Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Měny: Letos stejně jako loni v přísné režii centrálních bank

Jan Traxler
Jan Traxler
5. 2. 2015
 10 097

Rok 2014: Dolar a libra posilují, euro a jen oslabují, ruský rubl padá volným pádem. Rok 2015: Zřejmě žádná změna.

Měny: Letos stejně jako loni v přísné režii centrálních bank

Česká národní banka prozatím stále deklaruje, že bude držet kurz české koruny nad úrovní 27 korun za euro, minimálně do roku 2016. Celý uplynulý rok tedy kurz eura ke koruně osciloval kolem hranice 27 korun a 50 haléřů za jedno euro. A pokud nás centrální banka nepřekvapí nějakým zvratem ve svých záměrech, měl by se na podobné úrovni pohybovat minimálně po celé první pololetí.

Ve druhém pololetí by snad podle dosavadních vyjádření a náznaků z centrální banky mohla začít posilovat. Kdyby se Česká národní banka uvolila koruně trochu povolit otěže.

Ovšem… Kdo ví, jak to nakonec všechno bude, po nedávných zkušenostech se Švýcarskou národní bankou, která z ničeho nic ukončila intervence za slabý frank:

Tip na cesty: Chytré kurzy měn

Mobilní aplikace - Kurzy měn

Stáhněte si unikátní aplikaci Kurzy měn pro chytré telefony. Aplikace Kurzy měn je česky a po omezenou dobu zdarma.

Euro slábne

Kurz koruny vůči ostatním měnám víceméně kopíruje vývoj měnových párů s eurem. A euro začalo loni výrazně oslabovat v očekávání kvantitativního uvolňování. K tomu před pár dny Evropská centrální banka skutečně přikročila, dokonce překvapila trhy tím, jak velký objem státních dluhopisů plánuje vykoupit. To samozřejmě přineslo další oslabení eura. A koruna slábne s ním.

Slabší euro by mělo pomoct evropským firmám v konkurenčním boji s firmami z USA, Japonska, Číny nebo Koreje. Zároveň by mělo tlumit deflaci, která se na Evropu valí v důsledku nižší ceny ropy i vzájemných hospodářských sankcí s Ruskem. Klesají ceny energií, pohonných hmot i potravin. Oslabování eura tento trend tlumí.

Kolik korun za euro

Zdroj: peníze.cz

Kurzy dalších měn hledejte na Peníze.cz, kromě měn obvyklých zde najdete i kurzy měn exotičtějších

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Dolar sílí

V roce 2014 začal prudce posilovat americký dolar, a to nejen k euru, ale vůči všem hlavním světovým měnám. Samozřejmě největší pohyb kurzu zaznamenal dolar vůči euru a japonskému jenu, v obou případech posílil zhruba o 14 procent. Stejně tak i vůči koruně. Dolar ale výrazně posílil i ke švýcarskému franku, britské libře, kanadskému nebo australskému dolaru a také k většině měn rozvíjejících se trhů. Ty sice nezažily takový propad jako v roce 2013, ale opět k dolaru oslabily. Nejvíce se propadl kurz ruského rublu, výrazně oslabily také brazilský real a jihoafrický rand. To způsobuje značný odliv kapitálu z těchto regionů a zvyšuje inflační tlaky.

Kam se bude dále ubírat vývoj eurodolaru je velký otazník. Nicméně pokud americká centrální banka Fed skutečně v tomto roce začne zvedat úrokové sazby, zatímco Evropská centrální banka a Bank of Japan budou pokračovat v kvantitativním uvolňování (ne-li dokonce navyšovat jeho objem), je vysoká pravděpodobnost, že americký dolar bude nadále posilovat k euru i jenu. Podobně i britská libra.

Kolik korun za dolar

Zdroj: peníze.cz

Kurzy dalších měn hledejte na Peníze.cz, kromě měn obvyklých zde najdete i kurzy měn exotičtějších

Předpovědi můžou vypadat zaručeně, na druhou stranu je třeba mít na paměti, že investice do měn jsou vždycky velmi rizikové, spekulativní. Americký dolar za poslední půl rok posílil k euru i jenu takovým způsobem, že by mě nyní vůbec nepřekvapila nějaká větší korekce. Dlouhodobě by ale růstový trend měl přetrvat.

Pokud tedy centrální banky nepřehodnotí svou politiku tak jako ta švýcarská.

Máte nějaký majetek v cizích měnách?

Japonsko přitápí pod kotlem

Koncem října trochu překvapivě oznámila japonská centrální banka navýšení objemu nakupovaných dluhopisů. To urychlilo propad japonské měny. Za dva a půl roku od nástupu Šinzóa Abeho k moci už japonský jen vůči americkému dolaru oslabil o zhruba 40 procent.

Cílené oslabování měny má podobně jako v případě eura pomoct japonským exportérům v konkurenčním boji a zároveň zvýšit tlak na domácí inflaci. Bude zajímavé sledovat, jak budou reagovat Čína, Korea a Tchaj-wan. Začnou také intervenovat s cílem oslabit svou měnu?

Opačný problém řeší Rusko a Brazílie. Padající měna, vysoká inflace, odliv zahraničního kapitálu a pád ekonomiky do recese. Investoři vzali nohy na ramena. Brazílii by měl pomoct samotný pokles kurzu realu, ale potrvá to asi několik let, než brazilská ekonomika začne opět vykazovat vyšší růst HDP. V případě Ruska vše začíná a končí u ropy, což bude vážný problém. Pokud se Putin s Obamou nedohodnou na nějaké tajné schůzce na zakopání válečné sekery, čekají Rusko těžké časy.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Související témata

americký dolaraustralský dolarbank of japanbritská libracentrální bankyceny ropyčeská národní bankadeflacedolarevropská centrální bankafedforexindická rupieinflacejenjihokorejský wonjüankurzy měnlibraroparublruský rublšvýcarská národní bankašvýcarský frankukrajinská hřivna
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo