Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kdo si to spočítá…

Lada Kičmerová
Lada Kičmerová
2. 12. 2009

Představím si stovky, tisíce, ještě milion a asi zhruba desítky nebo stovky milionů. Ve zpravodajských článcích o státním rozpočtu se mluví o 873,4 miliardách na straně příjmů a o letošním schodku ve výši 52 miliard, ze kterých se možná vyklube 160 miliard. Vůbec netuším, kolik to je.

Kdo si to spočítá…

Učitelka dějepisu na víceletém gymnáziu mi vyprávěla, že děti mají velký problém s představou o čase, zvláště když dojde na pyramidy, Homo erectus nebo dobu ledovou. Mají-li nakreslit časovou osu a zaznamenat na ní některé významné milníky dějin, od trilobitů, pádu Říma až po druhou světovou válku, mají obrovský problém se sousledností událostí a jejich vzdáleností na časové ose. Zato přesně vědí, že Zlatá bula sicilská byla v roce 1212.

Mám podobný problém s čísly, když přijde na miliardy a biliony. Umím počítat se svými měsíčními příjmy a výdaji, umím je i násobit dvanácti a dokážu si představit, že dům stojí pět milionů korun. Ale když si otevřu stránku www.verejnydluh.cz a vidím tam číslo 1 289 277 734 569 Kč, tak si nepředstavím vůbec nic. Jenom to, že je to fakt hodně. A stydlivě na webu hledám, kolik je tisíc miliard. Bilion je nakonec moc pěkné slovo. Proto když jsem dnes zachytila provokativní titulek nějakého blogu: „Bude schodek deficitu 165, nebo 230 miliard? Záleží na tom?“ musela jsem chvilku přemýšlet, jestli mi na tom záleží. Abstrakce vysokých čísel je fascinující a jen díky ní mohou jít Češi po přečtení údajů o rozpočtovém schodku klidně nakupovat. Když mi někdo ukradne z peněženky šest tisíc korun, bude mě to ještě nějakou dobu mrzet. Když se dozvím, že veřejný dluh roste tempem šesti tisíc korun za sekundu, jsem nějak v klidu.

O to zvláštnější je představa dvou zcela nesouvisejících obrovských čísel vedle sebe. Na serveru www.boxofficemojo.com je možné sledovat zisky, které utržily pokladny kin v případě jednotlivých hollywoodských trháků. Celosvětově nejvýdělečnějším filmem byl Titanik, film s Leonardem diCapriem a Kate Winslet z roku 1997. Vydělal na lístcích 1 835 300 000 dolarů, tedy 1,8 miliardy dolarů, tedy nějakých 59 miliard korun (přepočteno kurzem v roce 1997, který byl zhruba 33 korun za dolar). Zisky nejúspěšnějšího hollywoodského trháku jsou zhruba stejně velké, jako letošní očekávaný schodek státního rozpočtu ČR.

Hmm. No nic, ani teď si to nedokážu představit.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Lada Kičmerová

Lada Kičmerová

Absolventka žurnalistiky a mediálních studií na FSV UK a programu MBA na Vysoké škole ekonomické v Praze. Ještě během studií nastoupila v roce 2006 jako redaktorka do finanční rubriky Lidových novin, kde... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo