Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Březen: Tiskárny eur jedou naplno

Martin Mašát
Martin Mašát
23. 4. 2015

Pro finanční analytiky bylo hlavní událostí měsíce března zahájení kvantitativního uvolňování v Evropě. Tedy nejen pro ně, ostatní si ale asi všimnou důsledků až s jistým zpožděním.

Březen: Tiskárny eur jedou naplno

Martin Mašát

Martin Mašát

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově, držitel prestižního mezinárodního titulu CFA® (Chartered Financial Analyst). Pracoval v ING Investment Management jako investiční manager pro portfolia podílových fondů, pojišťoven a penzijních společností skupiny ING v Česku a na Slovensku. Dnes portfoliomanažer v Partners investiční společnosti.

Evropská centrální banka splnila, co slíbila a začala tisknout eura a tlačit je na finanční trhy. Výsledek potěšil především investory do standardních aktiv. Ti se nemohli splést, na akci ECB pozitivně zareagovaly jak akcie, tak dluhopisy. Otázkou je, jak – a jestli vůbec zareaguje reálná ekonomika –, kvůli ní se totiž měnová politika uvolňuje. Říká se, že kdo si počká, ten se dočká. Nu což, budeme čekat.

Určitý vliv na chování investorů, respektive na vývoj cen finančních aktiv, měl a také horší makroekonomická data v USA (vliv na oddálení zvyšování sazeb), vývoj kolem dohody s Iránem o jeho jaderném programu (vliv na ceny ropy), pokračující spor na Ukrajině (vliv na vnímání Ruska) a nekonečný příběh o (ne)splácení dluhů Řecka.

Otázka za 60 miliard: Pomůže kvantitativní uvolňování ekonomice a zvedne inflaci?

Tak do toho Evropská centrální banka konečně praštila! Po vzoru USA začala vykupovat státní dluhopisy s cílem snížit jejich výnosy, a tím úroky v ekonomice. Mělo by to prý pomoci rozjet úvěrování a investice a ekonomiku eurozóny. Se zlepšujícím se hospodářstvím by měla klesnout nezaměstnanost, inflace by se měla vrátit k „normálním“ úrovním a tak dál a tak podobně. Je tu ovšem malé ale –. Spojené státy také tiskly dolary a vykupovaly za ně státní dluhopisy. Jejich výnosy následně klesly a americké hospodářství se pomalu rozjelo. Proč ale v Evropě začalo kvantitativní uvolňování v době, kdy jsou výnosy dluhopisů kolem nuly? Není pozdě?

Už za první měsíc vykoupila Evropská centrální banka dluhopisy za víc než 44 miliard eur. To odpovídá státnímu rozpočtu menšího členského státu Unie – našemu. Měsíčně si Evropská centrální banka hodlá na nákupy tisknout dokonce 60 miliard eur. Výsledek je předem zřejmý: zvýšení poptávky po evropských státních dluhopisech zvedne (zvedlo) jejich ceny, jejich výnosy klesly. Samozřejmě nula není dno, dá se jít do minusu a pomalu si zvykáme, že za nákup státního dluhopisu se platí trestný úrok a že úroky v bankách klesají k nule.

české a německé státní dluhopisy

Zvětšíte klikem

Prudký pokles výnosů státních dluhopisů je vidět na grafu vpravo. Podobně jako v eurozóně se zachovaly i české státní dluhopisy. Jejich ceny navíc ještě posilovaly komentáře z České národní banky, která nadále vidí víc protiinflačních rizik, a zvažuje tedy i další kroky pro větší stimulaci ekonomiky. Můžeme pouze spekulovat, o čem se mluvilo na bankovní radě, ale vedle dalšího kola intervencí to mohl být například i posun depozitních sazeb bank do záporných hodnot. Obě tyto domněnky vedly samozřejmě k zatraktivnění českých státních dluhopisů a růstu jejich cen.

Německé desetileté státní dluhopisy aktuálně přinášejí investorům pouhých 0,15 procenta meziročně a české se dostaly na 0,43 procenta meziročně; ještě na začátku roku to bylo 0,54, respektive 0,74 procenta.

Příliv nové likvidity na finanční trhy a obecně nižší úroveň úroků měly samo sebou pozitivní vliv na evropské akcie. Souhrnný evropský akciový index Euro Stoxx 50vzrostl za měsíc o tři procenta, od začátku roku to je skoro o 19 procent! Naproti tomu letos zaostává americký akciový index S&P 500, jeho zhodnocení je pouze nepatrně nad nulou.

Kolik korun za dolar

Zdroj: peníze.cz

Kurzy dalších měn hledejte na Peníze.cz, kromě měn obvyklých zde najdete i kurzy měn exotičtějších

Dalším efektem (a asi i cíleným) evropského kvantitativního uvolňování je oslabování kurzu eura vůči dolaru. Jen letos oslabilo euro asi o jedenáct procent a za poslední rok to bude kolem 22 procent. Vzhledem k nemožnosti posílení české koruny oproti euru, oslabuje s eurem také česká koruna, za dolar zaplatíte už víc než 25 korun. Za poslední rok oslabila koruna vůči dolaru takřka o 30 procent.

Optikou finančních indexů

Trh

Březen

Od počátku roku

Za poslední rok

S&P 500 (USA)

-1,7 %

0,4 %

10,4 %

DAX (Německo)

5,0 %

22,0 %

25,2 %

CAC 40 (Francie)

1,7 %

17,8 %

14,6 %

CECE EUR (střední Evropa)

3,3 %

9,8 %

1,7 %

RTS (Rusko)

-1,8 %

11,3 %

-28,2 %

MSCI index – rozvíjející se trhy

-1,6 %

1,9 %

-2,0 %

EFFAS Index – českých státních dluhopisů

0,8 %

1,4 %

9,9 %

FX CZK/EUR

-0,4 %

0,7 %

-0,3 %

Vývoj některých akciových indexů za poslední rok

Zvětšéíte klikem; Zdroj: Bloomeberg

Z grafu je evidentní, že evropské akcie (zde konkrétně německý akciový index DAX), jsou v kurzu. DAX sám o sobě jen letos zvýšil svoji hodnotu o 22 procent. Americké akcie po hvězdném výkonu v roce 2014 letos rostou pozvolněji. Zelená čára ukazuje výkonnost indexu českých státních dluhopisů, kde je vidět po mírném zakolísání v únoru opět návrat k růstu v březnu, což způsobil výše zmíněný pokles výnosů. Nicméně, desetileté výnosy na úrovni 0,40 procenta jsou opravdu jen pro otrlé investory a do budoucna se nedá očekávat výkonnost, na kterou si investoři u dluhopisů v uplynulých letech zvykli.

Výhled

Akcie, i přes výrazné zhodnocení v uplynulém období, jsou stále preferovaným aktivem. Potenciální zvyšování výnosů v USA bude pomáhat dolaru k silnějším úrovním, Evropa tomu rozhodně nebude bránit. Trpět by mohly lokální měny a jejich akciové trhy. I přes prudké zhodnocování evropských akcií jim dáváme trochu přednost před americkými. Je to dáno především obrovským přetlakem likvidity po zásazích Evropské centrální banky a mírně lepším reálným datům oproti lehce zpomalující Americe.

Výnosy dluhopisů budou nadále blízko svých minimálních úrovní. Jejich další pokles v Česku závisí na krocích České národní banky i Evropské centrální banky. Už dnešní úroveň je už ale tak nízko, že hra na kapitálové zisky z růstu cen dluhopisů může být velice ošidná.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Martin Mašát

Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo