Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Karta za všechny peníze

Radovan Kubát
Radovan Kubát
28. 12. 2009

Měla to být karta, jakou svět neviděl. Zatím je možné Opencard použít jako průkazku PID, jako čtenářský průkaz v Městské knihovně v Praze, Národní technické knihovně a lze s ní platit parkovné.

Karta za všechny peníze

Registrovaným uživatelům pak navíc umožňuje zobrazit jejich nevyřešené dopravní přestupky spáchané na území Prahy. Tato služba je dostupná jen pro fyzické (soukromé) osoby a navíc je třeba zaregistrovat se na kontaktním místě v budově Magistrátu hl. m. Prahy. S přimhouřením oka je tedy možné počítat čtyři funkce, které Opencard nabízí. V plánu jich je sice mnohem více, jejich spuštění je ale v nedohlednu.

Koncem listopadu tohoto roku, jsem se rozhodl, zakoupit si jízdné pražské MHD na rok 2010 a chtěl jsem platit kartou. Neměl jsem dostatek hotovosti a také jsem chtěl získat odměnu za platbu kreditní kartou. E-shop Dopravního podniku hlavního města Prahy údajně není zcela bezpečný (část komunikace probíhá nešifrovaně), a tak jsem si na www.dpp.cz našel místa, kde lze zaplatit platební kartou. Jsou to tato místa: Opatov (C), Letňany (C), Roztyly (C), Hůrka (B), Karlovo náměstí (B), Hloubětín (B), Nádraží Holešovice (C), Želivského (A), Centrální dispečink (Na Bojišti 5, Praha 2).

Cestou z práce projíždím stanicí metra Hloubětín, rozhodl jsem se tedy, zakoupit předplatné v této stanici. Ačkoliv si mě paní pokladní ihned všimla, věnovala se nejdříve své kávě a pak až mně – zákazníkovi.

Po předložení mé Opencard mi nevlídným tónem oznámila: „Tady prodáváme jen papírové kupóny“. Tato informace mě velmi překvapila. Dosud jsem se domníval, že předplatné na Opencard lze zakoupit na každém předprodejním místě.

Opencard navíc není žádnou horkou novinkou. Její provoz byl spuštěný 1. dubna 2007 a od 5. srpna 2008 je na ni možné zakoupit roční jízdenku na pražskou MHD. Během příštího roku pak má dokonce zcela nahradit klasické průkazky s papírovými kupóny. Vůbec mě tedy nenapadlo, že existují místa, kde akceptují platební karty a prodávají pouze papírové kupóny.

Doma jsem po krátkém hledání na internetových stránkách DPP zjistil, kde jsem udělal chybu. Neměl jsem hledat místo, kde přijímají platební karty, ale Předprodejní místo pro nákup elektronických jízdenek (http://www.dpp.cz/seznam-predprodejnich-mist/). Elektronickou jízdenku lze zakoupit na 16-ti místech a na všech těchto místech by mělo být možné platit kartou.

Klasický papírový kupón přitom lze v metru zakoupit v téměř dvojnásobném počtu předprodejních míst (přesně jde o 28 míst), některé papírové kupóny je možné zakoupit dokonce i v trafikách, velkoobchodech a na pobočkách České pošty.

V pěti předprodejních místech je možné zaplatit platební kartou, ale nelze „nabít“ Opencard. Jsou to tato místa: Opatov (C), Hůrka (B), Karlovo náměstí (B), Hloubětín (B), Želivského (A).

Projekt Opencard stál zatím 888 milionů korun. Kartu vlastní přibližně 400 000 lidí a náklady na jednu kartu jsou 2 380 Kč.

Pokud by veškeré náklady nesl zákazník, koupili byste si papírový kupon nebo multifunkční Opencard?

Foto: Martin Vlnas

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Radovan Kubát

Radovan Kubát

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo