Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Burzovní poklesy, investorské poklesky

Aleš Tůma
Aleš Tůma
24. 2. 2016
 20 922

Pokud investujete do dynamičtějších podílových či penzijních fondů, pohled na roční výpis vás asi moc nepotěšil. Co dělat?

Burzovní poklesy, investorské poklesky

Výpis k 31. prosinci vás možná přiměl začít sledovat vývoj investice on-line, i když to normálně neděláte. V takovém případě vám ovšem v lednu dál mrznul úsměv na rtech. Když už o propadech trhů píšou Novinky.cz, situace musí být docela vážná. Až se přidá i Blesk, budeme vědět, že už to je opravdu masakr.

Pokud hledáte zevrubnou makroekonomickou analýzu, nebo dokonce pokus o předpověď dalšího vývoje, budete se muset poohlédnout jinde. Účelem tohoto textu je spíš zchladit zjitřené nervy.

Co se děje?

V kostce, americký akciový index S&P 500 spadl ze svého loňského maxima o 14 procent, evropské akcie o 27 procent, německý DAX ještě o chlup víc. Klesly i ceny rizikových dluhopisů. O komoditách nemluvě, těm se nedaří už delší dobu. Výraznějšího propadu zůstaly ušetřeny jen dluhopisy bezpečných zemí včetně Česka.

Index DAX v posledním roce

Zdroj: peníze.cz

Znepokojuje vás poslední vývoj na trzích?

Proč se to děje?

Svět se obává tvrdého přistání čínské ekonomiky, které by mohlo spustit větší otřesy. No a pak je tu pád cen ropy, o kterém jste už asi četli. Normálně je to dobrá zpráva, ale řada menších amerických těžařů je výrazně zadlužená, což přeneslo paniku i na trh firemních dluhopisů.

Sice se dějí i hrozivější věci, například možnost, že „jaderné tlačítko“ může za rok dostat pod palec bratranec Zafoda Bíblbroxe Donald Trump. Ale momentálně trhy trápí spíš ta Čína.

Její index CSI 300 spadl dokonce o 47 procent. Jenže měřeno od 1. 1. 2015 je pokles „jen“ 14 procent. Čínské akcie totiž prošly snad nejrychlejší spekulativní mánií v moderních dějinách. Kdejaký rolník běžel vybrat úspory, aby si také trochu zahrál na burze.

Kdyby se bublina nenafoukla a čínské akcie prostě klesly každý měsíc o procento, nervozita na západních trzích by dost možná byla mnohem menší. Jestli měl v něčem Keynes pravdu, tak v tom, že trhy často ovládají zvířecí pudy.

Čína má problém, ne že ne. Ekonomický růst stále na papíře vykazuje slušný, ale za ním se skrývá rostoucí objem špatných úvěrů. Na druhou stranu, trhy reagují tak trochu jako kdyby se přes noc na místě Číny objevil kráter. Kupříkladu na exportním výkonu Německa se země podílí zhruba sedmi procenty. Ať už se stane cokoliv, značka Made in Deutschland to přežije.

Investovat a šetřit!

Jasně – dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Je to něco mimořádného?

Západní akciové trhy se vrátily někam na úrovně roku 2014. Kdo investoval na maximu, pro toho je to samozřejmě chabá útěcha. Jenže s dočasnými propady o deset, dvacet, nebo i více procent je prostě při investování do akcií nutné počítat. Během posledních let bylo snadné na to zapomenout, ale ve skutečnosti takové výkyvy nejsou zas tak vzácné, poslední podobná panika proběhla v roce 2011.

Co bude dál?

Mnozí komentátoři (a prodejci investičního zlata) se bijí v prsa, že konečně dochází na jejich slova a nastává další finanční krize. Potíž je v tom, že spousta z nich něco takového předpovídá už od té minulé krize.

Ano, je možné, že svět stojí na prahu další recese – kromě Číny vykazuje známky zpomalení i Japonsko a ani Evropa nejede zrovna na turbovýkon. Ano, ani sami centrální bankéři nevědí, jak vlastně dopadne jejich mimořádně uvolněná měnová politika. Potíž je dvojí: za prvé, ne každá představitelná krize skutečně nastane. Za druhé, pokoušet se správně odhadnout okamžik maxima a minima trhů je dost zrádné.

Co dělat, když investuji pravidelně?

Pokračovat.  Lepší recept, jak přežít výkyvy trhů, zatím stejně nikdo nevymyslel. Zvlášť pokud jste v prvních letech svého investičního horizontu, každý další pokles je příležitost k levnějšímu nákupu.

Tématu jsme se věnovali už před dvěma léty v rámci investičního seriálu. Titulek článku vyzývá k zapnutí autopilota. Pokud už ho máte zapnutého, nevypínejte ho a držte kurz. Pokud pravidelně spoříte na penzi, za dvacet až třicet let si na dnešní výkyvy nejspíš ani nevzpomenete.

Co dělat, když jsem investoval jednorázově?

I v této situaci pomáhá neztratit hlavu. Pokud vám váš poradce či bankéř doporučil nějaké rizikovější investice, tak jedině poté, co jste mu řekli, že příslušné peníze nebudete potřebovat třeba pět nebo deset let. (I ve fondu na kratší horizont může být menší procento akcií, proto teď jsou v minusu i mnohé konzervativní fondy.)

Že se tržní riziko se z abstraktní poučky ve smluvní dokumentaci jaksi zhmotnilo, to ještě není důvod měnit strategii. Měnit ji má smysl měnit, například pokud se výrazně změnila vaše osobní situace nebo investiční cíle.

Dlouhý horizont sice sám o sobě nezaručuje, že vyděláte, ale rozhodně platí, že čas hojí rány. Například na americkém akciovém trhu byla za posledních 90 let šance, že po pěti letech skončíte ve ztrátě, zhruba pětinová. Když prodloužíte pohled na deset let, šance, že nebudete alespoň nominálně na svém, byla už jen o chlup větší než deset procent.

Investiční poradna

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů? Nechejte si poradit!

Partners Financial Services


Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Jděte k šípku s diverzifikací, vždyť padá všechno!

Když v propojeném světě někde nastane průšvih, nákaza se rozšíří po celém světě. Diverzifikace sama o sobě vás tedy před dočasnými ztrátami nezachrání. Jenže dobře diverzifikované portfolio má slušnou šanci, že se zase postaví na nohy.

Slavný investor Warren Buffett řekl: Když nastane odliv, ukáže se, kdo celou dobu neměl plavky. Jinak řečeno, krizová období oddělují zrno od plev. Některé exotické trhy závislé na příjmech z ropy nebo na momentálním přílivu horkých peněz, mají problémy. Stejně tak jednotlivé firmy či sektory, které vyhnala nahoru spíš momentální popularita než jejich skutečné kvality. Slabší kusy odpadnou, ale stádo jako celek bude silnější.

Opakování místo závěru

Jak řekl kdosi moudrý: Akciový trh je jediné místo, kde všichni utíkají ven, když začnou slevy. Pokud ale máte solidně diverzifikované portfolio s převahou akcií silných nadnárodních firem, není důvod k panice. 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Související témata

akciečínadaxinvesticeinvestiční strategiekrizeněmeckopodílové fondyreceseropaS&P 500
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo