Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nové šoky, nebo realita?

František Mašek
František Mašek
18. 12. 2008

Ron Paul se nestal prezidentem USA, barel ropy nestojí 175 dolarů. V jedné věci se ale dánská Saxo Bank koncem minulého roku strefila - letošní rok byl obtížný. A podobný vývoj lze očekávat i v roce 2009.

Nové šoky, nebo realita?

Sázet na šokující předpovědi se vyplácí, protože když vyjdou, je prognostik slavný. Pokud ne, zpravidla si na ně nikdo nevzpomene. A pokud ano, vždy je možné poukázat na řadu proměnných, s nimiž nebylo možné počítat.

Touto cestou jde již tradičně v závěru roku dánská investiční banka Saxo Bank. Při čtení některých prognóz pro rok 2009 si můžeme klást otázku, nakolik odpovídají sloganu „Seriózní investoři obchodují se Saxo Bank“. Na druhé straně lze příští rok očekávat cokoliv. Proto je možná škoda, že předpovědi v podobném duchu nevydává i konkurence. Nebo je vydává v rámci svých seriózních prognóz?

Řada závěrů šokující prognózy, která je součást výhledu Saxo Bank pro rok 2009, příliš nepřekvapí. Patří totiž do pesimistických scénářů, které se již rovněž objevily. Prognóza mj. očekává, že se americký akciový index S&P 500 v příštím roce dostane kvůli klesajícím příjmům firem, potížím na trhu nemovitostí a růstu nákladů na financování v podnikovém sektoru na 500 bodů.Barel ropy by se měl prodávat za 25 dolarů, příliš dařit by se nemělo ani dalším komoditám. Což nejsou až tak neobvyklé prognózy. 

Méně tradiční je předpověď velkých sociálních nepokojů v Íránu, kde prý nebude vláda schopna zajistit kvůli klesajícím  příjmům z exportu ropy dodávky základních potřeb. Itálie zase údajně může kvůli opatřením EU proti nadměrnému růstu schodků státních rozpočtů v některých členských zemích splnit předchozí hrozby a opustit eurozónu.

Předpověď Saxo Bank mj. dále uvádí, že čínská ekonomika bude kvůli poklesu exportu – a to zejména do USA – stagnovat. Některé východoevropské měny, jejichž kurz je zcela nebo částečně vázán na euro, budou kvůli odlivům kapitálu v roce 2009 pod rostoucím tlakem.

Saxo Bank, která se zaměřuje hlavně na on-line obchody na finančním trhu a privátní bankovnictví, se soustředila především na předpovědi, jež se týkají obchodů s měnami. Počítá mj. s prudkým posílením dolaru až k hodnotě 0,95 eura za dolar. Pak má ale americká měna výrazně oslabit a euro by mělo stát 1,30 dolaru. Předvídá také stabilizaci prvních asijských měn k čínskému juanu, což označuje za počátek menší orientace Číny na USA.

Na tom, že věnuje takovou pozornost kurzům měn, není nic tak divného. Saxo Bank letos již po několikáté získala cenu Best Bank Awards, kterou jí udělil londýnský týdeník FX Week, a to jako nejlepší bance pro investory při obchodech s měnami.

Podobné předpovědi jí jdou tedy zřejmě lépe než „šoky“ pro rok 2008, zveřejněné s ročním předstihem. Saxo Bank tehdy předvídala, že se prezidentem USA stane texaský kongresman Ron Paul, ale také že se barel ropy bude prodávat za 175 dolarů, nebo že se cena obilnin zdvojnásobí.

Banka očekávala pokles akciových trhů, nikoliv ale tak silný. Ještě sice nemáme konec roku, zdá se nicméně, že odhad letošního poklesu indexu S&P 500 (o -25 %) podstřelila.

Předvídat v současné nejistotě cokoliv je problematické a realitě bohužel odpovídá konstatování, že šoků není nikdy dost. Při vší úctě k Saxo Bank si přitom nezbývá než přát, aby se řada předpovědí pro příští rok nesplnila. A svět po letošním nepříliš pozitivním roce zažil naopak příjemné šoky. Zatím to však spíše vypadá, že v tomto směru zůstává přání otcem myšlenky.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (10)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo