Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Očima expertů: Konec intervencí! Co čeká naše peněženky?

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
14. 4. 2017
 15 403

Říkali, že koruna určitě posílí, a říkali, že může být i slabší. Říkali, že nevědí nic, že se teprv ukáže, až národní banka koruně odepne řemínek a pustí ji na volno. Tak je to tady, intervence skončily před týdnem. Už se něco ukazuje? Ptáme se teoretiků i praktiků, ekonomů a obchodníků.

Očima expertů: Konec intervencí! Co čeká naše peněženky?
Zdroj: Shutterstock

Šlus, ende, finito. Bankovní rada České národní banky minulý týden oznámila ukončení měnových intervencí. Po 41 měsících tak skončilo umělé oslabování koruny. Ta v následujících dnech vůči euru mírně posílila, nepřišly ale žádné velké skoky, jakých se analytici báli, zejména kvůli zájmu spekulantů. Kdyby se nějaké takové výkyvy objevily, centrální bankéři by nejspíš do vývoje kurzu opět zasáhli. „Česká národní banka je v případě potřeby připravena možné nadměrné kurzové výkyvy svými nástroji zmírňovat,“ potvrdil minulý čtvrtek na tiskové konferenci guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Kolik korun do eura: kurz v posledním roce

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy měn a kurzy méně obvyklých měn na Peníze.cz

Jak se konec intervencí projeví v našich peněženkách? Jaké zboží nebo které služby by mohly podražit nebo naopak zlevnit? Kde se nebude dít nic?

Pavel Sobíšek

hlavní ekonom UniCredit Bank

Pavel Sobíšek
-
+2
+

Týden, který uplynul od konce intervencí, je příliš krátkou dobou na to, aby se změna kurzu jakkoliv projevila v nákladech běžných lidí. To by platilo i při větším zpevnění koruny, než k jakému do této chvíle došlo. Posílení koruny o jedno až dvě procenta je kapkou v moři proti obvyklé marži v desítkách procent na většině dováženého zboží a služeb. Pokud některý obchodník za takové situace ohlásí zlevnění, jedná se o marketingový tah, který má málo společného se změnou jeho nákladů. Do budoucna se silnější koruna začne projevovat nejdřív zlevněním pohonných hmot a individuálně dováženého zboží a služeb. Ceny dováženého spotřebního zboží v maloobchodní síti začnou na nový kurz koruny reagovat s odstupem několika měsíců. Než se tak stane, musejí obchodníci nabýt přesvědčení, že je posílení koruny trvalejšího charakteru. Teprve na základě takového přesvědčení budou upravovat svou cenovou politiku. Je proto možné, že plošná zlevnění neuvidíme dřív než příští rok.

Zuzana Holá

mluvčí Lidl

-
+6
+

Vzhledem k aktuálnímu nestabilnímu a nepředvídatelnému vývoji kurzu koruny nejsme v současnosti schopni reálný dopad ukončení intervencí na maloobchodní ceny předpovědět.

Jan Bureš

hlavní ekonom Poštovní spořitelny

Jan Bureš
-
+7
+

Česká koruna je po vypnutí intervencí až překvapivě klidná. Posílila k euru nejprve o necelých 50 haléřů a narazila na první silnější technickou bariéru na 26,50 korunách za euro, od  které se odrazila a od vypnutí intervencí se tak pohybuje na úrovních „pouze“ o jedno procento silnějších. Dlouhodobé fundamenty sice ukazují na zisky koruny, ty se ale nemusí dostavit hned. Před vypnutím intervencí výrazně vzrostly „sázky“ na silnější korunu a jejich odbourávání teoreticky může v nejbližších týdnech až měsících vést i k oslabení české měny.

Zatím vzhledem k relativně malým pohybům nepočítám s tím, že by se silnější koruna výrazněji podepsala na cenách dováženého zboží a služeb. Časem by mohla částečně vstoupit především do cen dovážené elektroniky a zájezdů.

Jan Řezáč

PR manažer Mall.cz

-
+5
+

V souvislosti s koncem intervencí žádné mimořádné výkyvy cen neočekáváme. Prodej, respektive nákup elektroniky je v drtivé většině případů dolarová záležitost, nakupuje se totiž v jiných oblastech než v eurozóně. Nákup v eurech se týká především rychloobrátkového zboží, což v našem případě znamená drogerii a krmiva pro domácí zvířata. Nicméně ani v těchto segmentech by nemělo docházet k enormním cenovým výkyvům, a tedy ani k následnému nákupnímu šílenství z důvodu náhlého propadu cen. E-commerce je natolik obsáhlou oblastí, že nelze očekávat nějaké spekulativní nákupy. Všichni spíše vyčkávají, co se bude dít.

Marta Nováková

prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR

Marta Nováková
-
+5
+

Svaz obchodu a cestovního ruchu vítá ukončení intervencí. Předpokládáme, že se pozitivně promítne do vývoje cen dováženého zboží, nicméně až s jistým zpožděním. Většina obchodníků má totiž uzavřené dlouhodobé kontrakty a v jejich rámci už nasmlouvané pevně dané ceny. Zákazníci by nicméně nižší cenu dovozových potravin či nových modelů elektroniky měli v jistém časovém horizontu zaznamenat. Zlevnění by se mělo týkat například i letních „last minute“ zájezdů nebo zimní exotické dovolené.

Svaz se v souladu s centrální bankou a s mnohými analytiky domnívá, že inflace nebude do konce tohoto roku dramaticky růst. I z toho důvodu by neměly české domácnosti čelit přehnanému růstu cen. Meziroční cenový nárůst cen potravin přesáhl čtyři procenta, ale v meziměsíčním porovnání se zastavil. Ceny potravin v březnu oproti únoru už poklesly. Konkrétně zelenina v březnu zlevnila o více než desetinu a výrazně kompenzovala nárůst, k němuž došlo mezi lednem a únorem z důvodu neúrody ve Španělsku a v dalších zemích.

Jiří Ponrt

finanční ředitel Alza.cz

Jiří Ponrt
-
+4
+

V krátkodobém horizontu roku 2017 se příliš nestane. Velká část zboží je už naskladněna, hlavní dodavatelé mají na velkou část budoucích dovozů navázáno zajištění měny, tedy žádné skokové změny cen letos nelze očekávat. V dlouhodobém horizontu změny očekávat lze, ale není možné je predikovat obecně – je zboží, kde cena klesá dlouhodobě (tablety, levnější android telefony…) a naopak zboží, kde se cena díky inovacím zvyšuje (chytrá bílá technika, herní počítače, dražší mobilní telefony).

David Marek

hlavní ekonom Deloitte

Marek David
-
+5
+

Po ukončení kurzového závazku prozatím došlo k mírnému posílení kurzu koruny, nicméně v dalších měsících a letech by mělo posilování kurzu pokračovat. Prvním důvodem je pokračování reálné, a tedy i nominální konvergence české ekonomiky k eurozóně. Druhým důvodem je podhodnocení reálného kurzu vůči rovnovážné hodnotě a vypouštění tohoto kurzového polštáře.

Tento vývoj bude mít dva efekty. První je zřejmý a je jím zlevňování dováženého zboží. Do jaké míry se silnější kurz projeví v poklesu cen, respektive zlepšení obchodních marží, závisí na konkurenci mezi prodejci a cenové citlivosti poptávky. Čím citlivější poptávka, tím větší pokles cen, respektive menší změna marží. Druhým efektem je to, že posilování kurzu přibrzdí růst ekonomiky, respektive nebude ho podporovat tak jako současný podhodnocený kurz. Při pomalejším růstu ekonomiky budou nižší tlaky na růst cen i mezd. Oba efekty působí stejným směrem, měly by tlumit inflaci. Na dlouhodobý vývoj životní úrovně ovšem bude mít vliv především reálný vývoj ekonomiky, nikoli nominální proměnné.

Martin Pohl

makroekonomický analytik Generali Investments CEE

Martin Pohl
-
+7
+

Pro běžné lidi se mnoho nezmění, dokud koruna výrazně neposílí. Posílení v řádu jednoho či dvou procent nevyvolá významnější pokles spotřebitelských cen s výjimkou nejcitlivějších položek, jako jsou pohonné hmoty či elektronika. Máme obavy, že do léta prudké posílení kvůli „překoupenosti“ koruny ze strany spekulantů neuvidíme a lidé na letošní dovolené příliš neušetří.  Pokud by výraznější posílení koruny nastalo až v závěru letošního a v první polovině příští roku, pak by se spotřebitelé dočkali většiny pozitivních efektů až v létě příští roku.

Největší a nejrychlejší změnu cen můžeme očekávat u zboží s vysokým podílem dovozů, s vysokou mírou konkurence a s minimálními maržemi obchodníků. Kromě výše zmíněných pohonných hmot a elektroniky se jedná například o oděvy a obuv. Zásoby dříve nakoupeného zboží jsou v těchto sektorech relativně malé a prodejci jsou nuceni nižší nákupní ceny rychle promítnout do konečných cen. Nejvíc viditelné by mělo být zlevnění potravin, kde se dovoz podílí zhruba 25 procenty. V rámci služeb jsou nejviditelnější položkou ceny zájezdů. Marže cestovek jsou malé a měnové zajištění je pro ně netypické. S určitým zpožděním se projeví posílení koruny u položek jako automobily, kde se ceny mění méně často a prodejci jsou do značné míry vázání cenovou strategií automobilových koncernů.

Důvodů pro neúplné prosáknutí výkyvů kurzu měny je několik. Zejména větší firmy využívají měnového zajištění, které jim umožní dopad posílení měny výrazně oddálit. Zároveň můžeme očekávat, že řada obchodníků a dovozců využije silnější koruny k navýšení vlastních ziskových marží, respektive jim silnější koruna umožní absorbovat tlak rostoucích mzdových nákladů. To se bude dít zejména v sektorech s nižší mírou konkurence a s rostoucí poptávkou. Celkově by však mělo být uvolnění kurzu koruny pozitivním faktorem pro spotřebitelskou poptávku a nemáme pochyby, že se s tímto krokem vyrovná bez vážnějších komplikací i česká ekonomika.

Jiří Cihlář

analytik Next Finance

Jiří Cihlář
-
+3
+

Všichni se nyní těší na zlevnění dovozového zboží. Jenže má to dva háčky. Zaprvé, obchody musí nejdřív doprodat skladové zásoby zboží, které pořídily ještě v době, kdy koruna kempovala nad 27korunovou hladinou. A zadruhé, posilování koruny se prozatím rozhodně nedá označit slovem výrazné. Koruna je pouze o pár desetihaléřů silnější než během intervencí. Zlevňování dovozového zboží tak bude běh na dlouhou trať. Nakonec k němu však dojde. Koruna totiž začne posilovat výrazněji. V delším období totiž zvítězí síla fundamentů. A ty říkají, že česká ekonomika je na tom mnohem lépe než během listopadu roku 2013, kdy intervence začaly. Koruna by tak měla během roku posílit pod hladinu 26 korun za euro. To nejen sníží naše útraty třeba za nákup elektroniky, ale také se budeme na zahraniční dovolené cítit bohatší. V příštím roce ale více než letos.

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom společnosti Cyrrus

Lukáš Kovanda
-
+39
+

Halíř sem, halíř tam. Neřešme drobné kurzové pohyby. Jsou projevem standardního tržního prostředí. Tím, že se na ně lidé a média upínají, daří se centrálním bankéřům maskovat to, co je skutečně podstatné. Rozředili kupní sílu koruny.

Která odpověď se vám nejvíc líbila?

Když tedy nyní guvernér Rusnok volá po tom, aby se Česko více otevřelo pracovní imigraci, působí jako zloděj, který, aby zakryl vlastní zlodějinu, ukazuje na nevinného a křičí přitom „chyťte zloděje.“ Co konkrétně Rusnok, respektive Česká národní banka, „ukradli“? Nu, kvalifikovaná pracovní místa. ČNB v uplynulých třech letech bránila nejen posílení kurzu, ale hlavně vytvoření míst pro lépe kvalifikované pracovníky. „Posílení měny ve většině firem zvyšuje zaměstnanost vysoce kvalifikovaných pracovníků, zatímco snižuje zaměstnanost těch hůře kvalifikovaných,“ zjišťují na datech ze švýcarského průmyslu z let 1998 až 2012 ekonomové Boris Kaiser a Michael Siegenthaler. Článek publikovali loni v Economic Journal, jejž vydává britská Královská ekonomická společnost. Podstatné je, že celková zaměstnanost se podle obou autorů nemění, pouze její struktura. Podstatné je také to, že to je zpevňování kurzu, které vede k vyšší zaměstnanosti lépe kvalifikovaných pracovníků a tedy k vyšší produktivitě i vyšším mzdám. Nelze tedy říkat, že v Česku je slabá koruna jen důsledkem slabší produktivity. Nikoli. Opačně. Máme slabou produktivitu z podstatné míry právě proto, že jsme si rozředili měnu.

Přitom česká ekonomika už řadu let jako sůl potřebuje růst zaměstnanosti lidí s vyšší kvalifikací. Podle dat OECD je u nás nejvyšší podíl překvalifikované pracovní síly. Umělé oslabování koruny značně přispělo k tomu, že tu dnes máme 150 tisíc volných pracovních míst, o která však nikdo nestojí. Zůstáváme montovnou, jež se teď navíc přehřívá. Společně se Slovenskem jsme zemí, jejíž pracovní síla je – opět dle dat OECD – nejvíce ohrožena automatizací. Klíčovým důvodem je, že tu chybí kvalitní manažeři, se západním „know-how“. Ti však z Ukrajiny nepřijdou. Mzda v rozředěné koruně pro manažera světové úrovně pochopitelně lákavá není. Rusnok vidí „zloděje,“ jenž bere příležitosti, ve striktní imigrační politice. Příchod hůře kvalifikované síly však není řešením. S postupující automatizací se stane zátěží pro sociální systém. Řešením je naopak už nikdy více si svévolně nepohrávat s kurzem měny.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

česká národní bankačnbdavid marekeuroinflacejan burešjiří cihlářkorunalukáš kovandaměnové intervencenákupypavel sobíšek
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo