Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

S prošlými právy

Ivan Adamovič
Ivan Adamovič
29. 11. 2008

Začalo to ochrannými svazy autorskými, pokračuje to trademarkováním reality. Nadnárodní korporace i uživatelé P2P sítí dosáhli svého a z výsledku nebyl nadšen nikdo. Utužily se podmínky autorských práv, ale drasticky se zkrátila lhůta jejich platnosti. Konec jedenadvacátého století je nadmíru bezpečným a přehledným světem.

S prošlými právy

3Wqarek si oddechl. Zácpa konečně povolila a jeho tuktuk vystřelil vpřed jako splašený, ale ani na chvíli nepřekročil maximální rychlost dvaceti kilometrů v hodině. Dvacet kilometrů původně mělo zajistit, aby i chodec, který by omylem vstoupil do vozovky, měl čas zareagovat na automatický klakson. Případně, pokud by došlo ke srážce, aby bezpečně dopadl do přední záchytné korby vystlané studenou pěnou. 3Wqarek se uchechtl nad tím, jak archaické zákony dnes zdržují civilizační tempo.

Chodci! Copak někdy snad někdo viděl nějakého chodce? U všech ústavních soudů! Střelil pohledem po ostatních tuktucích. Samé polstrované přední korby čekající na nikdy nepřicházející kolizi. Častokrát si připadal jako rikša neviditelných duchů, kteří si rádi hoví na měkkém.

Pohodlně se zabořil do sedadla, dal si ruce za hlavu a bezděky si zabroukal polohlasem kratičkou melodii. Okamžitě se zarazil, ale už bylo pozdě. Ve spodním rohu plastových brýlí se rozblikalo červené světélko a na okraji zorného pole poslušně odcupital pásek s textem.

DRUH PŘESTUPKU: OHROŽENÍ AUTORSKÝCH PRÁV. ZPŮSOB: NELICENCOVANÁ A PŘEDEM NEOHLÁŠENÁ VEŘEJNÁ HUDEBNÍ PRODUKCE. DRŽITEL LICENCE: REKLAMNÍ AGENTURA TENDR, V AUTOMATICKÉM ZASTOUPENÍ. DONAŠEČ: FREENETOVÝ VOICERECORDER v. 4.1. DÉLKA PRODUKCE: 4,26 s. SHODA S ORIGINÁLEM: 68%. VÝMĚR DLE SAZEBNÍKU: 690 KREDITŮ, 50 KREDITŮ PENÁLE ZA KAŽDOU ZAPOČATOU MINUTU. PROTI VÝMĚRU SE LZE ODVOLAT LEVÝM MRKNUTÍM DO TŘICETI SEKUND.

3Wqarek si dal pozor, aby náhodou nemrkl. Při představě extra výloh za odvolací soud, rekonstrukci na místě činu a shánění svědků ho zalil pot. S jedním okem upřeným na časomíru po uplynutí třiceti vteřin rychle odmrkal příkaz bance k uvolnění peněz a raději zatnul zuby, aby už nevypustil ani hlásek.

Rozmrzele se ujal řízení a navedl vůz do postranní uličky. Šinul se podél chodníku, dokud nezahlédl zelenými neony orámovaný vstup do Teknoklubu. Široko daleko modrá parkovací zóna pro rezidenty, poslal tedy vůz zpátky do klokotu velkoměsta, tak jak to dělají ostatní. Až bude potřeba, tuk si tohle místo najde.

Sonická stěna, která na něj padla za paterými protihlukovými dveřmi, měla účinek zbrusu nové skartovačky. Jeho uši se nějakou dobu snažily zachytit cokoliv připomínající rytmus, ale bezvýsledně. Na parketu v zášlezích laserových stroboskopů přešlapovalo asi dvacet lidí, už dávno bez snahy o jakoukoliv synchronizaci s čímkoliv. Hudbu obstarával zvukový sampler napojený na počítač. Z archaických reprobeden vypadávaly tóny zřetězené na principu náhodných čísel, aby nedošlo k více než dvoutónové shodě s jakoukoliv již existující skladbou.

Kdyby se tak stalo, majitel klubu by do smrti splácel penále z penále za obohacování se na cizím intelektuálním vlastnictví. Občas ale přišla happy minute a ozval se kus srozumitelné, nebo dokonce vzdáleně povědomé skladby. To když na dílo nebo jeho část vypršela ochranná lhůta a ještě ho nikdo nestihl znovu zapsat a nechat zaregistrovat na sebe. Vzpomínal, kdy naposledy slyšel celou píseň od začátku až do konce. Snad jedině v reklamách. Na vidu vlastně už nic než reklamy nevysílají.

Herecké odbory se neshodly s lokálními provozovateli podSítě na poplatcích za šíření trademarkovaných hereckých obličejů, právníci vedou už celé měsíce zákopovou válku.

Napadlo ho, jak by se tady asi líbilo dědečkovi Alwikovi. Dědeček Alwik. Převaloval si ta slova chvíli na jazyku. Nádherné jméno z dob, kdy ještě nebyly všechny smysluplné kombinace písmen registrovány a chráněny proti použití ve jménu nebo přihlašovacím heslu do Systému.

3Wqarek vypadl na vzduch, tuktuk tu byl až zázračně rychle. Daleko ale nedojeli. Nejbližší mýto je odmítlo pustit dál a zablokovalo tak celou dopravu v distriktu. Informační displej na průzoru informoval, že původnímu majiteli-investoru následujících dvou set metrů silnice sice před několika týdny propadla práva na výběr mýtného, ale ústavní soud mezitím rozhodl o plošném prodloužení ochranné lhůty na komunikace, takže silnice je opět zpoplatněna. Lavina mikroplateb zastihla bankovní roboty nepřipravené a účetní software zkolaboval.

Byl dočasně v pasti, a tak pohybem víčka aktivoval kanál své ženy na tento týden. „Miláčku, přijdu dnes později. Budeme se milovat?“ Její hologram se špatně hranou cudností sklopil zrak. „Zpomal, Škwarečku. Můj právník ti pošle návrh prekoitální smlouvy. Nechceš doufám, abychom v případě nějaké nehody zplodili miminko bez vyjasněných autorských práv, viď že ne?“

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Ivan Adamovič

Ivan Adamovič

Publicista a novinář původně zaměřený na kulturu. V roce 1995 spoluzaložil a řadu let řídil časopis Živel, působil také v měsíčníku Ikarie, byl šéfredaktorem webového deníku InZine.cz. Později vedoucí... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo