Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Akciová apokalypsa za dveřmi aneb jak se dělá hoax

Aleš Tůma
Aleš Tůma
15. 12. 2015
 18 642

Chystá se něco velkého! Elity se na to v tichosti připravují – a vy byste měli taky! Prodejte, co můžete, a nakupte zlato.

Akciová apokalypsa za dveřmi aneb jak se dělá hoax

Toto poselství přinesl před pár dny server euportal.parlamentnilisty.cz. Je to zjevný hoax neboli kříženec kachny s poplašnou zprávou. To je kromě adresy poznat hlavně z vágních řečí o „něčem velkém“ a „dobře informovaných zdrojích“.

Nestálo by to za pozornost, jenže podobné zprávy se vynořují opakovaně. Možná i vy máte v přátelích na Facebooku někoho, kdo je vehementně sdílí. Podívejme se jim tedy pod kapotu. Recept na dobrý hoax totiž zní: nadrobte kousky pravdy, promíchejte s dohady a opepřete naprostými bludy.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Pošli to dál

Soros v předtuše krize prodal akcie Goldman Sachs a naopak masivně nakupuje zlato, tvrdí text. K ověření konspiračních teorií obvykle stačí Google. V tomto případě snadno zjistíme, že různé verze zprávy kolují už od roku 2012!

Euportál ji opsal z jakéhosi ruského serveru, ten zase z amerického Beforeitsnews, ten zase vykradl tři roky starý článek Michaela Snydera (EUportál ho označuje na novináře, ve skutečnosti má blog věnovaný vizi ekonomického kolapsu). Zkrátka taková lidská stonožka 2.0.

Alarmující zprávy o obchodech miliardářů letos přinesly i české finanční servery, jiný podobný text dříve i Novinky.cz. Tady jde pro změnu o reklamní články propagující placené newslettery se „zaručenými“ investičními tipy pro přežití apokalypsy.

Až se tedy něco podobného za pár měsíců zase dočtete na Facebooku, Novinkách, u prodejců zlata či jinde, už budete vědět, odkud vítr vane.

Byznys (a nuda) jako obvykle

A co ten zatrolený Soros vlastně provádí? To se dá zjistit z výkazů pro americkou komisi pro cenné papíry (SEC). Skutečně jde o informaci z roku 2012, Goldman Sachs Sorosův fond nakoupil v 1. čtvrtletí a prodal o kvartál později.

Zároveň ovšem prodal a nakoupil spoustu dalších akcií. Prostě proto, že to aktivně řízené fondy dělají dnes a denně! Tedy žádné temné machinace, ale relativně nudné obchody.

I dnes má Soros ve finančním sektoru jen zhruba pět procent portfolia, výrazně méně než by odpovídalo složení indexu S&P 500. Ale to nedokazuje, že má nějaké zaručené informace o blížící se apokalypse. Podobné pozice mají nepochybně i spousty dalších investorů, kteří nejsou tak známí (a nepopíjejí krev nemluvňat na setkáních Bilderbergu). Mimochodem, cena akcií Goldman Sachs poté, co je Soros prodal, dál výrazně stoupala. Takže s tím jeho iluminátstvím to skutečně nebude tak horké.

Akcie Goldman Sachs: vývoj za posledních pět let

Zdroj: peníze.cz

V prvním čtvrtletí roku 2012 Soros kupuje Goldman Sachs. O pár měsíců později je prodává. Předzvěst finanční katastrofy?

Další světové akcie na Peníze.cz

Už jste skočili na hoax?

Jednou to vyjde

Na pokles akcií jde ovšem spekulovat i nepřímo za pomoci derivátů, což z příslušného výkazu vyčíst nejde. O derivátech ale utajené zdroje zatím mlčí. Berte to jako podnět ke zlepšení, milí autoři hoaxů.

Dlužno dodat, že článek cituje i skutečné Sorosovy výroky z rozhovoru pro Newsweek v roce 2012. Tehdy miliardář varoval před možností nové finanční krize vedoucí až k nepokojům. Rozhovor vznikal v době obav z rozpadu eurozóny, lehce apokalyptickým vizím se tedy nelze divit.

Tím spíš, když uvážíme, že Soros coby maďarský Žid narozený před válkou pamatuje ledacos. Což je další dávka ironie – v  konspiračních blábolech občas můžete postřehnout špetku antisemitismu v podobě obvyklé teorie o Židech ovládajících světové finance. Tu vzali zřejmě za svoji i kremloboti: článek neopomíná zmínit, že Sorosem financované nevládní organizace byly v Rusku prohlášeny za nežádoucí.

Suma sumárum: scénářů nové finanční krize lze vymyslet tucty. Dříve či později se nějaký naplní. Ale rozhodně se to nedozvíte z obskurních serverů.

Když už do kalných vod internetu omylem zabrousíte, nezapomeňte poté dezinfikovat počítač. Smažte cookies. Zavřete prohlížeč. Odinstalujte ho. Zformátujte disk. Vypněte počítač. Polijte ho benzinem. Zapalte. Pokud věříte většině toho, co se tam píše, máme pro vás tajný tip: RFID čip, za pomoci kterého vás elity sledují, je v pravém horním rohu občanky. Když ji přestřihnete, nebudou o vás ještírci vědět.

P. S.: Teď akcie Goldman Sachs prodal neméně slavný miliardář Warren Buffett. Ten určitě musí něco vědět!

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Související témata

akciegeorge sorosgoldman sachshoaxinvesticekonspirační teoriewarren buffett
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo