.

Proč si ale politici v Jižní Karolíně vybrali právě zbraně, zůstává záhadou. Sebevraždy, vraždy a neopatrné zacházení se střelnou zbraní si od roku 1960 vyžádaly život více než jednoho milionu(!) Američanů. Podle statistik NRA – National Rifle Association, tak každý den umírá na následky střelného zranění okolo 70 lidí. Zbraně jsou navíc v USA druhou nejčastější příčinou úmrtí u mladých lidí mezi 15 až 24 lety.

Aby toho nebylo málo, sleva se měla původně vztahovat nejen na „bouchačky“ ale také na energeticky úsporné spotřebiče. Podle Nejvyššího soudu Jižní Karolíny ale zákon porušil „pravidlo jednoho předmětu,“ které zakazuje „procpat“ dva typy produktů do jediného zákona, a tak se autoři vyhlášky rozhodli vydat tou ostřejší cestou.

Jestli je k tomu zlákala vůně střelného prachu nebo vlastnoručně zastřeleného pečeného krocana, agentury neuvádějí. Očividně ale stále existují místa, kde je zbrojařská lobby silnější než ta ekologická. V Jižní Karolíně se tomu ani nelze divit. Obchodů se střelivem je ve státě čtyřikrát víc než McDonaldů.

Pokud odhlédneme od morálních a humánních aspektů, nedává akce smysl ani z čistě ekonomického hlediska: podporou prodejce zbraní se vlády připravují o poměrně slušný „balík“ peněz, které by mohli zastřelení vydělat, utratit a odvést na daních, kdyby byli bývali neskončili prošpikovaní olovem šest stop pod zemí.

Devítiprocentní sleva naštěstí platí jen 48 hodin a končí dnes večer. I tak lze ale předpokládat, že zbraně půjdou na dračku. Podle Daily News totiž plných 85 procent nelegálně držených zbraní zabavených v New Yorku pochází právě z Jižní Karolíny. Zbraně navíc v Karolíně na „letí“ i beze slev. Za posledních deset let se jich ve státě s populací okolo 4,5 milionu prodalo 500 tisíc. Může za to i zákon snižující hranici pro legální vlastnictví střelné zbraně z 21 na 18 let.

Gansteři si možnost nakoupit levně (a do zásoby – co kdyby se vám váš Desert Eagle porouchal, nebo vám ho nedej bože zabavili otravní policisté) rozhodně nenechají ujít.

Akce pojmenovaná extrava-gun-za si okamžitě vysloužila trefnou přezdívku „Víkend druhého dodatku“. Ten, jen pro připomenutí, hlásá, že: „Dobře organizovaná domobrana je nezbytná v zájmu bezpečnosti svobodného státu; právo lidu držet a nosit zbraně nesmí být proto omezováno.“

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (8)

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo